24. nov 2008 19:46
Ja, največ je v domačih svinjskih črevih in pravi fili. In pravilna peka. V mrzlo pečico, vklopiti tam na 80 stopinj, segravati oziroma dušiti cca 1 uro in potem na večji temperaturi zapečt. Mesarji pravijo, da so bile včasih, verjetno kar nekaj let nazaj, domače krvavice bolj mastne in da so se zato bolj lepo zapekle. Zdaj priporočajo, da jih pečemo na svinjski masti, ampak vseeno to ni to, če pečeš industrijske pečenice. V pečici zgledajo lepo zapečene, ko jih vzameš ven, pa kar uplahnejo. Skorja kot žvečilni. Torej, če poznate kakšnega kmeta, ki jih dela samo zase, ga prav lepo prosite, če še vam kakšno odstopi.
Žganci kot receptor, le da jih jaz potenstam na malo olja in potem zabelim z ocvirki, s tem, da skoraj vso maščobo dlijem, je še vedno dovolj mastno. (Moja tašča jih je zabelila z vsaj 30 dag zaseke in potem še z ocvirki, strup za želodec.)
Potenstano zelje: prepraži 1 čebulo, da postekleni, dodaj strok ali dva česna, zelje, sol, poper, malo jušne kocke, odvisno od količine zelja ( za 1/2 kg polovico), lovorov list, malo popra, 1 žličko mlete sladke rdeče paprike, zalij z malo vode in duši, da se zelje zmehča (mislim, da je recept tudi v bazi - zelje po mojčino-). Ta je meni najboljši.
Auachinaua, za začetek bo. L.p.
Lejla13