Vosek za sir

lesnik  

član od: 9.10.2006

sporočila: 294

tema odprta - 6. avg 2008 20:59 | ogledi: 4.453 | odgovori: 5

Spet potrebujem vašo pomoč.

Doma delam kozji sir. Do sedaj sem delala samo mlade sire, zdaj pa imamo veliko mleka in ne moremo pojesti toliko sira, kot ga naredim in sem se odločila, da ga bom poskusila zoreti. Ker je za to treba imeti posebne pogoje, jaz pa jih še nimam, mi preostane le, da sir zalijem z voskom in ga zorim v hladilniku.

Sedaj pa vprašanje:

Ali morda kdo ve, kje bi dobila rdeč vosek, s katerim so običajno obliti siri, oziroma, ali lahko uporabim kar čebelji vosek?

lesnik

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17787

6. avg 2008 21:06

Moje mnenje: čebelji bi oddal svoj vonj, pa še predrag se mi zdi. Kaj, če pokličeš katerega od proizvajalcev in povprašaš. Pa res zori v vosku? O tem ne vem popolnma nič, me pa zanima. Običajno se hlebčke na hladnem, na lesu obrača, vsak dan. Koliko hladno, pa ne vem, najbrž nekje do 15 stopinj.

A sir tudi prodajaš?

rimljanka - zasebno mnenje

lesnik  

član od: 9.10.2006

sporočila: 294

6. avg 2008 23:04

Zaenkrat ga še nisem. Če pa se bom kdaj resneje podala v to, pa vsekakor povem. lesnik

daga  

član od: 18.5.2007

sporočila: 1411

7. avg 2008 13:13

Mislim, da sir zori tako, kot je napisala rimljanka. Tudi na tržnici kjer prodajajo kozji in ovčji sir različnih starosti, nisem nikjer videla, da bi bil pokrit z voskom. Po moje pokrivajo z voskom le tisti sir, za katerega ne marajo, da bi še naprej zorel. Sploh pa ne spravljati sir v hladilnik, ker potegne nase vse vonjave pa še preveč vlažno je in mislim, da bi splesnel. To je seveda moje razmišljanje, nimam nobenih izkušenj s tem, zato je res bolje, da se pozanimaš tam, kjer o tem več vedo. daga

skrzolin  

član od: 15.7.2008

sporočila: 89

7. avg 2008 15:05

Nekoč nam je bilo povedano (verjamem, da se je v tem času veliko spremenilo oz. posodobilo), da se trde in poltrde sire premaže praviloma pred začetkom zorenja, da bi zmanjšali izgube in varovali skorjo pred divjo plesnijo. Za premaze (so) se uporabljajo disperzije sintetičnih snovi, ki se na zraku hitro strde: polivinilklorid, polivinilidenklorid, polivinilacetat, poliakrilat ipd. Z istim namenom (so) se uporabljajo tudi druge specialne folije (npr.foodplast folija). Vendar pa je ob uporabi vseh teh čudes priporočljivo skorjo pred mazanjem zaščititi, da se na njej ne bi pod folijo razbohotile neželjene plesni (žal spet kemija). Menim, da z "rdečim voskom" ni bila mišljena t.i. rdeča maža - to je cepivo, s katerim sire namažejo, da postanejo rdeče-rjavo obarvani. Pravilno zorenje sirov zahteva ustrezne prostore in klimo, ter primerno nego, ki se od vrste do vrste sira razlikuje. Glede vprašanja: premaz mora ustrezati sprejetim standardom - povedano drugače, biti morajo dovoljeni, če naj jih uporabimo. Glede čebeljega voska(čistoča, primesi ??) se ne bi želela opredeliti, vem pa, da nekatere sire (npr. edamec) parafinirajo (namakanje sira v vroč parafin pri temperaturi 120-140 ̊ C) pred zorenjem. Edamec potem zori pri 12 do 14 ̊ C, tako da dvomim, da bi bil domač hladilnik ustrezen. Parafin prodajajo v lekarnah. Srečno pri izdelavi. skrzolin

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti