A bomo letos kaj pekli?

To posebno izdajo revije Dober tek imam tudi jaz. Naslov je: Domače slaščice. Prinesla mi jo je svakinja. Kupila jo je za sebe na Petrolovem bencinskem servisu na mejnem prehodu Šentilj. Ker sem jo tudi sama želela , so preko računalnika poiskali becinski servis, ki jo je še imel. Druga svakinja pa je v Ljubljani komaj našla en izvod te izdaje. Poskusila sem jo naročit preko spleta, pa ni šlo. Če je ne bi dobila, bi klicala na uredništvo revije. dixi
Jaz imam pa eno vprašanje ,ker vem da veliko in okusno pečete ,me zanima ,če katera namesto lešnikov ali mandljev da kar orehe,teh imam letos veliko,pa bi naredila vse bolj z orehi,kakšne so vaše izkušnje s tako zamenjavo? Hvala za odgovore in lepo nedeljo! lp marjeta10
Brez problema zamenjaš, jaz ponavadi pečem samo z mandlji in lešniki, ker imam slabe izkušnje z orehi, ker so radi žarki. prijetno peko, pinka
Se strinjam s pinko, smo že pred časom vse orehe zamenjali z drugimi oreščki- težave pač. Seveda lahko zamenjaš. katka
Končno sem se tudi jaz spravila mesit ,in nastali so medenjaki in mehki bananin! val

Tudi jaz sem se končno spravila zraven. In ugotovila, da so istrski cukarini prva loga. Recept sem lani "ulovila" na valovih enega istrskega radia, potem pa na coolinarika.net tudi našla recept. Iz maslenega testa se anredijo obročki, če topli namočijo v žganje in v kristalnem sladkorju,,,,

No, pa ne ko čoko koko keksi so tudi že napečeni, pa smetanoi piškotkirazličnih oblik..

Ja, vsajk začetek je težak...

Mamamia

mamamia
No, če boste tudi ostali pekli cukarine - jaz sem pred leti dobila praktični napotek kako namakat kekse v žganje - še vroče natakneš na ročaj kuhalnice, nahitro potopiš v ustrezno visok vrč z žganjem in streseš na kristal sladkor. In to je to, da se ni treba z vsakim keksom posebej matrat, da ne razpade, ker je fajn, če je tekočina vroča... Irena
Lepo prosim za recept v celoti za te cukarine. Zanima me tudi v kolikšnem času jih je treba popapat. lp Vesna

Za tri pekače v velikosti pečice potrebuješ:

500 g ostre moke, 150 g kristalnega saldkorja, 15o g masla, ščepec soli, pol vrečke pecilnega praška, dve celi jajci.

Ugneteš voljno testo in ga pustiš kakšno uro počivat, ne v hladilniku. Razvaljaš ga na pol cm debelo in izrežeš obročke. Spečeš jih v 10 do 15 minutah na 180 stopinja. Še tople namočiš v žganju (loza) in takoj povaljaš v kristalnem sladkorju.

Po eni varinati pa delaš s testomatom okoli 12 cm dolge paličice in te oblikuješ v obroč, pa potem pečeš. Meni to ni šlo od rok, zato sem upoštevala drug nasvet in iz razvaljanega testa delala obročke.

Po moje se obdržijo kot vsi osatli piškoti, če jih seveda sproti ne zmanjkuje zaradi okusa...

Mamamia

mamamia
Ena verzija je tudi moka + mast oz. salo (ker nima okusa) v razmerju da se poveže, spečeš obročke, pečene namočiš v lozo in povaljaš v sladkorju. Ta varianta je brez jajc in sladkorja (ker je itak kristalni sladkor v posipu oz. oblogi) Irena

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecjohana
MOJ vrtrimljanka
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti