Tenzijski glavobol!

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

6. jan 2008 10:52

vanjatajnsek, naj te potolažim. Zavestno ne moremo prenehati dihati (in tako pasti v nezavest). Ker mehanizmi v telesu (če te zanima razlaga, povej) poskrbijo za to, da vdihnemo.  (lahko poskusiš sama: vdihni, zadrži duh in vztrajaj. Slej ko prej - po kake 30 sekundah ali malo kasneje, boš vdihnila).

Saj je napisana papirnata vrečka. Polivinil bi bil lahko nevaren, ker bi se nam lahko nalepila taka vrečka na obraz, ko bi iz nje vdihnili, pa bi nas zagrabila panika.

Pravzaprav bi pa isto kot pravi GOSPAKATJA dosegli z zadrževanjem diha. Čeprav nisem še nikoli slišala (kar pa ne pomeni, da morda ni tako), da bi padec kisika v krvi širil žile. Kaj bi telo s tem doseglo? Padec krvnega tlaka sicer že.....ampak, nisem prepričana, da ima to zvezo z bolečinami v glavi.

rimljanka

slepakura  

član od: 9.1.2007

sporočila: 326

6. jan 2008 14:15

Pri dihanju iz papirnate vrecke ni stvar v znizanju koncentracije kisika v krvi, ampak v zvisanju koncentracije ogljikovega dioksida (v krvi). Regulacija mozganskega pretoka je drugacna kot drugje v telesu in neposredno reagira na CO2, posledica pa je razsirjenje ali zozenje mozganskih zil. Ravno tako na regulacijo dihanja (nasprotno od splosnega prepricanja) vpliva neposredno koncentracija ogljikovega dioksida (pravzaprav parcialni tlak CO2) v krvi (mozganske dihalnem centru) in ne kisik. Vsaj pri zdravih ljudeh, pri KOPB je stvar ze drugacna. Bom raje koncala, lahko stvar se bolj zakompliciram. slepakura

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

6. jan 2008 14:22

 Vsekakor se zniža tudi količina kisika v krvi. Zviša pa se tudi CO2 v krvi, posledično pa tudi ogljikova kislina, ki se iz njega (in vode) tvori. Kislina razpade na ione, ki zakisajo kri. Znižanje pH (zakisanje krvi) pa vpliva na dihalni center v podajlšani hrbtenjači, ki da ukaz za vdih. Tega ukaza ne moremo preprečiti.

Tudi pri zadrževanju diha raste CO2 v krvi, ne le ob dihanju v vrečko, morda še bolj.

Obstaja pa tudi center, ki reagira na količino kisika v krvi. Je pa regulacija dihanja precej zapleten proces (kot večina procesov v našem organizmu).

rimljanka

vanjatajnsek  

član od: 6.6.2005

sporočila: 1704

7. jan 2008 11:37

Uuuaaauuuu - evo, to so razlage ; ) Moti me tisti občutek pred nezavestjo - slabost, ki jo pri migreni takoalitako ne manjka. A se ne uporablja ta "vrečka sistem" pri histerijah ( mogoče strahu ) - se mi zdi, da to kar velikokrat vidiš v filmih. lp, vanjatajnsek

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

7. jan 2008 11:51

Papirnata vrečka - to je finta, da se človek zamoti in da se koncentrira na vrečko - postopoma pa se vzpostavi neke vrste pogojni refleks, ker človek verjame, da to pomaga..... Vendelina jr.

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

7. jan 2008 11:57

Ni samo finta, ampak pomaga pri prekinitvi začaranega kroga panika -> hitro dihanje -> respiratorna alkaloza -> povišan srčni utrip, ki ga ljudje zaznajo -> panika. lp, proxima

fresh  

član od: 4.5.2006

sporočila: 1856

7. jan 2008 12:07

Ni finta! Deluje pa točno tako kot je napisala proxima! fresh

Teka  

član od: 21.8.2005

sporočila: 1151

7. feb 2011 9:08

Sem že večkrat brala, da je glavobol povezan z prehrano. In naj povem moje ugotovitve, ki očitno potrjujejo moje branje.

Vsak mesec me je prvi dan menstruacije neznosno bolela glava. Ta glavobol se je začel pri tridesetih in je trajal precej let.Ginekolog mi je rekel, da je to normalno, češ da so to krivi hormoni in da se žilice v glavi skrčijo in to povzroča pritisk in posledično glavobol.

Sem lansko poletje imela dieto, oziroma zdrav način prehranjevanja. Opustila sem sladkor in seveda vse kar ga vsebuje, ter belo moko. Občasno sem si privoščila le temno čokočado. Tisti mesec nisem imela ob menstruaciji niti sledu o glavobolu. Letos po novem letu sem se ponovno spravila k zdravemu življenju in že drugi mesec ob menstruaciji ne vem za glavobol.

Torej drži, da je glavobol povezan z prehrano in tudi druge bolezni verjamem da so posledica naših prehranjevalnih navad.

Sem prebrala knjigo Marije Merljak ( jo priporočam v branje vsem) in piše da je migrena povezana z prehrano in vsak lahko ugotovi kaj je tisto kar mu škoduje, oziroma jo povzroča. No pri meni je to sigurno sladkor. Pa tako velika ljubiteljica sladkarij sem :).

Teka

kune  

član od: 20.2.2015

sporočila: 1

20. feb 2015 20:11

Sama sem imele tenzijske glavobole eno leto, nato sem šla k nevrologu, ki mi je predpisal Topomax in me poslal na avtogeni trening. Po enem mesecu vadbe sem zmanjšala glavobole iz 6 dni na teden na 1 dan. Po koncu tečaja jih nisem več imela. Trener AT je rekel, da ni nujno, da avtogeni trening pomaga vsem pri glavobolih. Meni na srečo je. Hvala bogu nevrologu za idejo!

kune

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti