Obljuba dela. Včeraj nisem imela internetne povezave, zato recepte pošiljam danes.

REGRATOV MED
300 regratovih cvetov
3 limone (naribaj in ožmi)
3 pomaranče (naribaj in ožmi)
2 l vode
Vse skupaj na kuhaj na rahlem ognju cca 1 uro nato dodaj:
3 kg sladkorja.
Mešaj na rahlem ognju, da se sladkor stopi. Nalij v kozarčke in shrani v hladnem in temnem prostoru.
Moji otroci ga uporabljajo kot sladilo za razne napitke (bananin shake, čaj ali pa samo za mešanje z vodo). Vedno moram paziti, da ga ne zmanjka.

REGRATOV SIRUP
V velik steklen kozarec ( 3-5 l od kumaric) daj imenično:
plast sladkorja, plast regratovih cvetov, plast sladkorja,...
Kozarec postavi na okensko polico in pusti, da se naredi sirup. Precedi, natoči v stekleničke in postavi v hladilnik.

JUICE
1 kg pomaranč
1 grenivka
pest soli
Namakaj v vodi 24 ur. Rečeno mi je bilo, da tako razstrupiš lupino.
Nato sadje:
operi, zreži na kose (ne lupi), dodaj
7 dag citronske kisline in
2 l vode
Ponovno pusti stati 24 ur. Na koncu sadje zmiksaj.
V velik lonec nalij 7 l vode, dodaj 60 dag sladkorja in zmiksano sadje. Segrej do vretja. Še vroče precedi skozi gosto sito ali gazo in nalij v steklenice in še vroče zapri.

In še recept za borovinčev, malinov ali robidov sirup (odvisno kaj imate pri roki), ki pa bo prišel prav malo kasneje. Jaz delam sirupe po tem receptu preko 10 let. Moji otroci ga obožujejo. Tudi prijatelji in sorodniki so presrečni, če jim primaknem kakšno steklenico. Ponavadi jo lično zapakiram skupaj z regratovim medom in je prav lepo darilo (domače zdravilo) za rojstni dan ali pa samo kot pozornost na obisku.

BOROVNIČEV, MALINOV, ROBIDOV SIRUP
3 l sadja (borovnice, maline ali robide)
2 l vode
4 dag vinske kisline (jaz uporabim citronsko, ker je veliko cenejša in nič slabša)
Sadje zmečkaj (z roko), polij z vodo, dodaj vinsko ali citronsko kislino in pusti stati 24 ur (da se neha peniti). Precedi skozi gazo ali cedilo (to je zelo zamudno opravilo, če hočeš imeti bister sirup, brez večjih usedlin - vendra se splača).

Na vsak liter tekočine dodaj 80 dag - 1 kg sladkorja. Odvisno od okusa.

BISTVO tega recepta je, da se sirup NE

segreva in tako ohrani vse vitamine. Pomembno je, da je shranjen v steklenicah v hladni in temni shrambi

Pa na zdravje želim