Odpiram novo temo. V nobeni od naših trgovin ne veš, kakšno izbiro bio sadja in zelenjave lahko pričakuješ. Celo v naj trgovinah naj soseda ni stalne ponudbe, kaj šele v drugih. Moja ideja je, da bi se na tem mestu zbirale tovrstne info.
mimika
Odpiram novo temo. V nobeni od naših trgovin ne veš, kakšno izbiro bio sadja in zelenjave lahko pričakuješ. Celo v naj trgovinah naj soseda ni stalne ponudbe, kaj šele v drugih. Moja ideja je, da bi se na tem mestu zbirale tovrstne info.
mimika
Pa v Sparu tudi imaš otok z bio sadjem in zelenjavo. Joj, kako je fajn, ker lahko večino dobim kar doma pri mami.
Loni MakaroniZa živilo s certifikatom Biodar se morajo kmetje kar pošteno potruditi in to ne samo pri pridelavi, ampak že nekaj let prej, da je zemlja sploh ustrezna za tak način pridelave. Včasih preberem, da raje kupite pikasta jabolka, kot pa brezhibna. Ponavadi so te pike bolezen škrlup in so te pike nekoliko strupene, zato je treba jabolko olupit.
Naj vas ne zavede pojem integrirana pridelava, da bi mislili, da je to eko pridelek. Pomeni, da pridelovalec ne šprica vsevprek po nekem ključu, ampak po potrebi. To pomeni "samo" 10x namesto 16X. Sem kar sem skopirala predpis, ki je v veljavi:
Integrirana pridelava sadja pomeni:- upoštevanje določil Pravilnika o integrirani pridelavi sadja (UL, RS, št.63/02)- uravnoteženo izvajanje agrotehničnih ukrepov, ob skladnem upoštevanju gospodarskih, ekoloških in toksikoloških dejavnikov,- izbiro naravnih ukrepov pred fitofarmacevtskimi ukrepi,- zmanjšano porabo in skrbno izbiro fitofarmacevtskih sredstev,- gnojenje na podlagi analize tal,- stalen nadzor nad pridelavo s strani organizacij za kontrolo (certifikacijskega organa).
Lijanamark5, pa si ti kdaj slišala za kroženje snovi v naravi? Na poljih in njivah ni kroženja, če človek ne pirvede organskih snovi z gnojenjem (ker jih taisti človek odnese s tem, ko odnese pridelke).
Kaj misliš z "vodo, v katero priteče vsa kanalizacija"? Bližnji potok?
nitta, kroženje snovi v naravi je seveda naraven proces, še nikoli do zdaj ni zatajil.....v naravi.....kako si pa ti prestavljaš kroženje, ki je kontrolirano, ne vem. Nekaj malega o teh naravnih poteh pač vem.
V umetnih okoljih, kar njive, tudi gojeni travniki, polja in seveda vrtovi (vključno z raznimi okrasnimi vrtički, ki se trudijo imeti "angleško travico" v slovenskih podnebnih razmerah), da o golf igriščih ne govorim, pa je marsikdaj zelo drugače. pa ne vedno, tradicionalno kmetijstvo je (bilo) zelo sonaravno.
Me pa res zelo zanima, kako je s tistimi, ki kupujejo izključno bio pridelano hrano, hkrati pa igrajo golf na umetnih, s "kemijo" skrajno obremenjenih zelenicah. En primer pač, bi se še kaj našlo.
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Čokoladni eklerji

Špageti z brokolijem in prepraženimi drobtinami z inčuni