Pečeni ajdovi svaljki s skutino kremo in jagodami
Evo, če že sprašuješ:
Lepo, da boš imela svoj vrt. Kitajci pravijo: če hočeš bit srečen en dan, se napij, če hočeš biti srečen en let se oženi, če hočeš biti srečen celo življenje, začni vrtnarit.
Nabavi si kakšno knjigo o vrtnarstvu, sicer znajo bit drage, vendar se splača ( prav poceni so v angleščini na amazon.com ).
Obvezno planiraj kompostišče, na katerega boš odlagala kaj pač boš imela, veliko je odpadkov za tja ( kupi knjigo v kateri je kompostišče lepo opisano ), kompost je odlično gnojilo. Ne vem kako boš s gnojenjem, če nimaš hlevskega gnoja, pol ti ostane kompost in umetno gnojilo, pa z umetnim gnojilom ni nič narobe, izogibaj se pesticidom in herbicidom, to je zelo strupeno, umetno gnojilo pa ni.
Planiraj vnaprej, kaj boš sejala in kje. Planiraj setve večkrat ( posebej pri solati. Rad se zgodi, da poseješ preveč solate, pol je imaš za celo sosesko, pol ti gre v cvet in nimaš nič. Pri sejanju se splača bit potrpežljiv in sejati natančno, eno po eno seme, če so še tako mejhna, čas si prihraniš pri plevljenju. Pričakuj, da ti marsikaj ne bo uspelo, pa nič hudega, bo pa kaj drugega, zaradi tega posej od vsega po mal. Kaj boš imela za ozimnico in vlaganje, boš že videla.
Če zemljičše že imaš, lahko že zdej začneš: pripravi kompostišče ( lahko od štiri palete ), prekoplji zemljo in morda označi gredice ( po moje, najboljši sistem vrtnarjenja so gredice široke recimo 1,5m poljubne dolžine ( jaz imam 3 gredice dolge nekje 10m ). Smisel tega je, da ti ni treba hodit po obdelovalni zemlji ( in jo s tem teptati ) s roba gredice pa lahko dosežeš do sredine gredice.
Glede setve: prvo ti pride bob in grah, čebula, solata.............kakorkoli, planiraj večkratne setve po malem.
Upam, da sem ti kaj pomagal in povedal kaj, česar ne veš.
lep dan želim.
ežoj
Jaz bi k temu še dodala, da je kar pomembno upoštevati dobre sosede (mislim na zelenjavo, ne na ljudi), pa kolobarjenje tudi.
Vsako leto si kupim Setveni koledar Marie Thun in se kar v glavnem ravnam po tem, nekaterim je sicer to smešno, meni pa pride lepo zelenjava ven. Kot priporoča ežoj, se tudi jaz strinjam, da je fajn kupiti kakšno knjigo o vrtnarjenju, prav poceni jih dobiš tudi v Antikvariatu v LJ, če imaš kakšne opravke v prestolnici.
Ognjič ![]()
Nisem brala, kaj vse so ti pisali. Sama si nekaj prostora izborim na našem vrtičku in njivi, kjer ne sme manjkati: motovilec, brstični ohrovt (sedajle je že ogromen), blitva, špinača, majčken prostorček za rukolo in krešo (seješ večkrat in hitro raste), sedaj mi je ven pogledal že zimski česen. Letos smo imeli eno ful dobro solatko, svetlo zeleno, ki se reže- priporočam, ampak ne vem kako se ji reče. Če imaš veliko prostora si nasadi še zelje, ohrovt, cvetačo, ja seveda brokoli- ta vedno uspe. Kaj še sejemo oz. sadimo- mladi krompir, kifelčar, veliko pora, zame še gomolno zeleno ;-) in nadzemno redkev, zgodaj spomladi tudi male rdeče redkvice, poleti sejemo še črno redkev, mama tudi repo in kolerabo. Pa fižol, nizki, stročji in za zrnje, poizkusi kakšno dobro sorto preklarja. Obvezno grah, vzemi seme nizkega graha, tisti velik zraste še pa še in ni takega pridelka, kumare smo imeli letos Dorina (nekaj takega piše gor, od Semenarne Lj) in so zakon. Dolgo in dobro rodijo. Kumare imej bolj v zatišju, npr. med preklarjem in na drugi strani grahom ali paradižnikom, da je v zatišju. Pa paprika, feferoni in paradižnik, bučke pa melancani in korenček. Če imaš pa res veliko prostora poskusi s lubenicami in melonami. Sedaj smo jih imeli drugo leto, melone so imele celo več plodov.
Pa še eno lehico imej rezervirano za kako začimbo, peteršilj, bazilika, drobnjak, pehtran.
Evo:
http://www.kulinarika.net/album.asp?hash=77zx543gb2m4p0
Nič nočem, nič se ne hvalim ( ko vas nekatere berem me je skor sram ), tako pač pri meni je.
ežojKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | gobica1402 |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Pečeni ajdovi svaljki s skutino kremo in jagodami

Veganske palačinke