Povešava breza in tisa

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

8. nov 2007 20:46

Vsaka panika je seveda POVSEM odveč. Rastline same po sebi seveda niso nevarne, če jih pustimo pri miru. Saj, konec koncev, kolikokrat se pa vprašate, katere sobne rastline so strupene? Pa so, številne. Pa tudi take, za katere niti v sanjah ne pomislite, da bi lahko bile, so strupene.

Ampak, tisa, kjerkoli že je, pa oleander, narcisa,........so pač rastline, ki jih imamo na vrtu, v vazi, v lončku, kjerkoli, ker so pač lepe, jih gledamo, morda povohamo, lahko tudi pobožamo. Niti na misel nam pač ne pride, da bi jih jedli, kajne? Torej - so povsem, recimo temu, varne.

Meni se zdi skrajno(!!!) neodgovorno, da povsod odmikamo potencialno nevarne, neprijetne stvari, pa tudi rastline, SAMO zato, ker pač obstaja možnost, da s otrok z njimi zastrupi, poškoduje,.....

Po mojem mnenju bi ga morali podučiti, vzgjiti, da vsake stvari pač ne tlači v usta. Ne vem, zrasla sem v hiši, okoli katere je bilo na desetine vrtnic, pa oleandri in še marsikaj, tudi strupenega. Nikoli ni nihče ničesar odmaknil, ampak so me pač vzgojili tako, da sem znala ravnati, kot je treba. In, kot vidite, imam rastline celo zelo, zelo rada. Vse, brez razlik.

Saj vsakih stopnic tudi ne odstanimo, samo zato, ker otrok lahko pade po njih. Kako se bo pa česa naučil v življenju, če ne bo ničesar izkusil?

Kar se tiče tise, je pa tako: SAMO rdeči ovoj NI strupen, je res sluzast, pa sladek, nič posebnega, ampak čisto užiten. Se spomnim, ko smo v študentskih časih grme okoli parlamenta obirali, prav pred očmi "tam stoječih" policajev. Semena pa je treba seveda obvezno izpljuniti. Ta so pa res strupena. No, če boste pojedli enega ali dva, po nesreči, vam zanesljivo ne bo nič, tako strupoena pa seveda niso.

Vprašajte se, v čem je pomen strupov v rastlinah, pa trnov, bodic, dišečih snovi, grenčin, alkaloidov..... pa ne za nas, zakaj jih imajo rastline. Kakšne koristi imajo od njih. Je pa res, da jih mi s pridom izkoriščamo.

In za konec. Veste, kaj je pa res najbolj varno? Če rastline poznamo. Potem smo med njimi povsem varni. In kolikor jih poznamo, toliko jih uporabljajmo (enako velja za gobe,...), pa ne bo problemov. No, tu sem morda res v prednosti pred večino med vami (sem pa kje drugje hudo za vami).

zoja1, torej: mirno posadi tiso, hodi mimo nje, božaj jo, glej jo,.......jedla je pa itak ne boš. Vedi pa, da, vsaj, dokler je mlada, raste počasi. Ima pa trd les.

V naravi rastoče tise so sodijo pri nas med zavarovane rastline.

In čisto za konec, da si oči malo odpočijete od mojega nakladanja:

                            

rimljanka

kobra 1  

član od: 15.6.2006

sporočila: 1881

8. nov 2007 21:05

Nas obdajajo tise še 30 let in smo še vsi živi in zdravi.  Z njimi ni nobenega dela, le občasno jih obrežemo.

Z brezami, pa je malo drugače. Res so lepe in čudovit okras, a pometanja, ko cveti , odlaga cvetni prah in listje ni ne konca ne kraja.

kobra 1

veverica  

član od: 12.11.2001

sporočila: 1038

8. nov 2007 22:13

Rimljanka, če imaš doma majhne otroke in si v fazi urejanja vrta, je popolnoma razumljivo, da se želiš čimbolj ogniti strupenim rastlinam. In majhnim otrokom so plodovi zelo privlačni, tako da se je pametno ogniti ravno takšnim rastlinam, ki imajo privlačne, a strupene plodove. "Zihr je zihr"; potem se lahko, ko si z malčkom (starim recimo 2 leti) na vrtu, tudi brez skrbi obrneš stran... pri narcisi, nagnoju, je bistveno manjša verjetnost, da bi jih otrok zaužil, ker niso podobni "hrani". Me pa malo bršljan bega, če smo ravno pri strupenosti. En del glave mi pravi, da je so listi in jagode strupeni, drugi pa, da morda vendarle ne, saj iz njega delajo sirup za lažje izkašljevanje???!! veverica

ally82  

član od: 2.10.2007

sporočila: 91

8. nov 2007 22:28

Pozdrav! Glede mnenja o brezi sam to, posadi jo le če nihče v družini ni alergičen na cvetni prah. Ker sicer to drevo lahko predstavlja pravo nočno moro. Ti povem jo ima sosed (in jaz sem alergična nanjo) zato že leto dni načrtujem "atentat" ally82

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

8. nov 2007 22:55

Vsako zdravilo je strupeno, vse je seveda odvisno od količine.

Bršljan JE strupena rastlina. http://www.trebnik.com/zelisca/brsljan.php Govorim seveda o strupenosti za človeka, ne na splošno. Številne živali jedo bršljan, so jim njegovi plodovi celo zelo pomemben vir hrane.

Konec koncev sta fižol in krompir tudi strupena. Seveda surovi stroki fižola in krompirjevi plodovi.

In, mimogrede, nisem opazila, da bi zoja1 omenjala male otroke. Če si želi tiso, bo pač posadila moško drevo tise, pa bo.

 

rimljanka

amc  

član od: 31.8.2007

sporočila: 68

9. nov 2007 8:11

Ali je res, da je bolje posaditi tiso, ki nima plodov. Ne vem natančno, ali je brez semen moškega ali ženskega spola. zoja

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

9. nov 2007 8:41

rimljanka je napisal/a:

 

 

In za konec. Veste, kaj je pa res najbolj varno? Če rastline poznamo. Potem smo med njimi povsem varni. In kolikor jih poznamo, toliko jih uporabljajmo (enako velja za gobe,...), pa ne bo problemov.           

[rumenimak] rimljanka

 

Sem točno istega mnenja. Mi smo ravno tako imeli okrog hiše vse od oleandrov do avtohtone kaline, blizu v gozdu navadni volčin, volčjo češnjo, šmarnice  in še polno drugega. Starši so nam povedali, kaj lahko jemo, neznanih jagod nismo upali pokušati.   Nikoli ni bilo niti ene zastrupitve, kljub kopici razposajenih otrok.

Res smo pa mlajše, dokler niso bili sposobni razumeti prepovedi, dosledno nadzirali, da si nisto tlačili česa takega  v usta (saj veste kako je, v določeni starosti zgrabijo vse, kar jim pride pod roke, potem pa v usta...). V tistem obdobju jih je pa res treba paziti, seveda ne samo pred strupenimi rastlinami. Glede tise bi pa najraje, da bi tudi plodovi kar veljali za strupene v celoti - eni ljudje le napol poslušajo, napol preberejo, potem pa imaš

Cila

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

9. nov 2007 13:04

amc je napisal/a:
Ali je res, da je bolje posaditi tiso, ki nima plodov. Ne vem natančno, ali je brez semen moškega ali ženskega spola. zoja

Saj moški tudi ne rodijo otrok, ne? Torej tudi moške rastline NE morejo imeti plodov. Čeprav, če smo korektnega izražanja, potem tisa nima plodov (ker je pač golosemenka in te nimajo plodov).

Če posadiš torej moško drevo tise, bo samo cvetela (moški cvetovi pač), - glej zgoraj skrajno levo sliko, vejico na modrem ozadju - ine bo pa semen z rdečim ovojem.

 

rimljanka

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1566

9. nov 2007 14:23

Ali sem prav videla, da je v enem sporočilu omenjena povešava tisa? Kako izgleda povešava tisa? Ali lahko kdo prilepi kakšno sliko ali povezavo na sliko take tise?

tigris  

član od: 9.5.2007

sporočila: 261

9. nov 2007 15:48

Povešava tisa je po latinsko Taxus baccata "Repandens", probaj s tem imenom v googla, jaz na hitro nisem našla nobene pametne slikce. Je pa to grm, ki zelo počasi zraste v višino 0,6 do 0,8 m, v širino pa 3 do 4 m. Kot vse tise je odporna na mraz in je izrazito sencoljubna rastina. tigris

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti