Pletene nogavice

lesnik  

član od: 9.10.2006

sporočila: 294

tema odprta - 7. jan 2008 18:13 | ogledi: 8.520 | odgovori: 7

Sem se odločila splesti nekaj volnenih nogavic zame in za moje, ker mi je dolgčas zvečer in če nimam nekaj v rokah,ko se usedem pred TV, potem bi kar jedla in jedla. Zato združujem prijetno s koristnim, pa še kile se mi ne bodo nabirale.

Zdaj pa problem: že dolgo je tega, kar sem nazadnje pletla nogavice, ima morda kdo kakšen "recept"? Potrebujem pa za velikost nog od 36 do 43. Pa koliko zank naj nasnujem, če imam volno za pletilke debeline 2?

Hvala za pomoč

lesnik

lipa1  

član od: 19.10.2007

sporočila: 193

7. jan 2008 19:52

Glede na izkušnje je potrebno veliko časa za izdelavo nogavic iz tako tanke volne. Takšne nogavice so fine, po mojem lastnem mnenju preveliko časa in truda za te nogavice. Jaz raje vzamem dve tanki nitki in pletem nogavice za pozimi na pletilkah št. 3,5 primerne so za čas ko te zebe v noge in se želiš pogreti ali pa za v "batarje". Pri volni primerni za pletilke št. 2 bi jaz nasnula cca 16-18 zank na vsako pletilko (4x), pri volni za pletilke 3,5 pa nasnujem od 11 do 13 zank na vsako od štirih pletilk odvisno od velikosti nog in debeline gležnja ter goleni osebe za katero pletem nogavice. Potrebo bo narediti vsaj eno nogavičko pa boš videla kako bo. Sprva zgleda nogavica majhna, a se vseeno prilagodi in raztegne, če čas je lahko celo prevelika. Problem teh nogavic je da se zelo rade "znucajo" in nastanejo lunknje na prstih in na petah, zato je meni škoda preveliko časa vložit v nogavice in raje uporabim dve niti. Sedaj se dobi tudi posebna volna za nogavice, ki vsebuje najlon in bi naj bile nogavice trpežnejše seveda pa ta preja ni poceni. Moji včasih niso hoteli slišati o domačih nogavicah, sedaj pa jih z veseljem in nosijo. Ponavadi so doma pletene nogavice eno od mojih doma izdelanih božičnih daril za prijatelje in znance, včasih tudi kakšne nogavice dobita tast in tašča pa še kdo. lipa1

gajka  

član od: 16.4.2006

sporočila: 307

7. jan 2008 19:56

Jaz sem se učila pri teti.Problem mi je bila vedno peta.Ko sem eno dokončala,sem za drugo peto spet pozabila kako se dela.Kakor koli sem obračala pletilke mi ni šlo.Rezultat so nogavice kupljene v trgovini. gajka

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

7. jan 2008 20:13

Hja, ne vem ravno, če si boš lahko s temle kaj pomagala, ampak poskusiš pa lahko: za nogavico normalne veličine (tam okrog 38) jaz vzamem približno 48 oz. 52 petelj in jih nanizam na štiri pletilke. Nato pletem prožni vzorec (leva, desna, leva, desna ali dve levi, dve desni, oz. kakor želiš) tako dolgo, kakor želim, da bo dolg zgornji del nogavice. Nato začnem plesti peto, hmm, to pa ne vem, kako ti naj razložim - poskusimo takole: petlje 3. in 4. pletilke preložiš na eno samo pletilko. Preko teh petelj pletemo 18 vrst gladko desno. Nato odložimo zunanjih 8 petelj na desnem in na levem robu. preko srednjih 8 petelj pleteš dalje gladko desno (če si od začetka vzela 48 petelj - če pa 52, pa je namesto osmih - devet petelj).V vsaki drugi vrsti popletemo levo in desno krajno petljo skupaj z eno od odloženih petelj, dokler ne porabimo vseh osem oz. devet odloženih petelj na desnem in levem robu. Desno in levo od zaokrožene pete naberemo iz krajnjih petelj po 12 petelj (upam, da razumeš - bolj je jasno, ko imaš vse skupaj v rokah )petlje spet enakomerno razporedimo na štiri pletilke (19 petelj na vsaki od pletilk, na katerih smo pletli peto in 12 oz. 13 petelj na vsaki od odloženih pletilk. Na obeh straneh pete popletemo v vsaki drugi vrsti zadnjo petljo skupaj s prvo petljo naslednje pletilke. Snemanje ponoviš 6. Na pletilkah imaš 52 oz. 56 petelj. Od tu dalje pletemo gladko desno (lahko tudi levo, ampak potem moraš plesti levo že od pete dalje) 28 vrst - če je št. noge večja kot 39, pa pleteš od 32 pa do 36 vrst - po želji.

Nato začneš snemati za konico prstov - v vsaki drugi vrsti popleteš skupaj dve predzadnji petlji in 2. in 3. petljo naslednje pletilke. Ko na vsaki pletilki ostaneta po dve petlji, jih naberemo na nitko, zadrgnemo in zašijemo. In to je to - upam, da se nisem kje usekala, ker sem pisala po spominu in upam, da je kolikor- toliko razumljivo.

LP

cervus

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

7. jan 2008 21:16

Ravno zadnje čase sem napletla kar nekaj nogavic na pletilkah št. 2 za nogo št. 44 in si naredila tale načrt: (volna deklarirana za pletilke 2 - 2,5)

nasnutek: 4 pletilke po 18 zank 

-vzorec 2 levi 2 desni  na vseh 4 pletilkah - 65 vrst (pridejo bolj visoke)

-vzorec 2 levi 2 desni na 2 pletilkah - drugi dve - pod peto - same desne na licu - 13 vrst (to je do začetka pete)

spletem peto -

od pete do začetka snemanja za prste -   55 vrst - lahko meriš po bombažni nogavici, če je dovolj.

tehnika pletenja: ista kot elaphus

Posebnosti:

Včasih delam nogavice tudi za "kmečko rabo". Takrat od podpete do prstov pletivo ločim, pletem posebej podplat,  pletenje same desne na licu, in  zgornji nartni del v patentnem vzorcu. Ves del od podpete in podplata do prstov ojačam tako, da ob volni vpletem še garn. Ker pride pletenje debelejše, je imam na pletilki le po 16 zank in 46 vrst. Pred zaključkom za prste polovici združim, zaključim in nazadnje sešijem oba dela z volno. Je malo bolj komplicirano ampak uporabniki so zelo zadovoljni.

Tudi drugače dodam za  peto in v zaključek vedno nitko garna.

Cila

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

7. jan 2008 22:16

Elaphus, kot, da sva se pri isti učiteljici naučili. Dobro razloženo! rimljanka

lesnik  

član od: 9.10.2006

sporočila: 294

8. jan 2008 11:02

Najlepša hvala vsem! Se lotim zadeve, upam, da bo uspelo. Cila, hvala za nasvet o garnu, sama se ne bi spomnila. Tako bodo nogavice res za dlje časa. lesnik

lipa1  

član od: 19.10.2007

sporočila: 193

8. jan 2008 21:19

Jaz uporabim za pletenje nogavic več nitk različnih vrst preje, nekje sem staknila volno za na stroj, ki je zelo tanka in v petnem delu in pri prstih pač dodam še eno nitko (po možnosti bombažno ali sintetično). lipa1

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti