član od 20061340 sporočil
Tudi sama sem imela ta problem, trajal je nekje od 3. do 13. ali 14. leta. Pošiljali so me k psihologom, urologom, alternativcem (bioenergetik, avtogeni trening...), na razne preiskave, pa niso odkrili ničesar, razen pogostih uroinfektov, ki bojda nimajo nič s tem. V obdobju, ko sem začela lulati v posteljo, mi je umrl dedi in mami je zanosila z bratom. Ugibali so, če je mogoče vzrok psihične narave, vendar ni bilo nič dorečenega. Dali so mi celo neko napravo, ki sem jo ponoči nosila v hlačkah in je ob stiku z vodo začela vibrirati (res svašta) in me je zbudila, vendar ni pomagalo, saj me je zbudilo, ko je bilo že prepozno. Zadeva se je končala sama od sebe. sem pa bila v tem obdobju v hudi stiski, vsaka šola v naravi je bila mora, doma so pa tudi imeli čudne metode, saj so mi parkrat celo rekli, da ta in ta (moja simpatija) ziher ne mara polulank, do tega, da sem jih kdaj fasala. Ker ni pomagalo nič, smo pač imeli plastično podlogo na jogiju in začeli ignorirati stvar. V puberteti se je postopoma nehalo. Zdravil nisem nikoli jemala. Mislim, da je zelo pomembno, da otroka ne obsojate in da problem čimbolj normalno sprejmete. Pomaga tudi, če poveste, da ima več otrok te težave, da niso edini in da niso čudni. Pri nas v razredu nisem bila edina, in ko smo bili v šoli v naravi, so o tem obvestili učitelje, ki so nas ponoči budili, da smo šli v četici na stranišče. Med sabo se o tem nismo pogovarjali, in tudi, ko sem hodila k psihologom ter na razne preglede, nisem vrstnikom nikoli povedala resnice. Težko je živeti s tem, ker se počutiš izobčenca, kot da si nekakšna spaka, vpliva pa nimaš nobenega. Da ohranite otrokovo samozavest, je zelo pomembno, da ne delate pompa iz te stvari in ga spodbujate. Jaz sem imela menstrualni koledarček, v katerega sem vpisovala, kdaj mi je uspelo ostati suha in kdaj ne (risala sem sončke in dežne oblačke, hehe). Pa še nekaj. Meni se zdi, da so pri meni pretiravali in hoteli rešiti problem za vsako ceno, s tem pa sem dobila dve travmi. Prva je bila cistoskopija, to je bila najbolj ponižujoča in boleča preiskava v mojem življenju, ki pa ni pokazala ničesar. Druga stvar so bile elektrostimulacije. O moj bog, kakšna oslarija. Mislim, da je poanta v tem, da ti s pomočjo električnih sunkov hočejo okrepiti mišice zapiralke. Stvar pa izgleda tako, da ti v anus (če si še devica, sicer v vagino) porinejo nekakšno gumijasto stvar, ki je pritrjena na mašino, ki oddaja rahle električne šoke. Jakost reguliraš sam, je pa grozno neprijetno in ponižujoče (sprašujem se, koliko otrokom je to povzročilo še hujše travme od tistih, zaradi katerih so prišli). Mind you, stara sem bila ene 11, 12 let. Če ni reeees nujno potrebno, svojih otrok ne izpostavljajte takšnim metodam in preiskavam, saj so to travmatične izkušnje, ki ni nujno, da pomagajo. Potrebujejo predvsem veliko ljubezni in potrditve, da niso ničvredni, da ima veliko ljudi to motnjo in da bo stvar minila. Če ne prej, pa v puberteti. Veliko sreče in poguma staršem in otrokom.
RadaJem