29. apr 2013 16:45
Sem imela vanilijeva semena (caviar de vanille), ampak mi nekako bolj lezi vanilija v strokih. Je pa treba paziti, ker (razen ce so dodani konservansi) vanilija v prahu hitreje plesni.
Oz. vanilija v stroku, ce je bila pravilna pridelava in smo stroke shranili v steklen (visok) kozarec, potem se nam stroki nimajo kaj kvarit oz. plesnit. Do tega pride le, ce je pridelovalec malo "goljufal" in ni dovolj casa pustil strokov zoreti v vodi, pa se temu se lahko izognemo tako, da vsake toliko prezracimo stroke (stroke das na en pladenj/kroznik in jih za kako urco-dve das v pecico na 40-50C).
Ce imas zasusene stroke, jih je skoda rezat napol in ven pobirat semena, ker ne bos imela veliko od tega, ker kadar je strok posusen, potem tudi v centru ni vec dovolj vlage in semena bodo vsa suha. Kadar se mi zgodi, da imam doma suhe stroke (enkrat sem imela kozarec, kjer se pokrovcek ni pravilno zapiral in so se stroki posusili), potem take stroke uporabim za v pijace, v puding, mleko,vanilijev sladkor ... na isti nacin uporabim tudi stroke od "frisne" vanilije (semena grejo v sladico, strok pa v kozarec s sladkorjem).
Aja, pa se to, vanilijeva semena oz. caviar de vanille, ni isto kot tisti tvoj zadnji link, kjer so zmiksali cele stroke. Mogoce iz tukaj tudi razlika med vanilijevimi semeni (caviar de vanille) in vanilijevim prahom (poudre de vanille). Pa moras se pozanimat ali to miksajo frisne stroke ali posusene.
urska