| proxima je napisal/a: |
| Ocitno si nekateri ne znate predstavljati, da obstaja precejsnja razlika med tem, kaj lahko naredi z objavljenimi podatki na facebooku povprecen uporabnik s povprecnim racunalniskim znanjem, po drugi strani pa nekoliko bolj zagrizen hacker, ki se mu ljubi napisati en data mining script; in kako dragoceni so lahko na ta nacin pridobljeni podatki za razne sluzbe, ki se ukvarjajo s posamezniki ali z zbirnimi profili (banke, zavarovalnice, kadrovske sluzbe, marketing, organiziran kriminal). Med paranojo in previdnostjo je se vedno precej siroko mejno podrocje, prav tako kot med benignim ekshibicionizmom in popolno nepremisljenostjo; ampak iz davnih casov obstaja pravno nacelo "ignorantia legis non excusat" in njegova civilna izpeljanka "ignorantia nocet" - torej, nevednost in neobvescenost nista opravicilo za kasnejse posledice. lp, proxima |
Ja res si ne znam predstavljati in bi zato prosila, da mi to razložiš. Na kakšen način ogrožam sebe s Facebookom?
Jaz se pa povsem strinjam s proximo. Ker se imam za povprečnega uporabnika, prej vem vem manj kot dovolj, a ko mi naši računalničarji v službi povedo, kako vse izbrskajo podatke in kaj vse je možno, se mi lasje ježijo.
Zgolj e-naslov, ki ga vsi pustimo na vseh forumih, v katere se včlanimo, je dovolj za začetek neke poti. In ne mislit, da če mi ne bomo brskali za drugimi, da nekdo drug z nekim določenim namenom tega ne počne.Ne glede na to, kaj upravitelj foruma zagotavlja. Pa saj vdirajo v bančne sisteme, pa ne bi v FB ali na Kulinariko, če že hočete.
In zavoljo tega nismo paranoični, zgolj previdni. Glede skrbi za zdravstveni karton pa - razlika je le v tem, da bomo o podatkih iz kartona obveščeni tisti, ki jih bo kakšna klepetulja o tem obvestila, s podatki, pridobljenimi preko računalnikov z raznih forumov, pa se ravna bolj perfidno. Da niti vemo ne, kako vse.
To ni moj strah, to je dejstvo.
Morda se tega mi še ne bojimo tako zelo, ker smo majhni in potemtakem za kakšne večje korporacije ali organiziran kriminial nezanimivi, tudi zgodilo se še ni nič takšnega odmevnega, da bi bila potrebna panika. A možno je še vse.
Mimogrede, sem tudi na FB. Bolj pasivno, a vendarle.
Mamamia
mamamia
Veliki brat je tako in tako povsod, pa naj me še na FBju gleda. Do naših podatkov se lahko dokopljejo tako ali drugače.
Loni MakaroniKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Izpostavljeno

Forumi (vroče teme)
| Kaj jutri za kosilo? | NENA58 |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Video recepti

Metuljčki s špinačo in paradižnikovo omako

Srbski pasulj