| mamamia je napisal/a: |
Kaj vem, morda pa si pripraviš krajše zanimivosti o krajih, skozi katere boste potovali, pa ji pripovedeuješ, jo vmes sprašujejš, kaj ji je všeč in kaj ne, skratka ji skušaš vzbuditi zanimanje. Pa tulkini nasveti ti morda pridejo prav. Ne vem, pri nas je bilo vedno veselje, preden smo šli na pot, nikoli se nam ni bilo v naprej pripravljati, kako bosta otroka to prenesla (če se ozrem na Vedelinino pisanje). MAmamia mamamia |
Tudi pri nas je bilo podobno.
Poleg vsakoletnih 10 ur trajajočih voženj v Dalmacijo smo se, ko sta bila otroka stara 8 in 10 let odpravili v Grčijo. Najdalša etapa je bila 36 ur trajajoča vožnja s trajektom, potem smo po Peloponezu v zelo "leggeru" ritmu popotovali z avtom in šotorom 6 tednov, pa še eno 36 - urno vožnjo s trajektom dali skozi za domov.
Božiček je že zimo pred tem potovanjem sinu prinesel " Stare grške bajke" za otroke. To je bilo priljubljeno čtivo pred spanjem vso pomlad, ko smo se odločili, da gremo na dopust v Grčijo, sta pa oba knjigo kar požirala. Zaradi velikega pričakovanja in vznemirjenja nihče od nas na slabo voljo niti pomislil ni (in to se tudi sicer, ko kam gremo skupaj, ne zgodi). Tisti dan in pol, ki smo ga preživali na palubi ogromnega trajekta, spali v spalnih vrečah z ostalimi potniki, jedli "iz nahrbtnika",oba večera pa v udobnih naslanjačih v baru spremljali četrtfinalne nogometne tekme na SP, je minil, kot bi mignil. Sin je nas in sopotnike zabaval s svojim nogonetnim znanjem iz albuma s sličicami, jaz sem si iz "lonely planeta" prepisovala grške besede za števila, hrano itd - kar smo povsem vsi skopaj trenirali , malo smo se spoznavali s simpatičnimi sopotniki - skratka že ta pot je bila za našo družino veliko potovanje.
Po Peloponezu smo se ustavljali v kampih ob morju, spali na prostem v hribih, oblezli večino arheoloških najdišč, kjer sva z možem prebirala podatke z angleških tablic, otroka pa sta naju dopolnjevala z ustreznimi zgodbicami iz sinove "grške" knjige ter uživali 100 na uro. Za vso družino je ta dopust, kljub temu, da smo ga uživali z zelo skromnim "budžetom",ostal eno naših najljubših skupnih druženj!
Misli, da, če si sproščen, to čutijo tudi otroci bodo tudi oni sproščeni... če si že vnaprej slabe volje in zaskrbljen v stilu "kaj pa če...", je bolje, da na pot niti ne greš. Ne vem, no, mogoče sem jaz malo preveč "flegma", ampak potovanje z otrokom se mi zdi enako užitkarsko ali pa neznosno, kot je lahko neznosno ali super bivanje vsak dan doma. Jaz tega ne ločujem pretirano - če smo doma sposobni "zdržati" skupaj vse dni, ne vem, zakaj ne bi znali drug drugega zadovoljiti (brez nevemkakšnih čarovnij in podkupovanj) tudi na 24 urah potovanja. Saj smo tudi doma sitni in zoprni, pa moramo to nekako premagat, alora - bomo znali držat skupaj in se potruditi, da nam bo vsem lepo tudi na potovanju.
Atnes! Nasmeh na usta in z veseljem sprejmi to potovanje, ne skrbi že vnaprej, raje uživajte z otrokom v gledanju zemljevida, morda slik krajev, skozi katere se boste peljali (na internetu ali v klnjigah), morda polistajte po kuharski knjigi tiste dežele, da boste videli, kakšno hrano vam bodo tam postregli itd.
Predvsem pa tebi in tvoji družini želim, da uživate in se domov vrnete polni lepih družinskih izkušenj in dogodivščin s potovanja

Mojca