Pozor ,goljufija

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

tema odprta - 8. maj 2008 8:48 | ogledi: 24.207 | odgovori: 129

V času brezposelnosti in posledične revščine so se v Sloveniji pojavili novi prijemi, kako nepoučenim in naivnim ljudem, ki izkoristijo vsako možnost, da bi kaj zaslužili, izvabiti denar.

V slovnskih časopisih so se pojavili oglasi, v katerih posamezniki ponujajo delo na domu. Zalsužek naj bi bil okrog 1000€, pri tem pa se moraš registrirati.

Goljuf pošlje na tvoj domači naslov paket, ki vsebuje: načrt zapestnice, vzorec zapestnice, nekaj klobk različne volne. Za ta paket plačaš odkup 92€. Ko mu vzorce pošlješ nazaj, je z delom zadovljen in ti ponudi sodelovanje. Nato od tebe zahteva, da se greš prijavit na občino, davčno, da boš lahko z njim skelnila pogodbo za izdelavo. Od tebe zahteva še nadaljnjih 87€ za druge stroške.

Če si premisliš, ti grozi z izterjavo. Kliče z različnih telefonskih številk, edini podatek, ki ga imaš, je poštni predal v Mariboru. Po dobrem meseu dni ti napove obisk izterjevlca, če ne boš plačal. Izterjevalec te bo stal nadaljnjih 50 € in bo zahteval tudi zakonite zamudne obresti. V najavi piše, da se bo identificiral z dokumentom in da bosta podpisala listine.

To se je pred dobrim mesecem dni zgodilo naši članici, ki je zavrnila nadaljnje sodelovanje in zahtevala prvotni denar nazaj. Drug teden čaka izterjevalca.

Registracije tvojega podjetja ali sp ne more opraviti nihče brez tebe.

Tip ne uporablja firma papirja, nima podatkov o davčni številki in seveda ni v evidenci  samostojnimi podjetniki, kot se predstavlja. Ima pa žig, ki tudi nima oznake s.p. ali d.o.o., ki zavaja.

Pogodba o delu na domu je pogodba, ki je ni treba nikjer prijaviti. Napiše se Pogodba o zaposlitvi, iz katere je razvidno, da se delo opravlja na domu. Lahko je to Pogodba o zaposlitvi za redno razmerje ali Podjemna pogodba, pri katerih te delodajalec ne zavaruje. Tispka pogodba se kupi v knjigarni in ne stane večk kot nekaj evrov. V socilano zavarovanje je dolžan delodajalec sam prijaviti delavca na pristojni enoti zdravstvenega zavoda, prav tako je obvezno zavarovanje za primer nesreče pri delu ( za vse primere), ki ga opravi naročnik. To je prijava na M1. Pri delovnem razmerju je delodajalev v VSEH primerih dolžan v 8 dneh izročiti kopijo obrazca M1, ki dokazuje, da je socialni zavarovanje urejeno.

V tem primeru gre za prekršek , ki spada na tržno inšpekcijo in kaznivo dejanje goljufije.O izsiiljevanju dodatnega denarja z oddelkom za izterjavo pa močno diši po izsiljevanju.

Prosim, da o tem dogajanju obvestite tudi svoje prijatelej in znance. Sama sem prav o tem načinu brala v časopisu že pred leti.

Upam, da bo gornja informacija preprečila kako neprijetnost.

V vseh takih primerih svetujem, da vse listine fotokopirate, si vse dogodke ( klice, prejem pošiljk ipd.), vpisujete na poseben list. Vse listine nato fotokopirajte in jih odnesite na policijo, kjer dejanje prijavite.

 

 

 

 

 

 

 

F r i n a

harmonika  

član od: 24.4.2008

sporočila: 217

8. maj 2008 8:54

POZDRAVLJENI! Joj ,prav šokirana sem ob prebranem.Naj vam povem ,da sem jaz pred dobrimi 3 leti z tem gospodom imela probleme. Zato ,res ne bodite naivni in ne nasedajte obljubam,ker tudi policija pol sploh "noče " pomagati: harmonika harmonika

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

8. maj 2008 9:07

Tole je frišen oglas iz včerajšnih Slovenskih novic

"Izdelava, sestava in pakiranje dekorativnih in galanterijskih artiklov na domu. Ročna izdelava. Tel. 040- 241-973 ali 041 886- 645. Harc Franci, p.p., 1031, 2001 Maribor "

 

Če natančno pogledate, tip nima dejavnosti označene. Nobeno podjetje je deluje v poštnem predalu. Najbrž bom poklicala.

F r i n a

Simona84  

član od: 27.10.2005

sporočila: 3036

8. maj 2008 9:17

Frina kar ukrepaj in mu naženi strah v rito... ti bož že znala to narediti na lep, v celofan zavitz način in vseeno v našo korist

Lep dan in veliko se smejte

miis  

član od: 24.3.2008

sporočila: 173

8. maj 2008 10:02

Ali ste obvestili policijo? Ker gre za očiten primer goljufije in izsiljevanja bi policija morala ukrepati.

galyka  

član od: 13.10.2004

sporočila: 992

8. maj 2008 10:18

ycrna, to ni nujno res, ker lahko da gre za drugo osebo sicer z istim imenom in priimkom, vendar je matična od s.p. druga, davčna druga. Prav tako omenjeni s.p. nima registrirane nobene dejavnosti, ki bi napotevala na to, kar oglašuje. Konkretno osebe, ki jo je navedla Frina ni v PRS. Poleg tega ZGD določa na kakšen način se mora stranka predstavljati v poslovanju. Zelo močno sem prepričana da gre za "nateg", mogoče celo zlorabo identitete ali kaj podobnega.

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

8. maj 2008 10:21

Meni je že od začetka jasno, da je stvar zrela za policijo.  Prijavo pripravljam. Vendar moram na žalost povedati, da policija nad takimi "grajzlarijami" ni navudšena in se je treba dobro pripraviti, Stvar pa je zrela za davčno, delovno in tržno inšpekcijo in policijo.

Če ima kdo kako informacijo, naj napiše. Mu bo kuharska liga ovirala umazane načrte.

F r i n a

miis  

član od: 24.3.2008

sporočila: 173

8. maj 2008 11:13

Ne vem, zakaj hudiča plačujemo policijo, če jim delo ne diši? Upam, da se bo čimveč oškodovanih zbralo in prijavilo zadevo policijo. Fino bi bilo obvestiti tudi medije, ker bodo le ti zagotovo "prisilili" policijo v ukrepanje.

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

8. maj 2008 11:13

Pri presoji, ali ima kdo obrt,torej s.p., ali ne, štejejo samo uradne evidence Obrtne zbornice. In to na današnji dan.

Ne zanašajte se na take vire kot je kak bizi, ker to ni zanesljiv vir in človek, ki je iz kakršnegakoli izbrisan, se še vedno v taki bazi vodi. Take bizi variante so podpora takim falotom.

Čeprav bi imel tesarstvo, se s tem delom ne sme ukvarjati, ker je to delo na črno.

 

Vesela bom vseh vaših informacij in mnenj, tudi takih, ki napeljujejo na to, da je vse v redu.

Ni dobro, da ni nobenega računa, ni dobro, da se denar nakazuje s poštno nakaznico, ni dobro, da se plačuje storietev/ delo, ki je človek ni opravil.

 

INformacije sledijo.

F r i n a

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Venturini
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti