Moj vrt

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

5. jun 2020 13:50

Tudi dež bo pomagal sprati uši! 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

14. jun 2020 6:51

Kako pa kaj vaši vrtovi v teh deževnih dneh. Po dolgi suši sedaj pa preveč moče - upam samo, da ne bo še slabše, ker rastline že sedaj slabo rastejo. Solato smo morali populiti, radič požeti, ker sta gnila. Sedaj pa se jih poleg polžev (letos jih je bistveno manj) lotevajo po moje škarjice, ki jih je vsepovsod polno. Ugotovila sem, da jim je posebej ljuba bazilika, koromač in podobne rastline - kako se jih vi znebite na tak način, ki ne bo škodoval psu in mačkam.

tedyka

Anemiilat  

član od: 7.9.2016

sporočila: 2395

14. jun 2020 12:43

Za škarjice pa še nisem slišala  Kaj pa je to?

 

Anemiilat

tanasa  

član od: 28.12.2009

sporočila: 26

19. jun 2020 13:03

Morda kdo iz izkušenj ve, v kakšnem razmerju se redči 100% neem olje, da dobiš škropivo oz. foliarno gnojilo za vrtnine?
Prevelika koncentracija menda lahko rastline požge. Hvala.

Menda deluje proti ušem, bolham, strunam.

tanasa

Nikita  

član od: 21.6.2004

sporočila: 284

19. jun 2020 18:48

Za močno, zdravo in boljšo rast pridelka lahko poškropite zemljo ali pa rastline. Zamešajte 5-10ml neemovega olja z nekaj kapljicami eko emulzije v 1 l vode. Prve 4 tedne uporabljajte vsak teden, potem mesečno.

Nikita

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

25. jun 2020 6:12

Ja Rimljanka - to so strigalice, pri nas jim rečemo škarjice - pri nas jih je kolikor češ. Mogoče kdo ve kako se jih preganja, ker tudi te naredijo kar nekaj škode.

 

tedyka

SUZANAZ  

član od: 11.6.2003

sporočila: 878

27. jun 2020 21:55

Tedyka strigalice so na vrtu v bolj koristne kakor ne prehranjujejo se ravno z ušmi in manjšimi žuželkami. Največ škode znajo narediti, ker se rade lotijo okrasnih cvetlic. Drugače jih pa na vrtu raje imam kakor ne. 

Suzi

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

1. jul 2020 18:48

Pri nas so se strigalice s slastjo lotile bazilike - so res gurmanke

tedyka

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12640

2. jul 2020 0:30

   Sama sem imela na nizkem fizolu-uši in prebrala sem, da je dobro imeti za to v blizini-meto, sama sem jo kar svezo nabrala in posula pod fizolom, moram povedati, da resnično deluje, vsaj zaenkrat. Sicer pa sem zelo , zelo zadovoljna s svojim vrtom letos:

Imam zelo veliko različnega radiča, jemo ga ze od marca, najprej sem rezala lanske glavice, dokler mi niso šle v cvet, med tem sem posejala novega in ga jemo, moram reči, da ga imamo v naši druzini rajši od solate, posejala sem več, kot deset vrst. Prvo , ki sem ga posejala pred mrazom v marcu, mi je prišlo ven, šele sedaj, med stročjim fizolom, ker ni gosto, mislim, da bo zelo v redu. Nato sem posejala seveda še enkrat in je zelo gosto, danes sem ga ze redčila. Imam še lanski peteršilj in novi je tudi ze za nabirati in je zelo lep, ter gost. Tri vrste stročjega fizola je v cvetju in danes sem opazila ze male fizolčke, imam dve sorti , ki mi tudi ze cvetijo in delajo plodove.  Nato imam še štiri vrste , dve vrsti lepo cvetita in delata plodove, od drugih dve vrst , pa je iz zemlje prišla samo ena bučka, nobena še ne cveti, upam , da bo prišla ven še kakšna, sem pa danes ponovno posadila bučke-tiste rumene, ki so za mehiške jedi, smo jih pred leti poskusili in so nam bile všeč. Ker je od , ki je podobna , zaenkrat prišla ven samo ena, sem danes na to mesto posadila še eno novo vrsto . Danes sem tudi preflancala cvetačo in brokoli, ker sta bila pregosta. Skratka, sem zelo, zelo zadovoljna zaenkrat svojim vrtom, oz. njivo, če ne bo kakšne toče ali drugih škodljivcev, bo letina dobra in dovolj pridelkov. Mimogrede, zaenkrat še niso zavohali dobrot, upam, da jih tudi še ne bodo, čeprav jih vsak dan, ko se začne proti večeru hladiti, vidim na poti, ki vodi do moje njive, so sicer še kar daleč in tudi naj kar tam ostanejo, ker na poljski poti ne delajo škode, ne vem sicer, s čim se hranijo, sem opazila, da jim jagode dišijo, tako, kot tudi meni , ki jih na svoji poti do njive, veselo zobam. Sem zelo , ker imam ze drugo leto svojo njivo, kljub temu, da sem bila v času korone samo enkrat tedensko na njivi, mi vse lepo raste. No, ja, tudi plevela je bilo za izvoz in še vedno raste, vendar tudi to paše zraven, še posebej letos, ko je veliko dezja. To je pač treba vzeti v zakup, ter se lotiti le tega iztrebiti. Na koncu njive, sem letos posejala letne cvetice, da bodo tudi čebelice lahko vesele in nabirale med. 

"Prijazne besede so lahko kratke in preproste, njihov odmev pa je neskončen"(Mati Terezija)

 

 

 

Sporočilo je spremenil(a) johana dne 2. jul 2020 00:40

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti