Grillita s čevapčiči na BBQ in grški način
Nedolgo tega sem prijatelju neposredno iz glave pisal kratek "must-to-do" za Lizbono. z veseljem ugotavljam, da imava s Sagon podobno mnenje. dodal bi edino opatko k dostopu do Belema - ni potreben vlak, stvar je dostopna tudi z lokalnim transportom. Kakor koli že - če komu pride prav, tu je še moj piskrček (c/p "kot je bilo"; današnja redakcija in predvsem posvetovanje s priročniki in vodniki bi kakšno misel drugače zapisala):
Osnovna topologija:
Reka (Tejo) teče v generalni smeri vzhod - zahod; bistvo je na desnem (severnem) bregu; vsa Lizbona je kot Rim ali San Francisco (gor in dol po samih hribčkih press).
Orientacijske točke v smeri vzhod - zahod:
(Točki 5 in 6 sta praktično skupaj, morda tudi v zamenjanem vrstnem redu ...)
Turistična izhodiščna past je Praca do Comercio - štirioglati trg s konjenikom na sredi. V NE vogalu je v starem tramvaju center za turistične oglede, izlete in podobno. Iz sredine pravokotno na sever greš skozi portal in si na glavni turistični peš ulici (Nazorjeva/Čopova) s trgovinicami, lokalčki, kičem, »umetninami« itd. Ta del se imenuje Baixa. Na koncu se stvar razvije spet v dva do tri trge, kjer se najde že kakšen teater, »stara železniška postaja« in podobno.
Nekje na začetku tega pohoda uzreš na levi stoletni stolp z liftom, ki te spravi v višje ležeči predel (mimo v potresu prizadete katedrale). Zanimivo za sprehod po orientacijski točki 4 proti točki 5 (torej »zgoraj« namesto ob reki).
Grad (točka 2) daje lep razgled; pod njim je predel Alfama z majhnimi gostilnami z odlično hrano in z lepimi fado doživetji. Pristnega fada tako ali tako ne moreš najti, neckerman-komercialnega je precej v področju okoli točke 4, tukaj v Alfami pa najdeš tisto, kar je še najbližje »pravemu« fadu. Splača se malo pokukat noter: če vidiš več kot dva instrumenta, potem to ni to. Do te lokacije prideš tudi »od spodaj« - od tistega glavnega trga proti vzhodu malo nad reko, mimo znamenite hiše Casa dos Bicos z značilno fasado (rombasti kamni), potem pa v labirint uličic.
Kaj videti
To je seveda stvar individualnega okusa, ampak jaz bi priporočal akvarij (pri EXPO), Belem z okolico, samostan Jeronimo in grad, zvečer pa obisk gostilnice v Alfami in uživanje ob fadu.
Fado
Tu nisem objektiven; stvar mi je namreč neznansko všeč ("in-situ" seveda, doma ne tako zelo ...). Gre za portugalski blues - v grobem torej tekstualno jamranje (on je šel, ona je šla, pa ni prišla, pa izgubil sem familijo, hiša je zgorela, sestro so onečastili, konja so ukradli ....); ampak podobno kot pri bluesu obstajajo tudi zafrkljivi in poskočni napevi. Pevke so v znak spoštovanja njihovi največji ikoni (neke sorte avseniku) oblečene v črno. Inštrumenta sta dva: guitarra da fado (ki je v resnici mandolina) in viola da fado (ki je v resnici čisto običajna kitara). V domačih gostilnicah v Alfami ni čisto nič nenavadnega, če okoli polnoči začne prepevat domača mama iz kuhinje ali sosedov stari ata, ki si pride zaslužit kozarec vina. Njegovo petje bo sicer nekoliko mimo-pa-poleg, ampak filing pa je ta pravi.
Davor
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Grillita s čevapčiči na BBQ in grški način

Lazanja iz palačink