Koliko?

mojcca  

član od: 20.9.2007

sporočila: 117

tema odprta - 30. jan 2009 9:38 | ogledi: 3.325 | odgovori: 31

Zanima me, koliko računate za kilogram boljših piškotov, takšnih, s katerimi je res veliko dela z okraševanjem, kvalitetne sestavine, vse ročno narejeno, pa pralineje in podobno?

Recimo, da so notri breskvice, huzarski krapki, razni linški, masleni, okrašeni s čokolado in perlicami,...

mojcca

mojcca  

član od: 20.9.2007

sporočila: 117

30. jan 2009 10:16

Hvala, Katka. mojcca

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

30. jan 2009 11:02

Mojcca, zdaj pa preprosto izračunaj, koliko kg se ti splača napeči, da boš en kg prodala po 13 evrov in se hkrati ne jokala spričo blaznega minusa, ki si ga naredila...če računaš za material kakih 20 evrov, pa uro za 15 evrov plus kakih 5 evrov energije in amortizacije....boš nekje po petih kilah piškotov na pozitivni nuli. Te ne odvračam od peke in komerce, samo poskušam s številkami pokazati, kako gre pri domači peki za nepreseženo dejanje prijateljstva, ker če bi zadevo računali, tako kot jo zahteva preživetje, potem se s peko piškotov (z domačimi razkošnimi materiali) ne da preživeti Vendelina jr.

Moycaa  

član od: 11.9.2004

sporočila: 738

30. jan 2009 11:07

Vendelina jr. je napisal/a:
Te ne odvračam od peke in komerce, samo poskušam s številkami pokazati, kako gre pri domači peki za nepreseženo dejanje prijateljstva, ker če bi zadevo računali, tako kot jo zahteva preživetje, potem se s peko piškotov (z domačimi razkošnimi materiali) ne da preživeti Vendelina jr.
Ja, je že tako, ali pa če te prosijo, da spečeš piškote, ni važna cena in jim potem še pokažeš ovitke od masla, čokolade, pecilnega ipd., ki si jih uporabil - ampak res uporabil. Pa imaš čisto vest, da jih nisi prinašal okrog z neko poceni margarino. Moycaa

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

30. jan 2009 11:22

Evo že diskutiranega:

http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1170

 

In v vseh letih, odkar z mamo to počneva, še nikoli ni nihče vprašal, če sva uporabili točno to in to maslo oziroma margarino. Pa tudi nihče se ni nikoli bunil ob postavljeni ceni. Prijateljstvo gor ali dol, računam, izjema so sladice, ki so mišljene kot darila. Oziroma če jih za nekam naredim samoiniciativno.

 

Loni Makaroni

mojcca  

član od: 20.9.2007

sporočila: 117

30. jan 2009 11:28

Hvala za tele odgovore, punce. Saj vem, da ne bom profitirala, definitivno. Sem takole "na uč" že računala, da v bistvu delam celo v izgubo že skoraj samo z materialom, ampak ker je to znanka, ki me je prosila, če ji spečem, potem ji pač bom in zaračunala samo materijal, ker če bi računala še ves čas, ki ga porabiš za pripravo res lepih piškotov, mi marsikdo sploh ne bi verjel, razen kulinaričnih prijateljic tule na tem portalu. Zanimivo se mi pa zdi, da vsak štromar, vodovodar in serviser tega ali onega računa vsaj 10 eur na uro samo za delo ali samo da se prikaže, sama pa sebe ne cenim niti 5 eur na uro. Sama sem si kriva, naročil pa kot toče zadnje čase. Če samo pomislim, koliko poznih večerov in ur spanja gre, ko packam s čokolado, krasim, pomakam pralinejčke,....pa potem vse to pospravit in zložit v škatle, počistiti posodo in kuhinjo,....saj si marsikdo sploh ne predstavlja. Tudi jaz uporabljam le dobre sestavine in ne nekih "ponaredkov". Maslo, prava jajca, pravi orehi, kvalitetna čokolada, sladkor, vaniliji, rum, konjak,...vse to pa STANE!! mojcca

Moycaa  

član od: 11.9.2004

sporočila: 738

30. jan 2009 11:53

Loni -se strinjam s teboj. Dodala bi še nekaj, da če sam ne ceniš svojega dela (pa tudi če je to izraženo v denarju), ga tudi drugi ne bodo. Moycaa

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

30. jan 2009 11:59

Jaz pa takole ravnam: za res dobre prijatelje ne računam nič, tudi materiala ne, za vse druge pa krepko zaračunam. Če kdo samo malo dvigne obrv ko sliši za ceno, ni posla ne zanj ne za njegove prijatelje. Piškotov sicer nikoli nisem delala za prodajo, če bi jih, ni govora, da bi jih prodajala pod 25 evrov.

Ženske, ne si same zbijat cene, poglejte malo na cenik, ko boste jedle v restavraciji. Pa so to jedi, ki se tudi po najboljših kuhinjah delajo po industrijskih metodah.

Če nekdo hoče prestižno pašteto, torto ali kruh narejen na roke, po domače in po njegovih specifičnih željah, naj to tudi ceni in plača.

Za cenejše variante ne manjka alternativ v vseh cenovnih razredih, od tovarniške trgovine do cateringov, če si nekdo ne more ali noče privoščiti vaših izdelkov, ne bo zaradi vas ostal lačen.

Pa ne bit v strahu, da boste ostale brez naročil, če boste drastično zvišale cene. Nasprotno,(govorim iz izkušenj, saj sem tudi sama leta in leta delala sebi v škodo), povpraševanje se bo povečalo, vaši izdelki  bodo bolj cenjeni in ve bolj spoštovane.

 

nola

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

30. jan 2009 12:05

Moycaa je napisal/a:
Loni -se strinjam s teboj. Dodala bi še nekaj, da če sam ne ceniš svojega dela (pa tudi če je to izraženo v denarju), ga tudi drugi ne bodo. Moycaa
Saj zato pa, Mojycaa, ne bo nič narobe, če tudi (vsaj nekaj) svojega dela zaračunaš. Ne glede na to, da gre za znanko oz. prijateljico, tvoje delo in tvoj čas sta tudi nekaj vredna, a ne. Konec koncev si tisti material vsak lahko kupi tudi sam - a ker ne zna peči piškotov, mu to nič ne pomaga. zato je edino prav, da uslugo - to, da namesto njega delo opravi kdo drug, plača, pa čeprav samo po simbolični ceni. Ker, morda te bo nekoč za peko piškotov prosil nekdo, ki z njim nisi intimno povezana. Seveda mu ne boš "šla na roko" ali celo v lastni minus, verjetno boš računala tudi delo - potem bo pa ta in ta vprašal :"ja, gospa, sem slišal, da ste tisti drugi gospe bolj poceni naredili, zakaj pa meni ne?" Kar hočem reči je to, če te že kdo toliko ceni, da te prosi za peko piškotov, ceni še ti sama sebe in računaj to svoje znanje! mamaF - Mojca

mojcca  

član od: 20.9.2007

sporočila: 117

30. jan 2009 12:07

Nola, ti si pa balzam za mojo dušo, čisto zares. Saj sama tudi prijateljem delam zastonj in tudi ne računam materiala, ampak ko to enkrat preseže vse meje, imam pa že malce dovolj. Zastonj sem naredila že na kilograme in kilograme peciva, piškotov, tort,......da o času ne bom izgubljala besed. Tudi podarim ga ogromno, sedaj pa sem se odločila, da je temu konec, sploh po tvojih besedah. Tudi sama sem razmišljala, da če bi poskusila vsaj malo vnovčiti ta svoj "hobi", potem bi bil kg mojega peciva vsaj 20 eur. Sem bila pred dnevi v Mercatorju in je bil kg malo boljšega mešanega peciva 15 eur, pa so to industrijski piškoti, ne ročno izdelani, čeprav piše, da so ročno izdelani. Tega enostavno ne verjamem, saj proizvajalec ne bi prišel cenovno skozi, razen če uporablja že vse mikse pripravkov tako za pecivo kot za kreme in ostalo. Še enkrat hvala za tale tvoj pripsevek. mojcca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti