Kavna torta (Coffee cake )
Sok lahko natočiš v plastenke in ga zamrzneš. To je praktično edini način. Koliko ftalatov ti bo plastika spustila v sok, je pa drugo vprašanje.
Drugi bolj teoretični način je hladna sterilizacija. Bolj teoretična je zato, ker se zadeva še razvija za sirarne in tudi cenovno je (bo) domača raba bolj 'teoretična'.
Sergej| Sergej C je napisal/a: |
Drugi bolj teoretični način je hladna sterilizacija. Sergej |
Kako pa to zgleda? Me res zanima, lahko na ZS, če je preveč za tule.
Na kratko lahko tukaj, ker bo mogoče še komu zanimivo kar tako.
Hladna sterilizacija je še en bombastičen naziv, ki nič ne pove. Dejansko gre za membransko filtracijo ali bolje separacijo tekočine po kriteriju velikosti delca (nano filtracijo). Tekočino deliš na delce, ki so večji od xx in manjši od xx. S pravo membrano so seveda med večjimi tudi vsi mikroorganizmi. Z dvema membranama potem lahko izločiš samo od - do. Lahko recimo zelo učinkovito posnameš mleko ali izločiš vodo iz pomarančnega soka. V bistvu gre za isti postopek kot pri reverzni osmozi za čiščenje vode. Samo pora je večja. Za ione pri vodi je 0,1 nanometra, tukaj pa nekaj pod 200.
Sergej
Ah, se mi je zdelo, nič pretresljivo novega torej. Saj se že do zdaj zdraviila in še kaj tako sterilizira. Hvala.
Seveda, če ostajaš na realni osi, so šokantne novosti precej redke. ;)
Sergej| Sergej C je napisal/a: |
Seveda, če ostajaš na realni osi, so šokantne novosti precej redke. ;) Sergej |
Nimam nič proti, da je tako, naj le ostane še dolgo.
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Kavna torta (Coffee cake )

Pure svedri s paradižnikom in baziliko