ima kdo kakšen dober originalen recept za testo in nadev za to primorsko/furlansko potico?
cellnet
ima kdo kakšen dober originalen recept za testo in nadev za to primorsko/furlansko potico?
cellnet
| cellnet je napisal/a: |
| zato nisem nič našel ;) a testo pa je kar navadno kvašeno? zadnjič sem jo jedel v trstu in se mi je zdelo tako na pol listnato. mešanec med kvašenim listnatim in navadnim kvašenim... cellnet |
V Trstu si najbrž jedel presniz, gubana je pa goriško -furlanska zadeva. Ti bo lucka52 vse pojasnila.
nolaPresnic ni orehova potica.
Je, kot je že pravilno povedala Tinca, relativno mlada tržaška sladica, izumljena v čast princese Sissy. Torej popolnoma urbana poslastica, zato imajo zanjo različne recepte mestne slačičarne, ker se po vaseh ni nikoli ne jedla ne pekla.
Druga reč je pa gubana (za gubanco še nisem slišala), to je pa prav zares tradicionalno podeželsko pecivo, ki so ga včasih pripravljali ob veliki noči. So razne šole - Natisonska, goriška, čedajska - in enačice te posebne kvašene poslastice.
Imamo pa v naših vrstah pravo poznavalko gubane, ki vam bo lahko povedala vse, česar se nikoli niste upali vprašati o gubani. Res ne vem, zakaj se ne obrnete na lucko52, njen recept za gubano je celo v bazi.
Ne znam prilepiti linka, naslov recepta je gubana, avtorica je pa seveda lucka52, slik je pa tudi dovolj od vseh zadovoljnih kuharic, ki so sledile njenim napotkom.
Je pa na italjanskih forumih, še posebej na tržaških in videmskih, dosti debat in bolj ali manj zanimivih in tehtnih debat na temo gubana in presniz. Večina jih je zanimiva in si samo želim, da bomo mogoče tudi mi kdaj v podobnem tonu in na takem nivoju razpravljali o potici in pohanih piškah.
Tapravi čas za gubano. Pa pripravite dovolj grappe, da bo držala mesec in pol!
nolaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| malo za hec | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Polnjene gobe

Metuljčki s paradižnikovo omako