Bolj enostavno in poceni ne gre
Pred leti, ko je kosila plesen, smo tudi pri nas ostali z veliko skledo zelenih paradižnikov. Končali so v ajvarju in v solati za ozimnico.
Sem pa takrat uprizorila pravo internetno študijo glede solanina. Povezav na žalost nimam več, tudi strokovnjak kot Rimljanka nisem, ampak po spominu in na kratko gre takole:
Vsi razhudniki (krompir, paradižnik, jajčevci itd.) vsebujejo solanin. To je alkaloid, ki je za človeka strupen, povroči slabost, bruhanje, pekoč jezik, suha usta itd. Menda nima kakih dolgoročnih slabih učinkov - ne povzroča raka ali kroničnih zastrupitev.
Količina solanina je različna glede na vrsto in zrelost ploda. Največ ga je v zelenih delih, tudi pri sadežih (zeleni krompir, zeleni del paradižnika) V nezrelih plodovih ga je bistveno več. Kjer delajo veliko jedi iz zelenih paradižnikov, sicer uporabljajo sorte, ki so menda ob dozoretju zelene barve, tako kot pri nas rumeni ali oranžni, ne pa nezrelih plodov. Nekaj malega solanina je sicer tudi v zrelih plodovih - torej v rdečih paradižnikih in krompirju in z njim itak vsakodnevno prihajamo v stik.
Presenetilo me je, da je solanin menda termostabilen in ga s kuhanjem ne uničimo.
Dilemo sem na koncu rešila salomonsko: odločila sem se, da bomo zelene paradižnike uživali po malem, v malih količinah. Od žličke ajvarja ali omake pri zrezku se menda ne more zgoditi nič (kot vidite, smo preživeli), celi skledi ocvrtih zelenih paradižnikov, ki so me zelo mikali, pa sem se rajši odpovedala.
Dober tek!![]()
Imam znanko, ki mi je dala recept za zelene vložene paradižnike (mimogrede, pri nas niso šli v promet) in jih je že celo življenje. Ko je bila otrok, so jih menda vlagali celo v neko raztopino solitra (?? - ne vem, če je točno, to ima v spominu) in vse to pozimi z užitkom pojedli. Gospa se bliža 80 pa je še vedno nadpovprečno zdrava. Saj končno teh paradižnikov, ki ostanejo doma na vrtu ni toliko, morda bi bilo drugače, če bi jih kupovali na debelo in jih jedli čisto vsak dan za solato.
CilaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Bolj enostavno in poceni ne gre

Polnjene paprike