član od 20039503 sporočil
Nekoč sem na veliko pletla, danes je to le zgodovina.
Veliko vzorcev sem našla v razno-raznih revijah, ampak najboljšo razlago in učenje sem dobila od prijateljice - Črnogorke, od sodelavke - Bosanke... Takratna generacija teh žensk se je že rodila z znanjem pletenja.
Se spominjam, ko mi je v četrtek in petek v službi kazala vzorec, jaz sem v petek šibala po volno, otrok je v ponedeljek že bil z novim poloverčkom v vrtcu... Oooo, kje so tisti cajti?
Kako sem nasnuvala zanke, določila število prve vrstice? Spletla sem kvadratek od 20 zank in nekaj vrstic gor, potem sem preračunala kolilko je to v centrimetrih in koliko centrimetrov potrebujem za začetno vrstico. Vsaki vzorec sem prvo poskušala kot vajo, potem sem zares začela. Vse, kar se tiče snemanja in odvzemanja za rokave ali okroglina okrog vratu je samo praksa. Plesti moraš mehko, odločno - ne pretrdo, ne premehko... Ta grif pa dobiš samo s prakso, prakso in še enkrat s prakso.
Jaz sem vedno uporabljala okrogle pletilke.
Za pletenje moraš imeti res veselje in voljo ter dobro zagreti stol, da dobiš končni izdelek.
Danes še pletilk ne bi mogla držat v rokah, ker imam na obeh rokah "sindrom karpalnega kanala".
Pozdravček!