Popis inventarja

Jejža  

član od: 6.9.2007

sporočila: 180

tema odprta - 15. sep 2008 13:25 | ogledi: 3.462 | odgovori: 8

Pozdravljeni,

v športnem društvu, katerega članica sem, sem določena za popis inventarja. Sama s tem še nimam izkušenj, tako da prosim za nasvete, kako se lotiti, kaj potrebujem, na kaj moram biti pozorna, kaj vse se popisuje itd... Popis se bo izvajal prvič, gre pa predvsem za popis vseh pokalov (ni jih malo) ter predmetov kot so kosilnica, klopi, namiznoteniška miza ter ostalih stvari iz naših skupnih prostorov.

V glavnem VSE :)

Vnaprej hvala za predloge, ideje, nasvete, navodila...

Jejža

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

15. sep 2008 13:43

Samo ti? Ponavadi se popisuje v komisijski sestavi - iz preprostega razloga, zato, ker se več ljudi težje pri isti točki zmoti in zaradi tega, ker se tako eliminira tveganje, da bi kdo kaj 2po pomoti odnesel". Skratka, najprej formirajte tročlansko komisijo, preden greste karkoli popisovati. Predpostavljam, da ima tisti, ki opravlja računovodske storitve za vaše društvo, v svojih računovodskih evidencah popis inventarja in tudi inventarne številke vsega materialnega, kar je v vašem društvu. Tudi se z računovodjem dogovorite za algoritem za oštevilčevanje novega (ponavadi so ti algoritmi vezani na kontne plane in na historitat kdaj je bilo kaj nabavljeno) In skratka, najprej preverite stanje tistih stvari, ki so že zavedene in imajo števlike. Tisto, kar obstaja in je vidno, se odkljuka, tisto, kar umanjka ali pa je poškodovano - to gre pa na poseben spisek in se potem razmisli, ali se odpiše ali pa je še možnost, da se najde (ker je kdo "po pomoti pozabil vrniti"). Potem se popišejo in oštevilčijo tisti kosi, ki še niso bili zavedeni. Če gre za predmete, ki niso bili kupljeni, temveč pridobljeni, se je treba dogovoriti za pošteno tržno vrednost predmetov, ker se bo potem ta vrednost poknjižila. Pa kupite tisto silni inventurni črtnokodni paket za inventure (relativno poceni oprema, prodajajo v knjigarnah na PC oddelkih) ki ima tisto hudo "pištolo" za inventuro - čitalec črtne kode za branje inventarnih številk. Gre hitreje. Imaš pa vse o tem tudi v reviji za računovodstvo, ki se imenuje IKS. Vendelina jr.

Jejža  

član od: 6.9.2007

sporočila: 180

15. sep 2008 13:54

Zaenkrat ni še nobena stvar bila popisana, torej ne obstaja nikakršen seznam - bi pa seveda s to akcijo nastal ;) Je treba vsaki stvari dati tržno vrednost? Kot sem omenila, imamo v lasti veliko pokalov, ki jih je naš klub osvojil, tako da temu bi težko pripisovala vrednosti. Namiznoteniški mizi in kosilnici že lahko... Kaj pa npr. klopi in mize v prostoru, kjer imamo običajno sestanke - je treba to vse popisat in določiti tržno vrednost? Dvomim, da se bo pri nas naredila komisija, ker smo malo društvo, na rekreativni ravni. Popis bi radi naredili predvsem zato, da vidimo, kaj točno vse imamo. Seveda bo potem seznam šel v roke našega tajnika, ki bo kasneje nadzoroval zadevo - dodal, odpisal... Torej najbolje da se kar zapodim v knjigarno in vidim, kaj sploh imajo... Hvala, Vandelina jr. za hiter odgovor. Vesela bom še kakega predloga- tvojega in drugih ;) Jejža

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

15. sep 2008 14:11

Jejža, smisel inventure je, da se ugotovi, koliko predmetov poseduje pravna oseba (kar društvo je) in kakšna je njihova vrednost. Skratka, ugotavlja se skupna vrednost premoženja in tudi stopnja obrabe (amortizacije) tega premoženja. In ja, vsemu je treba definirati pošteno tržno vrednost (to je ena od bazičnih stvari knjiženja). In moj topli nasvet je naslednji: inventura in ostale pravno-finančne zadeve in listine - to ni nekaj, s čemer se lahko človek ljubiteljsko ukvarja, dajte se o zadevi pogovorite z računovodjem. Ki ga društvo po logiki stvari mora imeti (tudi, če dela po eno-stavnem knigovodstvu). Praviš, da ste bolj malo društvo - kolikor vem, je vendarle potrebno nekaj članov, da se društvo ustanovi in naj zdaj to društveno pleme lepo sodeluje - kaj se bodo ljudje zdaj tega izogibali in gledali, kdo bo potegnil ta kratko! Tudi v gospodarskih družbah, kjer je zaposlenih manj kot deset ljudi, morajo delati popis drobnega inventarja in popis stanaj v blagajni in so po logiki stvari vsi vključeni. Vendelina jr. Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 15. sep 2008 14:17:17

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4733

15. sep 2008 15:12

Jejža, pri teh zadevah ni potrebnih nobenih predlogov, to tako je in nič drugače. Upoštevaj, kar ti je napisala Vendelina, sestavite inventurno komisijo in veselo na delo. Če ste registrirani kot društvo zna biti precej drago, če na takšno "napovprek" knjigovodstvo naleti kakšen nepotrpežljiv dacar.

Ognjič

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

15. sep 2008 15:38

Jejža, nikar se ne pusti shecat, da bi delala popis sama, vsaj dva morata biti, tretji -  predsednik ponavadi samo prekontrolira in podpiše.

Ne samo, da delo laže poteka - eden išče in narekuje in označuje, drugi zapisuje - s tem kriješ tudi sebe. Saj danes je pri vas lahko vse lepo in prav in ste prijatelji, čez par let se pa lahko najde kdo, ki bi poskušal kaj zvaliti nate češ, ja ona je to delala.

Cila

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

15. sep 2008 16:01

Klopi in mize - jasno, da jih je treba popisati! Mize za namizni tenis, omare, računalnike, vse. Po nabavni vredosti. Če ste jih kupili, imate verjetno račun in se potem upošteva nabava manj stopnja amortizacije. Če ste jih dobili na reverz - imate verjetno dokument o reverzu. Če nimate nič od tega, je pa skrajni čas, da se zresnite. Glede hrambe in vodenja pokalov bi pa poslušala relevanten in uporaben nasvet računovodje. Namreč, pri pokalih gre bolj za simbolno vrednost in je pomembna njihova simbolna vrednost, medtem ko se jih inventurno lahko ovrednoti po minimalni vrednosti (1 EUR). Vendelina jr.

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

15. sep 2008 16:04

Joj ko se spomnim inventure me kar zmrazi. Sem jih morala delati kar nekaj let v prejšnji službi in to drobni materjal od posode, žlice, vilice, itd itd naprej. Pa si potem predstavljajte v vsako sobo (dom starejših) in babice in dedke zasliševat kolko česa domskega imajo... nočna mora vam rečem.

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

15. sep 2008 21:35

Jejža, pošlji mi mail na ZS, ti bom poslala vzorec, kako v našem gasilskem društvu to počnejo. Atina

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti