Gubanca

cellnet  

član od: 5.7.2005

sporočila: 566

23. mar 2009 22:26

guban(i)ca je samo slovenska beseda za gubano http://it.wikipedia.org/wiki/Gubana ali "The term "Gubana" is a Slovenian word deriving from "gubat", which means "to roll up". In the local dialect it is called "Gubanza", which became "Gubana" in Italian." vsekakor je zanimiva jed in jo imam veliko raje kot potico. ker je najbrž na frumu tudi kakšen primorec in zamejec, me je zanimalo kaj več o tej sladici. kakšen zanimiv nadev in testo... kaj neobičajnega, lokalnega... recimo tisto o natisonski, goriški in čedaški enačici te sladice... cellnet

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

23. mar 2009 23:40

cellnet, glede na to, da si že 4leta član in si naisal 177 sporočil do zdaj, sklepam, da si toliko aktiven na strani, da bi moral vedeti, da so med nami Primorke. Zamejk ni več, nimamo meje tja proti Italiji. Tudi kakšna Italijanka, ki se slovensko uči, je med nami.

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

24. mar 2009 1:51

ja , pa še ko je bil konfin so se pritoževali, da niso zamejci ampak predmejci

nola

cellnet  

član od: 5.7.2005

sporočila: 566

24. mar 2009 21:58

@rimljanka seveda, seveda ;) ps. 180 vključno s tem :) cellnet

ribica  

član od: 31.10.2002

sporočila: 525

25. mar 2009 9:16

Ops, v knjigi "Je vec dnevou ku klobas - nekdanje prehranbene navede in recepti trzaskega podezelja", avtorica Vesna Gustin, pise, da jebeseda presenc v bistvu sinonim za orehovo potico, gubanco. Na strani 118 boste dobili tudi natancen recept, kot ga pripravljaj(m)o zamejke na trzaskem Krasu ze stoletja. Po Nolinem opozorilu, da presenc ni orehova potica, sem malo poiskala po google.it in ugotovila, da smo zamejci vedno zmotno uporabljali besedo presenc kot sinonim za orehovo potico. Nasla sem nic koliko receptov za "presnitz", ki se od orehove potice v glavnem razlikujejo po testu. V tem primeru testo ni kvaseno, temvec je podobno listnatemu testu. V bolj modernih variantah receptov sem nasla tudi napotek, naj bi se sploh uporabljalo listnato testo. Receptov je zelo veliko. Ce koga zanima, lahko enega ali dva tudi prevedem. ribica

kozamurnik

sporočila: 2311

25. mar 2009 10:43

nola ali pa ribica,najboljše bi bilo,da bi recept za presnic(presnitz) ena kar objavila,s slikami postopka, če se le da. Tudi pri nas gubano jemo veliko raje kot potico in prav zato bi z veseljem preizkusila tudi tole varianto. Hvala vnaprej! kozamurnik

cellnet  

član od: 5.7.2005

sporočila: 566

25. mar 2009 22:12

@ribica daj prevedi kaj. me zelo zanima. lahko pošlješ tudi samo link, toliko italjanščine že obvladam. :) sem pa že zgoraj objavil testo, ki naj bi bilo sicer za gubano po virih (ustnih), je kvašeno, vendar listnato. enostavno listnato kvašeno testo. ta vikend bom pekel in če bo uspelo, bom poslikal in objavim. za nadev sem dobil tudi namig, ta je z goriškega, da naj vsebuje tudi svež majaron. kaj menite? no, če delamo pehtranovo potico, zakaj pa ne gubance z majaronom ;) cellnet

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

26. mar 2009 9:18

kozamurnik je napisal/a:
nola ali pa ribica,najboljše bi bilo,da bi recept za presnic(presnitz) ena kar objavila,s slikami postopka, če se le da. Tudi pri nas gubano jemo veliko raje kot potico in prav zato bi z veseljem preizkusila tudi tole varianto. Hvala vnaprej! kozamurnik

Fotografij zaenkrat ne morem poslati, ker imam pokvarjen aparat, pošiljam pa recept za presnic (presnitz)

iz knjige P.Artusija L`Arte di mangiar bene.

 

rozine (drobne brez pešk)   160 g

sladkor   130 g

orehova jedrca   130 g

suha sredica pince   110 g

olupljeni mandlji   60 g

pinjole   60 g

cedrini   35 g

arancini   35 g

mešanica začimb iz cimeta, nageljnovih klinčkov in muškatnega cveta, vsakega po    5g

sol   2 g

cipra   1 dl (cipro, ki je vino iz stare vrste trte, imenovane rdeči muškat, je danes težko dobiti,

                zamenjate jo lahko s kakšnim drugim močnim, sladkim in aromatičnim belim vinom).

rum   1 dl

 

Rozine namočite v mešanici ruma in vina; pustite jih tako nekaj ur in jih odcedite, ko se začnejo napihovati.

Pinjole narežite počez na tri koščke, kandirano sadje narežite na majhne kocke, orehe in mandlje nasekajte na koščke velikosti riža, sredico pince (lahko tudi panetona ali brioša) pa naribajte ali zdrobite.

Rozine pustite cele in zmešajte skupaj vse sestavine, z rumom in vinom vred.

To je nadev: zdaj ga je treba zapreti v listnato testo, ki ga lahko napravite po receptu za polovično listnato testo. Razmerje med moko in maslom naj bo 160 g moke in 80 g masla, dodajte sol in nekaj kapljic žganja.

(navodila za izdelavo ne bom navajala, saj se ne razlikuje od običajnega načina priprave)

 

 

Testo razvaljajte v ozek dolg in tanek trak. Porazdelite po testu nadev in ga zavijte  v obliki klobase, tako, da povlečete robove testa čez nadev. Valj naj bo širok kakšnih 10 cm, z roko ga lahko nekoliko potlačite ali pa ga pustite okroglega. V z maslom namazan bakren pekač ga položite zvitega v kolobar kot kačo; naj ne bo preveč stisnjen.

Nazadnje ga namažite s čopičem, pomočenim v mešanico stopljenega masla in jajčnega rumenjaka.

Če želite, lahko iz te količine sestavin, katere polovica naj bi zadostovala za šest do osem oseb, namesto enega, napravite dva presnica.

 

 

 

 

nola

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

26. mar 2009 9:34

ribica je napisal/a:
Presnic = orehova potica ribica

ribica, nisem imela v mislih presenca ali kakor navaja Guštinova pres`nca ali presmeca, potice ali gubance za katere vem, da jih na Krasu na obeh straneh bivše meje pripravljajo s kvašenim testom in nadevom, ki se ne razlikuje od nadeva za potico.

Mislila sem na presnic (mogoče bi morala napisati presnitz), ki se pa po moje precej razlikuje od potice, tako po testu, kot po nadevu.

Za gubano se pa strinjam, da je zelo podobna potici, vsaj dokler je ne začnejo do nezavesti polivati z grappo. 

 

nola

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti