Nova kuhinja

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

23. jan 2014 16:15

mamamia je napisal/a:

 Meni bi bilo nepraktično nosit posodo z delovnih površin do otoka, tam kaj umit (ali zložit v pomivalni stroj)  in potem spet nosit nazaj v druge elemente. Ali nosit na otok sadje in zelenjavo, ko ju moram oprat, pa potem spet nazaj proti delovni površini. Na otoku bi oboje imela le v primeru, če bi bil otok toliko dolg, da bi med koritom in štedilnikom imela vsaj meter delovne površine. Torej da bi bil dolg kake tri metre (ker bi imela veliko in globoko korito, v katerem lahko operem pekač iz pečice, brez da mi voda teče naokoli). In to ne bi več bil le otok, ampak že ena manjša kuhinjska linija ... Ni mi pa udobno sedeti pred otokom in jesti, sploh ne na visokih stolih. Tudi to je stvar navade.


mamamia

 

 Ko pišeš, kako nosiš eno in drugo iz enega konca kuhinje do otoka, si predstavljam, kako veliko kuhinjo imaš in da moraš hodit. Ker pri meni se samo obrnem, pa sem že tam, kjer hočem biti. Še posebej med štedilnikom in koritom in pomivalcem sta samo dva koraka. No, med umivalnikom in pomivalcem ni nobenega.

 

Vanja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

23. jan 2014 21:49

Ja, Vanja, meni je v mislih velika kuhinja in kar nekaj prostora okoli otoka ...

mamamia

Oreo  

član od: 27.11.2011

sporočila: 111

23. jan 2014 22:12

Navadno je tako, da je otok relativno blizu ostalim elementom. Sprehajanje res nima smisla. Ena dobra varianta je imeti na otoku pomivalno korito, nasproti pa v primerni višini pomivalni stroj. Tako da ko so odpra vrata pomivalca splaknjeno posodo lepo not zlagaš. Pri tem ne močiš tal, se ne sklanjaš, pa vse je na dosegu roke. Ko gre proces v obratno smer, pa imaš tudi kam odlagat stvari, saj maš zraven lijaka še delovno površino. Ta pride itak prav ko pereš zelenjavo, sekljaš... kuhališče pa si postaviš na primerni mesto nekje blizu. Zelo ergonomska varianta. Pa eno lepo pipo na otok. :)

Oreo

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

23. jan 2014 22:54

Center kuhinje je vseeno kuhanje in ne pomivanje. Na otoku štedilnik, na pultu nasproti umivalnik, pomivalni stroj je pa itak pod koritom, malo desno ali levo. Ne razumem ravno dobro tvoje opcije, oreo.

Pa vseeno je lepše kramljati z gosti ko kuhaš in ne ko pomivaš in pospravljaš posodo, ostali čas si pa obrnjen v steno.

Pa pulta se mi tudi zdi škoda, da bi bil pomivalni dvignjen.

Commis débarrasseur

Oreo  

član od: 27.11.2011

sporočila: 111

24. jan 2014 11:03

Seveda je kuhanje, saj nisem rekla, da štedilnik pa skoz okno. Dala sem primer ene dobre ergonomije v kuhinji. Saj higiena tudi spada v kuhinjo? Pri meni že. Predpogoj. Če imaš možnost otoka v kuhinji, je fino imet te 4 stvar okrog sebe. Bolj komot kot pa to po celotni dolžini pulta. In pomivalni storj na višini, da lahko vanj in iz njega zlagaš brez prepogibanja je fenomenalna rešitev. Se tebi ne zdi? Ne na otoku, ampak ob steni nasprot korita.

Pri kuhanju več časa potrebuješ za samo pripravo, kot pa dejansko kuhanje. Pa tudi ko kuhaš, sproti sekljaš, pripravljaš za v lonec. In če imaš zraven korita, ki je na otoku še primerno veliko delovno površino, lahko tudi z gosti kramljaš in jim postrežeš prigrizke kar na otoku. Preverjeno, navdušeno.

Gre se za ergonomijo, ne klasično zastarelo mišljenje.

Oreo

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8688

24. jan 2014 12:58

Zanimivo, kam je ta diskusija šla... Vsak dan kuham za domače, ki mi sigurno ne sedijo za hrbtom in čakajo. Ko pa gostim goste, je do njihovega prihoda vse pripravljeno, tako da kramljam z njimi za mizo.

Meni se zdi, da je vseeno "center kuhinje" z roko v roki: priprava - pranje - seklanje - kuhanje - sproti pomivanje ali odlaganje v pomivalca. 

 

Pozdravček!

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

24. jan 2014 14:20

Oreov pomivalec nasproti umivalnikaima smisel samo, če sta v veliki kuhinji dva umivalnika.

Ne samo, da ni praktično, ker tako ali drugače pokapljaš po tleh če moraš nositi kaj mokerga čez prehodne dele kuhinje, je tudi neekonomično, ker rabiš za pomivalca še en poseben dotok vode in poseben odtok in s tem 100% večjo verjetnost, da bo v kuhinji kdaj kje voda puščala.  

Moram priznat, da tako zorganizirane kuhinje, kot jo opisuše Oreo in samo z enim umivalnikov nisem videla, pa sem navadno v letu dni videla nekaj sto hiš. :)

Vanja

Oreo  

član od: 27.11.2011

sporočila: 111

24. jan 2014 14:56

Ne pravim, da mora komu bit ideja všeč, pa zato še ni treba iskati izgovorov in pomankljivosti. Pravim, da v praksi dobro funkcionira in mogoče bo komu prav prišlo pri opremljanju ali pa bo dobil še kako dodatno idejo in bo drzen. Vsak ima svoj okus in prioritete.

 

Oreo

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

24. jan 2014 15:06

Tudi sam še nisem videl omarice za pomivalni stroj v višini pulta. Me pa zanima kaj lahko vgradimo pod njega? Kakšna bi bila škoda, če bi spustil voda, sploh če je kuhinja iz masive? Žal ne vidim ne ergonomije ne ekonomičnosti v tej postavitvi, bi si pa res želel skico, ker me res zanima kako si to predstavljaš.

Res ne vem čemu naj bi zastarelo razmišljal?

 

@dragička; druženje/obed kot ga ti opisuješ je pri meni redko. Družim se z ljudmi kateri vsi radi dobro jedo in kuhajo. Ponavadi prinesejo kako sestavino s sabo in skoraj vedno kuhamo skupaj in je to precej pomemben del druženja. Tudi otroka vedno posedim na pult in mi pomaga. Da ne omenjam soseda, ki mi uletava skoraj na dnevni bazi, ali vsaj za vikend, kot kontra.

In zato mi je zelo žal, da nimam otoka z dvema, tremi stoli na nasprotni strani.

Commis débarrasseur

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

24. jan 2014 15:18

Jaz sem pa že videla vgradni pomivalni stroj v višini, da se ni treba prepognit, ko zlagamo posodo vanj ali jo jemljemo ven. Je nekoliko nižji od običajnih, ne vem, kje ga je kupila. Podrobnosti o napeljavi vode ne poznam, ampak doslej jim še nič ni puščalo ali da bi bile kake težave.

Okoli 50 ali 60 cm od tal je stroj, pod njim  ima predal in v njem tablete za stroj, tisto reč za izpiranje, sol za stroj pa še kakšno malenkost (krpe, kuhinjske gobice, vrečke za smeti in podobne drobnarije). Ta moja znanka pravi, da ji je taka postavitev super, ker ima težave s križem in tudi s hrbtenico, se veliko manj prepogiba.

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti