Tole sem napisala na eno drugo temo, pa kopiram še sem:
| Katja D je napisal/a: |
Bom še jaz tukaj pristavila svoj lonček. Kot začetnica z delom na vrtu imam nekaj vprašanj. Po lanskoletni selitvi v novogradnjo smo letos prvič začeli obdelovati svoj vrtiček. Ker sva z možem zemljo zanj uspela urediti šele v maju, sva bila pri določenih vrtninah že malo pozna. Lepo so nama obrodile kumare in bučke, tudi paradižnika je bilo veliko, pridelala pa sva tudi nekaj paprik. Pa solate smo imeli dovolj še za druge. Za začetek kar fajn Por mi je lepo zrastel, a je še zelo tanek, zato sem razmišljala, da bi ga čez zimo pustila v zemlji (imam sorto, ki je prezimna). Kaj moram storiti? Ga kar pustim ali ga je pred zimo treba pokriti? Tudi s korenčkom sem imela nekaj težav. Prvi posevek sploh ni vzkalil, zato sem ga posejala še enkrat. Zdaj imam nekaj vrstic korenčka, a je še neodebeljen. Do kdaj ga lahko pustim v zemlji? Imam dve sorti, eno bolj "hitro" (Amsterdamski korenček), drugo pa bolj pozno (Flaker). Za slednjega sem razmišljala, da bi ga v zemlji pustila kar do pomladi - nekje sem slišala, da je to možno. Bi to šlo? Kaj moram storiti? Ga pokrijem? Imam pa še nekaj gomoljne zelene. Po nasvetu sosede sem ji potrgala zunanje liste, da se bodo gomolji odebelili, a so tudi še precej majhni (cca. 4 do 5 cm premera imajo). Je tudi zeleno možno v zemlji pustiti do pomladi? Vesela bom vseh nasvetov. |