Pozor ,goljufija

balu  

član od: 26.1.2006

sporočila: 464

29. jun 2008 17:35

Ta mlad ,,podjetnik,, je bil nekoč moj sošolec. Prijazen ,dobrosrčen fant,danes pa z eno besedo velika BARABA mnogi ,ki ga poznamo ne moremo verjeti kaj je iz njega nastalo. balu

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

29. jun 2008 18:21

Balu, saj je še danes dobrosrčen. V svoji Ponudbi je napisal takole: " Ta program je razveselil že veliko naših strank, saj smo jim prikrajšali marsikatere skrbi. ( ...) ... želimo vam enostavno pomagati.... Popolnomo brezplačno vam bomo podarili način, kako lahko dopolnilno zaslužite na domu že samo v nekaj urah (...) Za pošiljko z brezplačnim programom s katerim boste lahko takoj začeli služiti doma, vam zaračunamo samo dve plačili po 87,90EUR. "

 

Vendar so njegovemu "podjetništvu" šteti dnevi.

Nadaljevanje sledi.

F r i n a

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

29. jun 2008 22:28

1. del - Kdo je dopustil, da se lahko tako delo oglašuje

Zakon o preprečevanju dela na črno je naložil oglaševalcem ( časopisom), da morajo ,preden oglašujejo potrebe po delavcih, pridobiti pisno dokazilo, da je naročnik oglasa lahko delodajalec in da oglaša registrirano dejavnost.

Po ponovni objavi oglasa naročnika, ki ni vpisan v register pravnih oseb, ki ga vodi Ajpes, sem poklicala oglaševalca. Povedala sem, da gre pri tem oglasu za lumparijo in da naj preveri, če je vse v redu. Čez tri dni sem  ponovno poklicala, vendar mi je zlovoljno odgovorila, da je z oglasom vse v redu, da imajo potrdilo o dejavnosti in da je njihova pravna služba zagotovila, da ne kršijo Zakona o delu na črno. Kdo je naročnik, ni smela povedati, mi je pa prebrala del iz "registracije".

Istega dne sem po elektronski pošti oglaševalca obvestila, da oseba, ki je napisana v oglasu, ni delodajalec, saj ni vpisan v Poslovni register Slovenije. V register so vpisani vsi  zasebniki, ki opravljajo obrt ( s.p.) in podjetja. To so v grobem osebe, ki lahko nudijo delo, ki je bilo napisano v oglasu.  

Istočasno sem po elektronski pošti obvestila o kršitvi obveznosti delodajalca tudi Inšpektorat za delo pri Ministrsvu za delo, družino in socilane zadeve. Posebej sem napisala, da so oglasi namenjeni goljufiji in da tudi sicer kršijo še nekaj drugih predpisov. Naslednji dan sem pismo z enako vsebino in seveda podpisano, poslala na Inšpektorat za delo. Zdaj čakam, da me obvestijo, kako so ukrepali proti oglaševalcu, saj sem v pismu odgovor tudi zahtevala. ( Vsaj ta oglaševalec bo v bodoče dobro preveril dokazila).

Medtem sem preverjala, če je oseba z istim priimkom in imenom , na istem naslovu, kdajkoli registrirala ustrezno dejavnost. Iz evidence s.p. na Ajpesu, ki je javna vendar je za nazaj težko iskati, to ni bilo razvidno.Otajal pa je podatek, po katerem je iskana oseba imela registrirano podjetje za tako dejavnost, ki pa ne posluje več. Za točen podatek bi morala na registersko sodišče v Maribor.

Ker je bil oglas objavljen v rubriki Delo nudi, sem utemeljeno mislila, da tip nudi delo na domu po Zakonu o delovnih razmerjih.

Šele ko sem dobila v roke papirje, se mi je posvetilo. Tip je navajal, da je registriran na UE Maribor za opravljanje osebno delo, kot dopolnilno dejavnost. Ste že kdaj prej slišali o tem ?

Posebnost tega dela je: da zanj ne velja Zakon o gospodarskih družbah, da  registrirano dejavnost ( v tem primeru izdelava okrasnih predmetov ) prijavitelj lahko opravlja samo osebno. Tak osebni delavec ne more biti delodajalec, lahko prodaja samo svoje izdelke, ne sme pa opravljati drugih poslov. Tudi ne oskrbe z materialom, prodaje programa, prodajo izdelkov drugih oseb. Za tako delo ni registriran in se šteje po 3. členu Zakona o preprećevanju dela na črno, kot delo na črno. Kar je kaznivo.

V tej zgodbi nastopa še Pooblaščenec za varstvo osebnih podatkov, ki je (pričakovano) pojasnil: da so podatki o osebi, ki je vpisana v register oseb, ki opravljajo osebno dopolnilno delo, poslovna skrivnost UE, da oglaševalec oškodovancu ne sme dati podatkov o naročniku oglasa.

Še večja neumnost je, da evdence teh osebnih delavcev niso javno dostopne, kar  je izjema. Zanje ne velja Zakon o gospodarskih družbah, ki predpisuje minimum  podatkov pri uporabi firme. Če kdo zlorabi vpis v tak register, ga sploh ni mogoče izbrisati iz registra in mu prepovovedati opravljanje dejavnosti.

Tule je zakonodaja :

  

http://www.uradni-list.si/1/content?id=35660  Pravilnik o delih, ki se štejejo za osebno dopolnilno delo, ter o postopku priglasitve ( velja od 5.5.2002 dalje)

 

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=20 Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno ( velja od 11.5.2000)

 

http://www.ip-rs.si/zakonodaja/zakon-o-gosp  Zakon o gospodarskih družbah

 

http://www.zakonodaja.com/zakoni/x/1/1/zdr/zdr Zakon o delovnih razmerjih ( od 67. do 71.člena  - Delo na domu )

Zaključek prvega dela: Malomarni oglaševalec, ki je kršil Zakon, je omogočil tipu, da je lahko oglaševal dejavnost, ki je sploh ne sme opravljati. Prvi varnostni filter, ki ga je postavila država, je torej odpovedal.

Prihodnjič bom opisala hude napake v ponudbi.

F r i n a

Sporočilo je spremenil(a) frina dne 29. jun 2008 22:34:54

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

30. sep 2008 22:03

Ker so minili dopusniški meseci in se tudi ovoj z zadevo vlači po moji mizi, bom zdaj zašpilila celo zgodbo. Predlagam, da si zaključek natančno preberete in vselej podobne ponudbe, zgodbe gledate tudi  stega zornega kota.

Žrtev pokliče na telefon v oglasu, ki ga ne bi smelo biti, če bi oglaševalec spoštoval Zakon o preprečevanju dela na črno, a ga v našem primeru ni, pusti naslov in takoj dobi ovojnico s ponudbo.

Prišli smo do komercilane ponudbe, ki jo je v našem primeru poslala oseba, ki ne sme opravljati nobene komercialne dejavnosti. Pod komercilano dejavnost se šteje: zbiranje ponudb izdelovacev za nadaljnjo prodajo, spravljanje v stik kupcev in prodajalcev, oskrba s surovinami, reklamiranje izdelkov drugih proizvajalcev, preprodaja izdelkov.

Pondba, ki jo je prejela naša"žrtev" je bila napisana zelo premišljeno. Po vsej verjetnosti je bil vzorec že kdaj uporabljen za podobne namene. Težav s slovenščino skoraj ni videti. Očitno gre za firmo, ki nekaj da na znanje jezika. Uporablja izraz "mi", kar pomeni, da gre za več sodelavcev, podjetje- 

Ponudba je opremljena s fotografijo bankovca evra na štriku za perilo , krajem in datumom in je že na prvi pogled urejena in pregledna.

Avtor trdi, da imajo večletne izkušnje na področju raziskave trga brezposelnosti. Pove, da se ukvarjajo z izdelavo modnih dodatkov, po katerih je veliko povpraševanje. Izdelava da je preprosta in terja le nekaj minut. Program je razveselil že veliko njihovih strank, saj so jim prikrajšali marsikatere skrbi. Posebej opozori, da ne ponuja delovnega razmerja oz. ne zaposluje, niti niso podjetje za zaposlovanje. Slikovito opiše, da ni nobenih finančnih vlaganj in izpolnjevanje tega programa lahko spremeni finančno stanje. V stilu " Top shopa" poziva k takojšnjemu naročilu pošiljke, saj vam bodo brezplačno podarili način, kako lahko dopolnilno zaslužite. Podarja, da je ponudba dolgoročna.

V pošiljki naj bi bila natančna navodila za izdelovanje artiklov ( torej več različnih), poskrbijo pa tudi za material za izdelavo nekaj artikov. Cena posameznega izdelka je 0.21 €, zapiše tudi  privlčano skupno vrednost dela za 5.000 kosov.

Grancija je 100%, vendar ne pove, kaj sploh garantirajo.

Za pošiljko z brezplačnim programom zaračunajo samo dve plačili po 87,90 €, pri tem je prvi obrok ob dostavi prve pošiljke, ki jo lahko prevzamete tudi osebno ( kje ,pa ne pove). Drugo plačilo je v 30 dneh od prejema pošiljke.

Če vam pošiljka ne ustreza, lahko neodprto pošiljko vrnete v 8 dneh pošiljatelju na naslov pošiljatelja in bodo denar vrnili.

Natisnjena je naročilnica, naslov in telefonska številka ter e-mail.

Naročilnico, ki pomeni obvezo oz. osnovo za pogodbeno razmerje, je potrebno vrniti  v celoti. Kaj torej naročate? Naročam pošiljko dekorativnih artiklov ( število, cena in opis niso omenjeni), ter želim, da mi priložite brezplačni program za možnost dopolnilnega zaslužka na domu po ceni ( 87,90€).

Žrtev izpolnil naročilnico z osebnimi podatki.

Posebej opozarjam na izjavo, s katero izjavite, da ste seznanjeni s pogoji in jih brezpogojno sprejemate. Načrta oz. programa ni mogoče zamenjati za gotovino. Plačilo zneska se šteje kot nakup artiklov.

Tudi izjava, da se bo znesek ( kateri?) poravnal ob povzetju.

Zdaj pride perla: ponudnik napiše, da je njihova ( v množini), registrirati pa je mogoče samo posameznika,  dejavnost registrirana pri UE Maribor in vpisana v regoster izvajalcev osebnega dopolnilnega dela pod številko 15 od leta 2005. Ljubi moji, na UE MB ponudnik sploh ni registriran, pod nobeno številko. Izvajalci osebnega dela pa komercilanih ponudb, kakršna je ta, sploh ne smejo dajati, ker za to niso registrirarni.

Zagotavljajo, da bodo osebne podatke uporabljali le za interno obdelavo in se sklicujejo na zakon o varstvu osebnih podatkov. ( Kdo pa ne bi verjel ljudem, ki spoštujejo zakon.)

Češnja pride na koncu: Ponudba je avtorsko zaščitena, vsaka zloraba se kazensko preganja. Jasno, da imajo močno pravno službo, ki pozna prijeme, kako varovati svoje znanje o zaslužkih po programu, ki vam ga bodo brezplačno podarili.

Naslednjič bom napisala očitne napake, ki bi morale malce veščega naročnika odvrniti od nespametnega nadaljevanja, poprečen, sploh pa razburjen in človek brez denarja, pa take znake spregleda. Do naslednjič  razmislite, kaj bi vas v taki ponudbi motilo.

 

 

 

F r i n a

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

30. sep 2008 23:10

Frina, kapo dol! Si ena redkih, ki namesto "šimfanja", stokanja in gostilniškega čveka o takih in podobnih zadevah nekaj res NAREDI. In od tega bo imel koristi marsikateri "povprečen, sploh pa razburjen človek brez denarja", če bo le tvoje zapise (s citiranimi zakoni vred) natančno prebral. Nestrpno čakam nadaljevanje in....v stilu pregovora "za vsako r"t pal"ca rase" upam, da bo omenjenega "podjetnika" dosegla ena doooolga in zelo boleča šiba! mamaF - Mojca

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

1. okt 2008 23:37

Na kaj bi morala biti žrtev pozorna ob prejemu take ponudbe.

Uporaba napihnjenih prijaznih besed in besedih zvez: "uresničitev svojih sanj in želja", "je razveselil že mnogo strank", "brez pretiranega truda in brez pretiranih finančnih vlaganj". Objuba sprememnjenega finančnega stanja, podarjanje načina(?), velika količna izdelkov in vrednost, brezpogojno sprejemanje, brezplačni program. Meni deluje kot udarna reklama Top shopa, ki očitno zadene veliko strank. NAročite takoj in podobno. Najbolj sumljiv je navedek, da nekdo podarja nek program, ki je osrečil veliko ljudi in je avtorsko zaščiten, ni pa ga treba plačati.

Če pogledam formalno, v vsej dokumentaciji ni naslova ponudnika. Poštni predal in to je vse. Prva misel, ki mi pade na pamet, je vprašanje, kako poiskati ponudnika, če ne vem, od kod je. Po Zakonu o gospodarskih družbah mora namreč vsaka pravna oseba, torej podjetje, posameznik, ki se ukvarja z gospodarskim poslom, obvezno navajati svoje celotno firmo, lako le v skrajšani obliki. Tega pri tem ponudniku ni.

V tej ponudbi se pojavi izraz "osebno dopolnilno delo". Priznajte, da večini ni jasno, kaj to pomeni. To ni popoldanska obrt, kot najprej zgleda, tudi ni dejavnost, ki je evidentiranja na Ajpesu, kjer se evidentirajo vsi ostali. To je edina pridobitna dejavnost, ki je omejena na le na določeno dejavnost in se samo prijavi pri Upravni enoti. Podatki o tem pa niso JAVNO dostopni, ni treba uporabljati firme, naslova. V resnici je to nekakšen zmazek, kamor naj bi spravili nabiralce zelišč, kako domačo obrt, pomoč v kuhinji, nega bolnika, košnja trate .. gospodinjske pomočnice in očitno tudi barabe, ki želijo prodajati tuje delo. Ta dejavnost je najmanj regulirana, pri tem pa je zanimivo, da sploh ne obstaja določilo, ki omogoča, da se človeka briše iz tega regsitra.

Pomembno je predvsem to, da to delo lahko prijavljeni lahko opravlja brez izpolnjevanja  izobrazbenih, prostorskih pogojev, lahko pa opravlja dejavnsost samo sam, osebno. In lahko prodaja samo svoje izdelke. Predpisane so skromne evidence, poprečni davek.Seveda pa mora izdajati račune. 

Ponudba bi morala biti pripravljena z minimalnimi podatki: cena po kosu, DDV, rok plačila, način plačila, veljavnost ponudbe, količina izdelkov, ki jih naročnik dobi za 2 x 87,90€. Manjka : količina, cena po kosu, struktura cene ( neto, DDV, stopnja DDV).

Naročnik naroča dekorativne artikle, ki sploh niso z ničemer opisani, zraven pa dobite še "brezplačni program za možnost dopolnilnega zaslužka".

Če vem zagotavljajo dolgoročno sodelovanje, material in tudi prodajo narejenih izdelkov, ponudba zgleda sprejemljiva.

Kar trikrat pazljivo opozori na  zakonodajo: Zakon o varstvu osebnih podatkov, o tem, da ne gre za delovno razmerje. Posebej dobro učinkuje klavzula, da je ponudba avtorsko zaščitena in da se zloraba kaznuje. Tega se ne napiše kar tako. Seveda neuka žrtev ne ve, kaj naj bi bil predmet avtorske zaščite, ki bi morala biti opisana npr. s patentom, številko, zagrožen kazenski pregon pa nas spelje daleč od misli, da je kaj narobe.

V drobnem tisku na Naročilnici ( ki se šteje kot pogodba), je napisano, da ni mogoče načrta oz. programa , ki je itak brezplačen, menjati za gotovino. Celotno naročilnico je potrebno vrniti, običajno pa ljudje ne kopirajo listin, ki jih izpolnijo in pošljejo na kak naslov.

Skrb mi vzbuja tudi 8 dnevni rok, v katerem lahko neodprto pošiljko, s katero niste zadovoljni, vrnete na naslov, pri tem pa vam povrnejo stroške.

Kako je mogoče preveriti vsebino paketa, če lahko vrneš samo neodprto pošiljko, pa vsaj meni ni jasno. Ko žrtev vidi, kaj je v paketu, je prepričana, da je izgubila pravico do vračila, kar pa ni res.

Tudi 8 dnevni rok za vračilo je v nasprotju z zakonom, ki za prodajo na daljavo ( internet, po pošti) zagotovalja najmanj 15 dnevni rok, ki ga ni mogolče skrajšati. V primeru vračila pa je potrebno tudi vrniti kupnino. Tak rok ni nobena miliost prodajalca, ampak je zakonska zahteva.

Ob tem je potrebno povedati, da je pri razembaliranju potrebno paziti, da se izdelki ne poškodujejo, da niso rabljeni, take je potrebno v roku vrniti pošiljatelju. Primerov, ko so ljudje nasedli vsiljivi prodaji v stanovanju, na kakem srečanju, potem pa si ne znajo pomagati, ker se jim zdi izdelek predrag, ni tako malo. Pri vračanju blaga je treba poskrbeti, da dobro zapakiran, da se pravočasno vrne in napisati spremni dopis za vračilo denarja. Iz svojih izkušenj lahko povem, da je ljudi, zlasti starejše, ki jih je običajno sram, ker so se pustili prepričati. težko pregovoriti, da blago zapakirajo in odnesejo ( na oddaljeno pošto). Najbolj krvav prijem tržnikov sem videla v filmu Glengery Glenn Rose, kjer  obupani Jeck Lemonn prodaja nepremičnine. Besedo na f. ponovijo menda več kot 300x, je pa šolski primer, kako deluje vsiljiva prodaja in kako se izbirajo žrtve.

V nadaljevanju bom napisala, kaj je bilo v paketu in koliko je bilo vredno.

 

 

 

F r i n a

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

2. okt 2008 22:54

Ko je omenjeni tiček, ki ni podjetje, ne s.p., torej poslovnež na črno, dobil naročilnico, je spakiral majhen paketek in ga poslal naročniku.

Ob prevzemu paketa je žrtev plačala odkupnino v višini 87,90 €. Verjamete, da vam pošta za plačilo odkupnine ne izda niti enega samega dokumenta, s katerim bi dokazovali,koliko in komu ste plačali odkupnino ? Meni je bilo to težko razumeti.

Na paketu je bil ponovno naveden pošiljatelj, nastanjen v poštnem predalu.

In kaj je čakalo srečneža, ko je odprl paket? Vzorec zapestnice, izdelane s tehniko vozlanja / makrame/ iz volne. ( V reklanem sporočilu najbolj primerno za kopanje v bazenu in zelo iskan artikel). Dve načeti klobki volne, brez dekleracije, v dneh barvah. Navodilo za izdelavo makrameje, očitno fotokopirano iz neke knjige o makarmeju, ki je nisem uspela najti. ( To je znanost, ki so jo podarjali za tako velik denar). Fotokopiran letak, ki ga je izdalo MDDSZ za pojasnitev osebnega dopolnilnega dela. Izjava stranke, ki sprejema pogoje ponudbe, ki ne nudi zaposlitve. Ponudbo sprejema na lastno željo in na lastno odgovornost. Seznanjen je tudi s ceno storitve ( prej je bila storitev brezplačno darilo). Da se dejavnost opravlja kot osebno dopolnilno delo, kjer prefrigano navede celo predpise, ki to urejajo ( kateri falot pa bi skrbno navajal zakonske podlage). Govori tudi o Zakoniku (?) o preprečevanju dela na črno in celo navede uradne liste.

Pošiljatelj navaja, da naj naredi 5 izdelkov  in jih pošlje v oceno. V našem primeru je bilo volne samo za 4 izdelke, ki jih je žrtev brezplačno izdelala in na svoje stroške poslala dobrodušnežu, ki prodaja projekt o delu na domu. Bilanca je taka: dobiš eno zapestnico, iz odpadne volne, ali pa kupljene za majhen denar, izdelaš 4 nove. Organizator za opravljeno delo ne plača nič. Kako plasira zapestnice ? Kot poslovna darila, kot navaja v svojem prvem letaku ? Zanesljivo jih uporabi za naslednje 4 žrtve. Pri tem mu ni treba ničesar izdelati, poraba materiala je majhna. Po rednih cenah volna, ki jo je poslal  podetni mož stane € 1,70. Če k temu prištejemo še stroške fotokopij, ki jih je sunil iz neke knjige, embalažo za paket, stroške pošiljanja, je paket  vreden bistveno manj kot 2 x 87,90€. Tu lahko verjamemo, da "veliko strank prikrajšali marsikatere skrbi".

Spremni dopisi so pripravljeni kot poslovni dopisi, ime in priimek in spet- samo poštni predal.

O ceni posameznega izdelka, o možnosti nadaljnjega sodelovanja, ki so ga obljubljali kar dolgoročno, načinom oskrbe z materialom, pa nobene besede.

Prav tako ni bil prejemniku - kupcu izdan noben račun. Račun pa mora imeti vse elemente računa kot jih določa zakonodaja za vse ostale primere. Račun mora biti vpisan v posebno evidenco, ki ga tisti, ki opravlja osebno delo kot dopolnilno dejavnost , obezno mesečno dostavlja na svoj DURS.

Vam bi bilo sumljivo, če ne bi bil priložen račun ? Pri takem obsegu poslovanja brez računov, ki je pri nas v navadi?

Prepričana sem, da večino prejemnikov strezni vsebina paketa. Vrnejo ga ne, ker pomeni pakiranje za povratno pošiljko zoprno opravilo in strošek, pa še pošiljka je odprta, to pa dopis izrecno odpoveduje.  Najkasneje v tej fazi bi večina morala spakirati stvari in zahtevati denar nazaj.

Ko ponudnik programa pregleda izdelke, ki jih je izjemno preprosto narediti, odgovori, da ustrezajo njihovim normativom ( pogrešam omembo kakega ISO standarda), narejeni so zelo lepo in pohvalno. Kako zgleda pohvalno narejen izdelek?

Ob tej priložnosti pozove žrtev, da naj sporoči davčno številko, izjavo, ali ste davčni zavezanec ( ker gre za pridobitno dejavnost, tako pravijo) in potrdilo o registraciji dejavnosti.

Koliko žrtev potem res prijavi dejavnost in koliko jih uspe na trg plasirati tisoče zapestnic iz volne, ki so najbolj primerne za kopanje v zdraviliščih, pa ne bo nikoli znano.

Nikjer zagotovila, da bodo priskrbeli material in odkup izdelkov. V spominu imam zapis v enem od časopisu, da potem niso izdelki nikoli več narejeni tako pohvalno, da bi jih bilo možno odkupiti.

Tudi v tej fazi se žrtev zave prevare in zahteva denar nazaj. Amapak kako, če je odprl paket in uporabil volno, izdelki pa so ostali pri ponudniku projekta ? Večina tega niti ne poskusi, verjetno pa jih tudi zavrne z utemeljitvijo, da so paket odprli.

Sledi izterjava drugega obroka, saj 30 dni hitro mine. Če je žrtev preskočila vse opomine, se tu zatakne. Nadlegovanje po telefonu, grožnja z izvršbo, SMS sporočila, saj smo sami sporočili vse te številke.

Šele v v tej fazi je naša članica poiskala pomoč in takrat pisno zahtevala vračilo denarja. Med pogajenjem za denar je prejela obvestilo o dnevu in uri, ko jo bo obiskala " oseba z oddelka za izterjavo katera se vam bo uradno idetificirala in naredila uradni zapisnik". Dodatno vas bodo bremenila za stroške izterjave, ki znašajo 50€ in zakonite zamudne obresti. Navedena  telefonska številka mobitela in  ime izterjavalca. 

Ob omembi iztrejevalca, ki bo potrkal na naša vrata ( kako zgledajo iztrejevalci, pa vemo), zadnjič se je nekdo hvalil, da je uspešen iztrejevalec, ker je velik in močan, klecnejo kolena še takemu junaku. Plačajo še zadnji obrok in upajo, da se s tipčkom ne bodo nikoli srečali.

Ta dopis je tudi edini, ki po številu pravopisnih napak bistveno odstopa od drugih besedil.  Baraba se ni niti toliko potrdil, da bi napisal cel dopis z naslovom, ampak je pripravljeno besedilo fotokopiral tako, da je dodal list z naslovom žrtve.

VSe te zgodbe se končajo različno. Naša tako, da so zagrozili tipu , denarja pa še ni vrnil.

Za vse tiste, ki še zdaj mislijo, da ne gre za noben prekršek, ali celo kaznivo dejanje, pa začasni zaključek naslednjič.

F r i n a

Nena-morje  

član od: 21.12.2005

sporočila: 1110

3. okt 2008 8:19

Frina, kapo dol pred tabo!Res te občudujem!

Najlaže je ljudi nategniti, ko jim gre slabo in to takšni lopovi dobro vedo!

Hiter in lahek zaslužek? Kdo si ga  ne bi želel? Naivnežev pa nikoli ne zmanjka ...

Pred leti (davnimi, davnimi) je bila na Hrvaški TV oddaja Skrita kamera. Zelo dobro se spominjam epizode, ko je eden na varaždinski tržnici prodajal atomske ribice. Na mizi je imel  velik akvarij, poln vode, spredaj pa napis:  Atomske ribice, 5 din kom. Ljudje so kupovali ko nori!!!V plastično vrečko jim je zlival  po eno zajemalko navadne vode ( kao,  atomska ribica se vendar ne more videti, če pa je atomsko mala)Nekateri so kupili kar več komadov. No, to oddajo so čez čas ukinili, ker so jo gledali tudi lopovi, ki so dobili dober vpogled v naivnost ljudi!

BTW, v neki ameriški reviji sem prebrala, da,  če pa hočeš res na hitro obogateti, odpri banko ali si izmisli vero!

Nena-morje

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

3. okt 2008 11:05

Nena, se spomneš tiste (baje resnične) anekdote, ko je nekdo v časopisu objavil oglas :"Če želite izvedeti, kako na hitro postati milijonar, pošljite na moj naslov 1 dolar ter frankirano kuverto s svojim naslovom". ...upanja polnim pošiljateljem kuvert in dolarjev je posredoval tak odgovor : "Naredite enako kot jaz!" mamaF - Mojca

lena70  

član od: 8.3.2008

sporočila: 61

3. okt 2008 12:42

No pa še moj piskrček. Sama sem že enkrat nasedla na prevarante za delo na domu. Konkretno naj povem, da sem bila brezposelna z dojenčkom in povrhu še samohranilka, ki ji otrokov oče ni plačeval preživnine. Torej, ker delo za pol delavni čas ni bilo mogoče, sem iskala nekaj, da bi vsaj malo zaslužila, saj mi potem ne bilo treba iti s strahom v trgovino po plenice in hrano za otroka. V tem primeru sem se javila na oglas v časopisu- kuvertiranje na domu. Ker sem hotela zapolniti čas ko otroj spi z nečim koristnim, sem pač naredila oslarijo. Petra1, ne kritiziraj nekaj kar veš samo prebližno, kajti tudi dela na domu obstajajo in dobivaš pošteno plačilo zanje. Sama sem nekaj časa tudi to delala, in sem bila izredno zadovoljna. Torej, ta firma je v Lj in izdeluje avtomobilske kable. Ni vse samo nateg, ampak obstaja tudi resna ponudba. Kako ločiti zrno od plevela, pa je že druga zgodba. Sama sem vesela, da se najde tudi nekdo kor Frina, ki ji ni vseeno kaj se dogaja z drugimi ljudmi. Petra upam, da te nikoli ne bo kdo pripeljal žejne čez vodo in ti taki nasveti ne bodo potrebni. To je samo moje skromno mnenje- drugače pa vsa po svoje. LP lena70

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecanjica1998
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti