Zdrava prehrana ob nočnem življenju.

Elandri  

član od: 6.10.2008

sporočila: 3

tema odprta - 6. okt 2008 23:33 | ogledi: 3.124 | odgovori: 10

Ker nikjer ne najdem odgovorov kako si naj organiziram prehrano, še poizkusim tu :)

Moje trenuten življenski ritem:

Imam delo samo ponoči z delavnikom od 22h-06h. Delo ni kaj prida fizično zahtevno je pa zelo velik povdarek na psihičnem naporu sploh ker imam opravka z mladino. Delam 5 noči v tednu in med "vikendom" zadržujem enak življenski ritem kar se tiče spanja. Ko pridem domov iz dela nahranim mački in grem direktno v posteljo, ker za kaj več nisem toliko zbran in sem precej utrujen.

Zbudim se vedno do 14h in takrat se zame prične dan. Okoli 18h vozim sobno kolo 30min+ in delam vaje po navodilih fizioterapevtke.

Odrekel sm se bele moke in njenih produktov, krompirja in predelanegabelega riža. To zamenjujem s testeninami iz soje in pire, neoluščenim - ne brušenim rižem, ter graham in polnozrnatim kuhom.

Rumenih žgancev oz. polente ne maram...

Od mesa jem goveje in piščančje meso (prsa) in ribe.

Zelenjava je vedno ne menuju.

Brez mlečnih izdelkov ne gre so pa vsi z manj maščobe.

Sprašujem, če mi lahko kdo svetuje kako bi si porazdeliv obroke in kako bi uravnotežil trenutno prehrano in s tem izgubil tudi odvečne kilograme.

Hvala za nasvete in lp... Elandri :)

Elandri

kruci  

član od: 21.7.2007

sporočila: 14

7. okt 2008 6:52

Pomoje je najbolje da ješ tako kot bi sicer, če bi imel službo podnevi. Za zajtrk kakšen polnozrnat kruh,sadje ali kosmiče...Za začetek dneva rabiš energijo, sploh če imaš naporno službo. V vsakem primeru so lahko držiš načela z več manjšimi obroki, da tako pospešiš metabolizem. Za zadnji obrok pa poješ nekaj beljakovinskega. Sam si že izločil iz jedilnika izdelke iz bele moke in predelana živila in če še telovadiš, mislim da ne bi smel imeti težav z izgubo teže. Je pa zdravo izgubiti 0,5-1kg na teden, pa seveda zaužiti manj kalorij kot jih porabiš. Vbistvu nič novega. Pomoje veljajo vsa ista pravila zate, kot za ostale, le da imamo malo obrnjen ritem... drugače pa boš tu mogoče še kaj zvedel: http://mojtrener.com/forum/sestava-jedilnika-pri-s kruci

kobra 1  

član od: 15.6.2006

sporočila: 1881

7. okt 2008 7:00

Nisem zasledila sadja in rib, drugače imaš kar uravnovešeno prehrano. Kako razporediti obroke je težko svetovati. Vsekakor bi za zadnji obrok pred delom izbrala nekaj lahkega, vimaminskega, da telo energijo dobi, ne troši in posledično čutiš utrujenost.

Glede na osiromašeno (industrijsko, skladiščeno ..) prehrano, mogoče nebi bilo slabo, da jemlješ kak dodatek k prehrani.

Ti naj bodo v čimbolj naravni obliki, torej ne sintetični pripravki.

Svetovala bi od floradix multi vitamine, oziroma tekoče železo z vitamini. Omega 3, B kompleks oz.Bio-Qinon Q10.

Seveda ne vse, nekaj od tega. Vsi ti ugodno, brez stranskih učinkov vplivajo na orhanizem, sploh stresih.

S časoma boš sam ugotovil, kaj ti najbolj odgovarja.

.

V jesenskem času se poslužuj surovega zelja, repe, kolerabe,... "brajdnega" grozdja in če imaš priliko domačih jabolk

.Ponoči si namesto kave raje privošči zeleni čaj, metin čaj, napitek iz dobre misli in trudi kak košček ingverja v napitku bo bobrodošel.

kobra 1

dzoana  

član od: 12.3.2006

sporočila: 81

7. okt 2008 8:18

Vožnjo kolesa vsaj 2 x na teden, še bolje večkrat, podaljšaj iz 30 minut v 60. Menda telo šele po daljšem času in ko izrabi vso ostalo energijo začne kuriti maščobo. Tudi polnozrnati izdelki vsebujejo veliko kalorij, kakšen polnozrnati kruh s semeni še več od belega kruha. Verjetno bi moral dnevno prešteti kalorije ki jih poješ in primerjati z količino ki jo potrebuješ. Mogoče je količina tvojih obrokov prevelika. Poskusi jih zmanjšati. dzoana

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

7. okt 2008 9:01

Saj delaš vse po pravilih. Jaz bi na tvojem mestu zamenjala sobno kolo s sprehodi zunaj (hitra hoja, hoja s palicami, tek). Sobno kolo je ena taka frustracija...., vsaj zame. Zunaj pa telo drugače dela. Vendelina jr.

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

7. okt 2008 10:13

Ej, kobra prva, s tem stavkom:

Svetovala bi od floradix multi vitamine, oziroma tekoče železo z vitamini. Omega 3, B kompleks oz.Bio-Qinon Q10.

si me rahlo razočarala, že sama imena so takšna, da to ne more bit nič dobrega. Za železo naj si večkrat da na jedilnik jetrca, za vitamine pa danes itak ni problem ( kot si že zapisala: zelje.............).

ežoj

kobra 1  

član od: 15.6.2006

sporočila: 1881

7. okt 2008 10:32

Ja, ežoj! Se strinjam. Sem vsekakor pristaš naravne prehrane, vendar v tej atomski dobi ni vsem dano, da se hranijo izven trgovskih centrov. Takrat je na žalost potrebno poskrbeti za dodatke k prehrani.

Če boš preučil dodatke, ki sem jih napisala, boš spoznal, da so še najbljižji naravi, sploh floradix zadeve. So čisti naravni izvleček (koncentrat) sadja in zelišč.

Večini je lažje vzeti nekaj kvalitetnega iz lekarne, kot da spomladi jejo drevesno listje, mlada zelišča, liste surove koprive, kislice ... in kar nekaj trav. V jeseni  tako ali tako vsega leži po tleh v izobilju, samo pobrati je treba.

 Vendar ni vsem dano, da svoj dopust kolistijo po dan ali dva skozi vse leto gori doli po naši lepiu Sloveniji.

 

kobra 1

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

7. okt 2008 10:49

Predvsem ne jest zjutraj, ko prideš domov, predno greš spat, če slučajno to delaš. pa med delom se kdaj sprehodi - en način, da se v to prisiliš, je, da veliko piješ (naredi si termovko čaja in jo spij med 8 urnim šihtom), ker potem hočeš, nočeš, moraš premaknit svojo rit in jo odnest do wcja. Če ti je všeč sobno kolo, komot goniš to, lahko pa razmisliš, da bi se vsaj na kolikortoliko lepe dni enostavno odpeljal v službo in nazaj, če vodi do službe kaka varna pot. Samo dobre lučke si omisli, take, ki se jih da snet iz kolesa, da jih boš lahko dol vzel, sicer ti jih lahko ukradejo. Sicer pa imej normalne obroke: ob 14h nekaj lažjega za zajtrk, če ti ne paše kaj močnejšega, meni za zajtrk navadno ne, potem pa po telovadbi kosilo in predno gerš v službo še eno večerjico, med delom pa jej sadje, jogurte in take lažje zadeve, da ne boš preveč obremenjeval prebave ponoči, ko je bolj lena. Veri

Elandri  

član od: 6.10.2008

sporočila: 3

7. okt 2008 22:20

Ribe in sadje je prisotno v jedilniku... Ne jem preden grem spat. Kolo vozim po terapevtovimi navodili od 30-45 min z vajami za koleno, trebušne in hrbtne mišice. tako mi to uzame skoraj 2 uri. Po telovadbi med kosilom in večerjo je enostavno premalo časa za 2 obroka, zato si bom s sabo jemal sadje in pa vodo (oaza). Hvala za izčrpne odgovore. Elandri Elandri

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

7. okt 2008 22:32

Če se hudo ne motim, Oaza NI voda, ampak ima kar nekaj kalorij, daj malo poglej nalepko. rimljanka - zasebno mnenje

Elandri  

član od: 6.10.2008

sporočila: 3

7. okt 2008 23:33

Vem, da je nizkokalorična "pijača" ... Vsebuje fruktozni sirup in ni mešana z predelanim trsnim sladkorjem ali umetnimi sladili. 17kcal/0,1g. Čiste vode enostavno ne morem več pit, ker sem jo že več kot sit. ;) Elandri

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?malaga
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti