14. jan 2009 18:11
Urssa, kepa sira se po navadi naredi, če uporabljaš preveč zrel oz. staran sir. Meni ni uspel samo enkrat in to takrat, ko so me prisilili da sem ga naredila iz sicer čudovite starane gaude, ki se nikakor ni hotela prav stopiti. Lahko ga pa narediš v kakršnikoli posodi, res ne rabiš originalne.
Recept, ki ga prilagam, je bil napisan na vrečki neke trgovine s sirom v Zuerichu, v kateri so ti zmešali sveže nariban sir. Za mešanico so po navadi vzeli 1/3 Emmentalerja, 1/3 gruyerja (najmanj zrelega) in 1/3 appenzellerja, tudi najmanj zrelega. Seveda lahko sire poljubno zamenjaš. Poskusi sir in če se majhna rezina sira lepo in kremasto stopi na jeziku, si na pravi poti. Če ima malo več "neprijetnega" vonja, toliko boljše.
500 g sira 1 žlico jedilnega škroba zmešaš
malo muškatnega oreščka, popra, česen po želji in en štamperl šnopca.
2,5 dl belega vina, če to ni nič kislo še 1 žlička limoninega soka
Posodo namažemo z natrenim česnom. (Jaz sem ga vedno uporabila skoraj pol glave in kar pustila v posodi.)
Priliješ vino in zavreš. Dodaš mešanico sira in škroba, in mešaš na srednji vročini, da se stopi. Dodaš nariban muškatni orešček, poper in šnopček (češnjev naj bi bil originalen).
Vanja