Čebula

jedert  

član od: 31.7.2008

sporočila: 77

tema odprta - 19. feb 2009 18:26 | ogledi: 4.539 | odgovori: 3

Pogostokrat se zgodi, da je čebula, potem ko jo olupim, deloma zelene barve. Sicer pri kuhi uporabim tudi te pozelenele dele, toda ob tem včasih pomislim, ali je to v redu (vzporednica s krompirjem: pri njem je treba pozelenele dele zavreči, ker so strupeni - vsaj tako so me že pred leti podučili). Kako pa drugi ravnate z zelenkasto čebulo - ta del zavržete ali jo uporabite?

jedert

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

19. feb 2009 18:56

Za krompir sem slišala nekaj o tem...bodo biologi morda kaj več povedali, da ne streljamo....zelen del krompirja zavržem, čebulo pa ne vem, nisem še opazila, da bi bila zelene barve, resda v niši imam slabo svetlobo v glavnem tudi, če bi bila bi jo uporabila, kaj bi pa lahko bilo narobe?

Zdaj pa še mene firbec matra...

 

lp

Anamarija

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

19. feb 2009 19:07

Velika razlika je med krompirjem in čebulo. V zelenih delih krompirja (in seveda v vseh delih - korenini, steblu, listih, plodovih) je solanin, alkaloid, ki seveda ni nedolžen. Količina v majhnem delu zelenega krompirja je najbrž zanemarljivo majhna, nikakor pa ni priporočljivo jesti takega krompirja.

Nekaj resnic o solaninu: http://sl.wikipedia.org/wiki/Solanin

S čebulo je popolnoma drugače. Noben del čebule nikakor in nikoli nis trupen. torej zeleni deli čebule tudi niso. Ni za odmet vedeti, da so luskolisti, ki sestavljajo čebulo spremenjeni listi, tisti, del, ki ga iz čebule izrežemo (čebulni krožec) pa spremenjeno in skrajšano steblo. če so zunanji suhi lsiti, luskolisti tanki ali jih ni, potem se v notranjih, sočnih in še živih tvori klorofil (ki nastaja pod vplivom svetlobe), ki daje čebule zeleno barvo. Po mojem mnenju bi bila taka čebule prej koristna kot škodljiva, ker je pač klorofil koristen. Saj veste: zelena zelenjava,.......

Še nekja slikc: http://botanika.biologija.org/zeleni-skrat/drobnogled/alliu

  rimljanka - zasebno mnenje

Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 19. feb 2009 19:09:23

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

19. feb 2009 19:18

Oh, jaz ponavadi porabim se tiste odganjke cebule, ki mi kje pozabljena odzene, ce le ne ob tem tudi zagnije ali splesni. Pri pozelenelem krompirju gre za nekaj drugega - zeleni deli nakazujejo, da je bil gomolj izpostavljen svetlobi, in v takih gomoljih zacne nastajati v vecji meri alkaloid solanin (in to ne le v pozelenelih predelih, ampak v celotnem gomolju, vecina ga je pa blizu lupine - gomolj namrec pozeleni zaradi klorofila in ne zaradi solanina). Prav tako vsebuje vecjo kolicino tudi mehansko poskodovan ali nagnit oziroma plesniv krompir. Krompir z visjo kolicino solanina je grenak (alkaloidi imajo namrec praviloma grenak okus) in ga je najbolje celega zavreci. lp, proxima

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti