Naredite si ročno lutko

Lutkar  

član od: 26.5.2009

sporočila: 1

tema odprta - 26. maj 2009 16:32 | ogledi: 2.862 | odgovori: 5

Pozdravljeni!

Društvo vzgojiteljev in kulturnih delavcev Ljudske univerze Celje Smeško bo letos tretjič zapored priredilo mednarodno poletno lutkovno delavnico, ki jo bosta vodila češka lutkarska strokovnjaka ga. Jaroslava Holasova in g. Jiři Polehna. Gospa Holasova je strokovnjakinja za izdelavo lutk in potek priprave lutkovne predstave, gospod Polehna je strokovnjak na področju scenografije ter prav tako izdelovanja lutk.

Projekt je zasnovan kot izvedba dveh lutkovnih delavnic, ki se razlikujeta po vsebini in zahtevnosti, a potekata istočasno. Pričetek celodnevnih delavnic je v ponedeljek, 17. avgusta 2009 ob 9:00 uri. V delavnici Od predmeta do lutke, na katero vas vabimo, boste pridobivali osnove lutkarske spretnosti, kot je animacija predmetov in preprostih lutk. Ustvarjali boste preproste zgodbe, ter se medtem spoznavali z osnovami dramaturgije, režije in igranja z lutkami. Na osnovi pridobljenega znanja pa boste z delom po skupinah pripravljali igrane prizore.

Istočasno bo potekala zahtevnejša delavnica, na kateri bodo sodelovali udeleženci lanske lutkovne delavnice, ki je bila zasnovana podobno kot letošnja začetna delavnica. Nadaljevali bodo delo z lanskoletne delavnice, se še bolj poglobili v igro in režijo, ter se trudili izboljšati že pridobljene lutkovne spretnosti. Ukvarjali se bodo s češko pravljico Otesanek, kjer bodo spoznali dramaturške, režiserske ter kreativne scenografske pristope in postopke.

V obeh delavnicah bo čas namenjen izdelovanju lutk. V prvi delavnici se boste preizkusili v izdelovanju preprostih lutk, nadaljevalna skupina pa bo poskušala izdelati druge vrste lutk in se spoznati s posebnostmi igranja z njimi.

Ob sklenitvi obeh delavnic bomo uprizorili skupno zaključno predstavo na lokaciji Mestne plaže v Celju, na katero se boste pripravljali tekom delavnic skozi različne pristope. Na dan zaključne prireditve, v četrtek 20. avgusta 2009, bomo razstavili izdelke na stojnicah, ter k izdelovanju lutk povabili mimoidoče.

Cilj projekta je predvsem približati lutko in lutkovno umetnost ljudem, ki bi lutkarstvo lahko uporabljali pri svojih vsakodnevnih aktivnostih (pedagoški delavci, delovni terapevti), ter ljudem, ki sicer s to vrsto umetnosti nimajo stika. Skratka vsi ste dobrodošli.

Cena štiridnevne delavnice (potekala bo vsak dan od 9:00 do 18:00) je 150 €. V ceno je vštet material za izdelavo lutk ter okrepčilo in osvežilne pijače. Rok za plačilo obveznosti je do pričetka delavnice.

Kontakt za prijavo: Društvo vzgojiteljev in kulturnih delavcev Ljudske univerze Celje Smeško, Cankarjeva ulica 1, 3000 Celje; e-pošta: drustvo.smesko@lu-celje.si; telefon: 031/ 448 027 (Damir Kolarič).

Veseli vas bomo tako na delavnici kot tudi, če vas bo zamikalo, da bi se nam pridružili kot člani v društvu, zaenkrat nas je premalo, da bi delali kake velike projekte, zato bomo veseli vsake nove članice, novega člana, ki se nam bo pridružil.

Še zanimivost: na lanski delavnici smo imeli nekaj učiteljev iz osnovnih šol. Na začetku so bili vsi skeptični, kako bo to izgledalo, na koncu pa so vsi obljubili, da pridejo tudi letos. S temi mentorji smo izvedli tudi celoletni projekt Iz smeti zraste cvet, v katerem so otroci izdelovali ekološke lutke in z njimi bodo 4.6. ob 17:00 v Pionirskem domu v Celju na zaključni prireditvi predstavili lutkovne predstave z ekološko tematiko. Vabljeni, da si prireditev pogledate.

Lutkar

kobra 1  

član od: 15.6.2006

sporočila: 1881

26. maj 2009 21:44

 Upam, da se bodo takega ali vsaj podobnega projekta v bližnji prihodnosti lotili tudi v prestolnici.

kobra 1

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

26. maj 2009 23:09

ojej 150 € ? drgč pa smeškoti, upam da se bote kej naučili... bannanna_v_slo ;)

Katarina K  

član od: 5.7.2008

sporočila: 2741

27. maj 2009 6:57

bannanna je napisal/a:
ojej 150 € ? drgč pa smeškoti, upam da se bote kej naučili... bannanna_v_slo ;)
to je 4,2 e približno. Pa materijal in pijača sta všteti, pa seveda učanje oz tečaj. pol pa ni tako dosti, samo, če maš. Vsekakor mora biti zanimivo. Škoda, ki smo daleč. Katarina K http://katarinak.moj-album.com/

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4876

27. maj 2009 7:18

Tole je sicer reklama, čeprav kulturna in morda neprofitna (150 €?). Zato bom pustil, bi bilo pa lepo, da bi vsaj vprašali. Vidim da ste se tudi prijavili le zato, da oddate to sporočilo

Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije

Lutkar  

član od: 26.5.2009

sporočila: 1

27. maj 2009 21:50

Pozdravljeni! Vesel sem, da je moje pisanje naletelo na reakcije. To sem, pošteno povedano, tudi pričakoval. V društvu se trudimo in tretjič v poletnem času organiziramo takšne delavnice. Pred dvema letoma smo začeli z manjšo skupino, nato smo lani skupino razširili na zunanje udeležence, letos pa bosta istočasno dve delavnici - začetna in nadaljevalna. Vsako leto skušamo kaj izboljšati, kaj dodati. Letos smo z delavnico prišli v program prireditev Poletje v Celju 2009. Zakaj smo se odločili za ceno 150 €? Enostavno, ker drugače ne bi prišli skozi. Pisali smo na milion podjetij in jih prosili, če nam lahko nudijo denarno pomoč pri organizaciji delavnice in smo naleteli na gluha ušesa. In če seštejemo stroške honorarjev češkima strokovnjakoma, potne stroške, njune stroške bivanja in prehrane, stroške materiala, hrane za udeležence (dvakrat na dan) in pijače za udeležence (ker gre za štiridnevne intenzivne celodnevne delavnice od 9:00 do 18:00) in še kakšni stroški bi se našli... Kako naj potem z nižjo ceno vse te stroške pokrijemo? Vesel bi bil, če bi se našel kdo izmed vas, ki ima veselje do lutk, da se delavnice udeleži oz. da razširite to novico do tistih, ki jih ta stvar zanima. Ni ovir za nikogar. V prejšnji delavnici je bila tako zelo mešana in raznolika skupina, a vendar so se takoj ujeli in se odlično zabavali. V skupini so bili osnovnošolski učitelji, dijaki, študenti, brezposelne osebe, upokojenci, ljudje s posebnimi potrebami (invalidi, slepa oseba). in učili so se izdelovati marionete, na koncu pa naredili predstavo s štirimi različnimi vrstami lutk - 4x Rdeča kapica kar na ulici pred Mestnim kinom Metropol v Celju. Zatorej, če se kdo vidi v lutkarskih vodah, mu ne bo žal odšteti denarja in se udeležiti delavnice. Tudi kakšne nove članice ali člana bi bili veseli (moški lutkarji so redkost) in pa seveda kakšnega od vas, ki bi imel žilico za iskanje sponzorjev, da bi si lahko naslednje leto privoščili nižjo in atraktivnejšo ceno. V društvu smo vedno odprti za gostovanje z našimi lutkovnimi predstavami in na sodelovanje s komerkoli. Vse je stvar dogovora. Drugače ni naključje, da sem naletel na forum Kulinarične Slovenije. Rad dobro jem, še raje pa kuham. Največji izziv mi je narediti nekaj iz sestavin, ki jih imam doma pri roki, da mi ni potrebno kupovati kakšnih sestavin, ki jih potrebuješ pri enem ali dveh receptih, potem pa ti doma leži v shrambi, ker je ne uporabljaš. Pa hvala g. uredniku, da je pustil sporočilo v forumu. Lutkar

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti