Imam kar nekaj smetane, ki jo pobiramo iz mleka. Kako bi jo lahko porabila? Se da speči kakšne piškote ali kaj podobnega, brez da bi dodala maslo ali margarino? Res nimam več idej. Že vnaprej hvala za kakšen pameten odgovor.
mojcca
Imam kar nekaj smetane, ki jo pobiramo iz mleka. Kako bi jo lahko porabila? Se da speči kakšne piškote ali kaj podobnega, brez da bi dodala maslo ali margarino? Res nimam več idej. Že vnaprej hvala za kakšen pameten odgovor.
mojcca
kajmak. Ali pa uporabiš za zavitke,...povsod, kjer se uporablja smetana.
Kajmak, če je imaš zadosti....
Lahko pa jo tudi precvreš in uporabiš tudi za posebno zabelo - ni ravno zdrava, saj gre za živalske maščobe, je pa dobra.
Preprosto zbiraš smetano in ko je je zadosti, vsaj 2-3 dl, jo preložiš v ponev in na majhnem ognju greješ in mešaš, dokler ne "razpade" - zgleda kot drobtinice v olju ali drobni ocvirki. Na Gorenjskem so temu rekli "tropine".
Take tropine potem spet lahko v lončku spraviš v hladilnik in uporabiš kot zabelo - paše na kake sirove štruklje idr. zadeve s skuto, pa tudi na zelenjavi je nam kar všeč.
Pri nas tako porabimo vse ostanke smetane, masla ipd.
Nasja
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

| Kaj jutri za kosilo? | Venturini |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Solata s polnozrnatimi peresniki, tunino in avokadom

Pekoče piščančje perutničke