Beljenje zob

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

30. maj 2009 19:27

Punci, kalma in lepo nasmešek z belimi zobiči, okej? Vanjič, težava je v tem, da se v našem evropskem koncu v zadnjem desetletju kar precej borimo proti predsodku, da ameriško, če ni buševsko (kar je nekje med butasto in škodljivo), je pa nezdravo ali pa se bo kot takšno še izkazalo..... In se vsak na svoj način bori proti temu predsodku, samo čisto vedno pa tudi ne uspe. Ne pravim, da je to zadosti dobra olajševalna okoliščina, samo nekako smo že večkrat videli in doživeli ameriški pristop pri različnih stvareh, ki je bil blazno temeljit, blazno je angažiral veliko resursov v eno smer in delal totalno škodo v drugo smer. In se ni zgodilo zgolj samo enkrat, da je iz ZDA prišla informacija o kakšno silno novi in učinkoviti metodi popravljanja in zdravljenja česa, da bi se stvar čez dvajset let izkazala za škodljivo. V tem kontekstu se tudi razume kakšna zobozdravstvena storitev. Sama sem vernica rednega obiskovanja zobozdravnika. Tudi mi je ameriška kultura negovanja zob zelo okej in spada na seznam tistega, kar se da vzeti za zgled. Si pa mislim takole: če človek redno hodi k zobozdravniku (in nima črnikastih zob zaradi tega, ker je mati jemala tetracikline v in pred nosečnostjo - kar se je v šestdesetih letih kar dogajalo in ima precej mojih vrstnikov črnikasto sklenino) in skrbi za svjo ustno higieno, a ni to čisto zadosti za belino zob? Saj so vendar te barve nekako usklajene z ostalimi barvami človeka? Forsiranje belega nasmeha samo za to, da bo belo do belega....a je to zgolj zaradi tega, da bo belo ali pa je tudi zaradi tega, da bo čez nekaj časa rahlo bolj porozno in bo treba pri istem zobozdravniku naročiti celotno prevleko in bo človek spet v kšeftu? Oziroma, naj me čoko razsvetli, to je totalno njeno področje... Vendelina jr.

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

30. maj 2009 20:09

Vendy, veš jaz sem namreč pristaš nečesa vmesnega.

Vsem ljudem se zobje z leti obarvajo, pa če pijejo koka kolo, črno vino in kavo ali pa ne. Redno čiščenje in poliranje zob seveda pomaga in primerno beljenje je samo en korak dlje. Včasih sem že mislila, da so nekateri kar zasvojeni s tem, ko si jih belijo do meni boleče beline. No, to se meni ne zdi OK. Povem ti, da je zelo lepo, če imaš zobe zbeljene samo za kakšen odtenek ali dva. Moji niso bili ne vem kako temni, ampak razlika je bila meni očitna. Pobeljene sem imela pred približno 3 leti, s tem, da 2x na leto po 3 do 4 dni, vsakokrat po približno 1 uro sama tretiram z belilom, ki mi ga je predpisala zobozdravnica.

 

Srček Matthew Mcconaughey hodi pa  verjetno spat z belilom v ustih, Njegovi zobje bo prav boleče beli, izjavil je pa, da zato, ker si jih vsak dan po 10x čisti. Yeah, right! And I was born yesterday!

 

O zvezdnikih pa tole: mnogi se odločajo za preoblačenje zob s keramičnim furnirjem in to se opazi že z lune. To se naredi tako, da zob obrusijo in potem nanj nalepijo furnirček. To zdrži 10 let, potem ga je treba odstranit, ponovno zbrusit zob, nalimat novega, po desetih letih... you get the picture! Stane od $1000 do $2500 na 1 furnir. Ena najbolj znanih "lastnic" teh furnirčkov je Celine Dion, kar primerjaj slike, ko je imela 18 let in pozneje, ko je imela skoraj 30. Samo aparat za poravnanje zob in belilo  tega ne bi naredila.

S tem se pri nas ukvarjajo predvsem Kozmetični zobozdravniki, moja snaha(zobozdravnica) pa pravi, da je to etično narobe in da jih ne misli delat. Razen, če kdo trmasto vztraja in po vrhu vsega podpiše pogodbo, da je odgovoren za vse, kar se zgodi. No, ona tudi mostičkov ne misli delat, ker so ji prav tako neetični, ker jih je treba menjat in se investicija v implante v dolgem roku dosti bolj izplača. No, z implanti se tudi še ne ukvarja in pošlje zato paciente k zobnemu kirurgu ali pa ga napoti h kakšnem kolegu.

 

Vanja

habibti  

član od: 16.2.2007

sporočila: 182

30. maj 2009 21:46

Vanja, lepo si povedala, razložila si lepo strokovno. Zobozdravniki belimo zobe tudi sebi, ker so sodobne metode neškodljive, kot si rekla samo razbarvajo, ne uničijo pa sklenine. Jaz razmišljam, da bi si jih pred svojo julijsko poroko. Bomo videli! habibti

cellnet  

član od: 5.7.2005

sporočila: 566

31. maj 2009 3:10

@vendelina dojemaj redno pranje belih rjuh kot redno obiskovanje zobozdravnika in redno higieno, občasen dodatek belila, da ne bi postale sive in neugledne, pa za beljenje zob. @bannanna mogoče se je dobro preden si strašno proti, da se pozanimaš o dejanskem vplivu beljenja... @vanja katero belilo pa uporabljaš? jaz imam "opalescence" in še najdražja, je bila izdelava "modela", ki ga natakneš na zobe. doza belila za 1-2x beljenje po eno uro pa stane 5 eur. in mislim, da lahko rečem, da si želim, da bi bilo zobozdravstvo in zavarovanje vsaj tako pošlihtano pri nas... itak je na koncu vse samoplačniško, velikokrat, če se ne pozanimaš, lahko tudi diletantsko in oderuško... zgolj iz pripovedovanja prijateljev in znancev, ker na srečo, so moje izkušnje in srečanja z zobozdravniki večinoma prijetna ;) jaz mislim, da z beljenjem ni nič narobe, dokler je zob še vedno naravne barve, se pravi nekoliko rumenkast. najlepše je, če je beljenje skoraj nepopazno, za kakšno stopnjo na lestvici. vse ostalo, posebno na zagorel ali temno napudran obraz je žalitev za estetski čut in bi ga bilo potrebno kazensko preganjati kot mariskateri drug "lepotni" poseg. jaz sem si jih dal rahlo pobeliti pred dvema letoma, letos sem si obnavljal po domačem postopku 3x po eno uro in so spet kot novi. razen ene plombe so tudi zdravi. plomba pa bo počasi stara 20 let in glede na stanje ostalih zob lahko rečem, da jim beljenje nič ne škodi, koristi pa zgolj v toliko, kakor beljenje sten v stanovanju, ko postanejo vogali nevzdržno sivo rumeni... :) cellnet

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

31. maj 2009 4:32

Jaz imam nek "Nite*White" professional, ki je pakiran v obliki injekcije, količino pa odmeriš kar sam. Jaz imam bolj občutljive zobe in me hitro skelijo, pa sem bolj "varčna", čeprav je naslednji dan vse OK. Imam pa tudi 16% koncetracijo, druga je pa 23% (nisem sigurna). Pravzaprav so moji zobje že od nekdaj blazno občutljivi in mi higieničarka zdaj omami dlesni z nekim gelom, da ne skačem po stolu, ko mi čisti zobe. Pa neko pasto za občutljive zobe na recept uporabljam že kakšnega 3/4 leta, kar res fenomenalno pomaga. Ampak nič ga ni čez gel, ki ti za urco in pol omami dlesen.

Je pa menda tako, da je en del prebivalstva nagnjen k zobem, ki hitro dobijo karies in nobenega ali malo zobnega kamna in drugi, ki se jim cel kup kamna nabere tako rekoč čez noč, karies pa nikoli.

 

Vanja

PACKA  

član od: 23.9.2003

sporočila: 344

31. maj 2009 18:22

Zelo nerada se spuščam v debate, a tu se moram oglasiti. Pred leti sem koristila zobozdravstvene usluge, ki jih pokriva naša zavarovalnica. Kljub redni higieni, sem imela redno otečene in krvaveče dlesni, slabo zalite zalivke in veliko slabih izkušenj - prestanih bolečin, ker si zobozdravstveni delavci niso upali dat injekcije, da mi olajšajo posege. Zamenjala sem zobarje. Hvala bogu mi dovolj globok žep dovoljuje, da si sama plačam zobozdravstvene storitve. Moji zobje so urejeni, zalivke zamenjane, dlesni ozdravljene (saj niti bolne niso bile - le kamen je bilo treba temeljito očistiti), zobe imam izbeljene in dvakrat letno obiskujem svojega zobarja, da mi temeljito očisti zobe in naredi kontrolo. Vsi obiski in posegi so bili opravljeni brez bolečin in brez mesarskih posegov, katerim priča sem pri svojih kolegih, ki koristijo naše zdravstvo. Žalostno je, da naša zavarovalnica plačuje le za materiale, katerim je že zdavnaj potekla doba uporabnosti... škoda, ker bi novejši materiali in dobro izobraženi zobarji preprečili marsikatero nevšečnost povezano z zobmi. Kaj vse je bilo narobe v mojih ustih, v ustih moje kolegice, v ustih mojih mojega moža.... še dobro, da pri nas ni praksa, da tožiš svojega zobarja, ker bi jih kar nekaj ostalo brez licence za opravljanje poklica. Zanimivo, da je zob, ko ga plačaš zelo drag, a za marsikaterega zobarja ni vreden nič. Ironično, kajne? PACKA

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

31. maj 2009 19:54

Sem se zahvalila staršema za dobro genetiko, rjuhe so še vedno bele! Uh, kako paše, da se hvalim. Wow!!!! Vendelina jr.

Gavrilov  

član od: 9.4.2011

sporočila: 4

23. dec 2011 9:18

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

Če beljenje zob ne bi bilo varno, bi jih na mojem koncu sigurno ne uporabljali tako množično, ker bi tožbe že več kot 10 let nazaj ustavile to razširjeno prakso. Belila s pomočjo luči in kemikalij razbarvajo (kot mi je bilo povedano) medkristalno snov, ki se tekom življenja razbarva zaradi hrane, pijač ipd. Dosti bolj si jih uničimo z gaziranimi ali pa sladkimi pijačami. Tako pravi žena mojega sina, ki je zobozdravnica.

Zobozdravnik (pri nas zobna higieničarka) ti mora najprej temeljito očistiti zobe, da nimaš nobenega zobnega kamna. Ta se namreč ne razbarva, poleg tega je pa razlog za raznorazne zobne bolezni in itak mora biti redno odstranjen.

Potem najprej naredijo poseg pri zobarju (pri nas zobni asisstent, pod nadzorstvom zobarja),  in ti, če želiš, naredijo osebni modelček za nadaljne beljenje doma. Proces predvsem tiste, z občutljivimi zobmi precej skeli, problem se pa omili z dobro zobno pasto za občutljive zobe.

V bistvu imaš kontrolo, kako bele zobe hočeš imeti. Par odtenkov svetleje izgleda res lepo in ljudem preko 40 let pomladi izgled.  Imam pa nekaj kolegov in kolegic, ki imajo preveč pobeljene in izgleda prav moteče.

 

Vanja

 

Sicer je post že star pa vseeno me zanima, kaj pravite o izdelkih, ki so namenjeni za beljenje zob doma. V mislih imam kaj takega:

ww.naravna-lekarna.net/whitelight_beljenje_zob_ugodno/



Gavrilov

Sporočilo je spremenil(a) Gavrilov dne 23.dec 2011 09:18

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

23. dec 2011 15:15

Jao, Gavrilov, glede an to, da ta stran prodaja tabletke za podaljšanje tega in povečanje onega , mene ne bi pripravili do tega, da bi svoj denar pri njih zapravila za karkoli.

Vanja

SUZANAZ  

član od: 11.6.2003

sporočila: 878

23. dec 2011 19:12

PACKA je napisal/a:
Zelo nerada se spuščam v debate, a tu se moram oglasiti.

Pred leti sem koristila zobozdravstvene usluge, ki jih pokriva naša zavarovalnica. Kljub redni higieni, sem imela redno otečene in krvaveče dlesni, slabo zalite zalivke in veliko slabih izkušenj - prestanih bolečin, ker si zobozdravstveni delavci niso upali dat injekcije, da mi olajšajo posege.



Zamenjala sem zobarje. Hvala bogu mi dovolj globok žep dovoljuje, da si sama plačam zobozdravstvene storitve. Moji zobje so urejeni, zalivke zamenjane, dlesni ozdravljene (saj niti bolne niso bile - le kamen je bilo treba temeljito očistiti), zobe imam izbeljene in dvakrat letno obiskujem svojega zobarja, da mi temeljito očisti zobe in naredi kontrolo.



Vsi obiski in posegi so bili opravljeni brez bolečin in brez mesarskih posegov, katerim priča sem pri svojih kolegih, ki koristijo naše zdravstvo.



Žalostno je, da naša zavarovalnica plačuje le za materiale, katerim je že zdavnaj potekla doba uporabnosti... škoda, ker bi novejši materiali in dobro izobraženi zobarji preprečili marsikatero nevšečnost povezano z zobmi.



Kaj vse je bilo narobe v mojih ustih, v ustih moje kolegice, v ustih mojih mojega moža.... še dobro, da pri nas ni praksa, da tožiš svojega zobarja, ker bi jih kar nekaj ostalo brez licence za opravljanje poklica.

Zanimivo, da je zob, ko ga plačaš zelo drag, a za marsikaterega zobarja ni vreden nič. Ironično, kajne?





PACKA

 

Draga Packa, naša zavarovalnica že več deset let ne pokriva čiščenja zobnih oblog. Tako, da moramo za ustno higieno skrbeti sami. Za odstranjevanje zobnih oblog, ki se včasih po naši krivdi, včasih tudi ne, nabirajo, moramo poskrbeti sami in storitev tudi plačati. Morda si imela res smolo  s prejšnjim zobozdravnikom ampak moram reči, da vsi, ki so vključeni v javno zobozdravstvo niso slabi in ravno tako, da vse kar plačaš mi nujno najboljše. Sem srečala že take in onake. 

Glede mesarskih posegov pa mi je to malo smešno, nikogar še ne poznam, da  bi razmesarjen prišel iz zobne ordinacije, sem totalno proti anasteziji, če ni potrebna in za zamenjavo zalivke se mi res ne zdi potrebna.

Za ekstrakcijo, seveda za vse ostalo pa res ne.

 

 

Suzi

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti