Zelen paradižnik

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

30. okt 2007 12:34

Iz 3 kg dobiš približno 2 litra večnamenske omake, če jo narediš takole: Narežeš paradižnik na koščke, položiš v ognjevarno posodo, ki si jo premazala z maslom. Preliješ z oljčnim oljem, dodaš po okusu mleto baziliko, ingver, mleti česen. To pečeš v pečici pri 170 stopinjah kakih 90 minut. Potem zadevo precediš (v vodi oplakneš vse peške, pa še odvečna maščoba gre proč). Tistemu, kar je ostalo, dodaš še mlete orehe /ali pa mlete mandlje/, in prepasiraš s paličnim mešalnikom. Maso naložiš v kozarce, daš pokrovčke, še 15 minut pasteriziraš v pečici na 70 stopinjah in je zadeva narejena. Dobri so tudi pečeni zeleni paradižniki, v katere daš inčune in mozarello in pečeš toliko časa, da mozarella naredi kapo (da se stopi). Po tem pa svetujem ogled filma Green fried tomatoes. Vendelina jr.

rdecapesa  

član od: 3.11.2006

sporočila: 181

30. okt 2007 15:03

Marička, šele zdaj mi je končno spet uspelo priti do računalnika. Uuuuuu, koliko ste se potrudili zame!!!! Hvala vsem. Najbrž bom uporabila recept od Vendeline jr., ker imam veselje poskušati nove stvari, Rimljanka tebe pa lepo prosim za recept za ajvar. Še enkrat hvala in lep pozdrav, rdecapesa

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17787

31. okt 2007 8:32

rdecapesa, imaš ga na ZS. rimljanka

neznan uporabnik

31. okt 2007 19:12

zelen paradižnik ne uporabljaj,ker je na negativni listi,raje ga dozori.pa lep pozdrav wran

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

31. okt 2007 19:40

Ej wran ( a je to tist ptič ), na prvi strani sem napisal kje dobiš veliko receptov za zelene paradižnike. Kaj pa če oni še niso slišali ( tako kot jaz ) za paradižnikovo negativno listo in ljudje masovno umirajo od zastrupitev  z zelenimi  paradižniki ( ali pa tudi ne, ker ne vejo, da so strupeni )? A ne boš nič ukrepal? ežoj

rdecapesa  

član od: 3.11.2006

sporočila: 181

31. okt 2007 20:18

Čuj, Wran51 (kaj je že to 51 na koncu??), kaj to pomeni na negativni listi? Še nikoli namreč nisem slišala zanjo, a potem obstoja tudi pozitivna? rdecapesa

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

31. okt 2007 21:06

Pred leti, ko je kosila plesen, smo tudi pri nas ostali z veliko skledo zelenih paradižnikov. Končali so v ajvarju in v solati za ozimnico.

Sem pa takrat uprizorila pravo internetno študijo glede solanina. Povezav na žalost nimam več, tudi strokovnjak kot Rimljanka nisem, ampak po spominu in na kratko gre takole:

Vsi razhudniki (krompir, paradižnik, jajčevci itd.)  vsebujejo solanin. To je alkaloid, ki je za človeka strupen, povroči slabost, bruhanje, pekoč jezik, suha usta itd. Menda nima kakih dolgoročnih slabih učinkov - ne povzroča raka ali  kroničnih zastrupitev.

Količina solanina je različna glede na vrsto in zrelost ploda. Največ ga je v zelenih delih, tudi pri sadežih (zeleni krompir, zeleni del paradižnika) V nezrelih plodovih ga je bistveno več. Kjer delajo veliko jedi iz zelenih paradižnikov, sicer uporabljajo sorte, ki so menda ob dozoretju zelene barve, tako kot pri nas rumeni ali oranžni, ne pa nezrelih plodov. Nekaj malega solanina  je sicer tudi v zrelih plodovih - torej v rdečih paradižnikih in krompirju in z njim itak vsakodnevno prihajamo v stik.

Presenetilo me je, da je solanin menda termostabilen in ga s kuhanjem ne uničimo.

Dilemo sem na koncu rešila salomonsko: odločila sem se, da bomo zelene paradižnike uživali po malem, v malih količinah. Od žličke ajvarja ali omake pri zrezku se menda ne more zgoditi nič (kot vidite, smo preživeli), celi skledi ocvrtih zelenih paradižnikov, ki so me zelo mikali, pa sem se rajši odpovedala.

Dober tek!

Nasja

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

1. nov 2007 6:03

Imam znanko, ki mi je dala recept za zelene vložene paradižnike (mimogrede, pri nas niso šli v promet) in jih je že celo življenje. Ko je bila otrok, so jih menda vlagali celo v neko raztopino solitra (?? - ne vem, če je točno, to ima v spominu) in vse to pozimi z užitkom pojedli. Gospa se bliža 80 pa je še vedno nadpovprečno zdrava. Saj končno teh paradižnikov, ki ostanejo doma na vrtu ni toliko, morda bi bilo drugače, če bi jih kupovali na debelo in jih jedli čisto vsak dan za solato.

Cila

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti