Meni nekaj ni jasno. Kako je to možno, da toliko vnaprej pečete za praznike? A so vse te umetnine še OK do božiča in novega leta?
Letos bom spet podarjala piškote vendar si ne upam tako zgodaj peč.
Meni nekaj ni jasno. Kako je to možno, da toliko vnaprej pečete za praznike? A so vse te umetnine še OK do božiča in novega leta?
Letos bom spet podarjala piškote vendar si ne upam tako zgodaj peč.
Etka,
ni bojazni, da ne bodo. Krhki piškoti skoraj vsi imajo življenjsko dobo okoli 4 tedne, če seveda zdržijo tako dolgo. V tesno zaprti posodi na suhem in hladnem zdržijo dolgo časa, pravzaprav šele s časom razvijejo svoj pravi okus. Npr. začinjeni piškoti kot so speculaasi celo morajo stati nekaj časa, da razvijejo pravi okus.
Z marmelado polnjene piškote osebno namažem tik preden jih dam na mizo ali podarim, ker tudi jaz ne maram mehkih :))) Pa tudi je teta torta enkrat razlagala, da npr. linški piškoti morajo imeti krhko testo, torej jih napolnimo tik preden jih postrežemo. Same krhke piškote pa lahko hranimo dolgo časa.
Enako velja za s kremo polnjene piškote. Ti se polnijo tik preden ponudimo iz zdravstvenih razlogov.
Ponavadi imaš ob vsakih piškotih (govorim v revijam) opombo, koliko časa lahko piškote hraniš.
Tako da - kar smelo na delo
AnjaProsim, če mi lahko katera pove sledeče:
rada bi naredila piškote s svinsko mastjo na strojček, ali vanilice.Ker bodo piškoti ki jih pečem kot darilo me zanima, kako je s tem, če bi slučajno piškote jedli tudi ljudje , ki imajo drugo vero in svinjine ne smejo. Niti ne vem če sem prav vprašala. Da ne bi bilo kaj narobe.??
Hvala za odgovor.
lp
mizarkaMizarka,
tisti, ki jih jaz poznam, so tako globoko prepričani v svojo vero, da se odpovedo tudi svinjski masti. Če jih hočeš res spoštovati oz. jih ne izpostavljati dilemi, bi se jaz takim piškotom izognila.
Lahko pa jih tudi vprašaš, mogoče tako kot MamaF na stvari gledajo bolj sproščeno...
Glede svinjske masti: Judem in muslimanom ( morda še komu ) vera prepoveduje jest svinjino in izdelke, to je le mal drugače kot pri vegetarijancih.
Katarina, hvala za pojasnilo o vetrcih, tudi jaz sem hotel vprašat ( ko sem videl tiste lepe slike ). Enkrat sem jih delal pred desetimi leti, pa se niso in niso hoteli posušit, potem mi se nikoli ni več ljubilo poskusit.
ežojKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Polnjene paprike

Ameriška jabolčna pita (American apple pie )