Kmetija

Pozdravljeni! Tudi sama sem razočarana, ogorčena in na koncu žalostna. Sama nisem ljubitelj resničnostnih oddaj, vendar moj najstnik (13 let) gleda in v šoli potem te zadeve obravnavajo (lansko leto so se o big brotherju pogovarjali pri etiki in odajo svedal ocenili, njene negativne stvari, pa tudi pozitivne). Jaz v preteklosti tega nisem dovolila gledati otroku, pa tudi na sporedu so bili nekoliko bolj pozno. Letos pa so dali na spored ob 20. uri in večina sošolcev to spremlja, pa smo se tudi mi zmenili, da bo lahko, saj smo predvidevali, da bo otrok spoznal kmečka opravila, živali ... Pa smo neverjetno razočarani. Spozna lahko zelo grde besede, prav brutalne, konflikte, nasilje, sovraštvo itd. Moje mnenje je, da bi morala televizija to cenzurirati oz. sodelujoče opozoriti, da se to predvaja, da je potrebno izbirati besede, način obnašanja. Vseh bedarij pa mislim, da res ni dovoljeno javno predvajati. No nisem strokovnjak na tem področju, samo s stališča etike se mi sti to grozno, nesprejemljivo no nimam več besed. Sedaj ne vem, kako bi potegnili črto čez kmetijo, kako otroku razložiti, da to ni primerno, da v oddaji nastopajo bolani ljudje. To kar so sposobni ti povedati v eter kot svoj komentar jaz še slišala nisem, pa nisem tako malo časa na svetu. Ne vem od kje jim ta srd, kje so se naučili teh besed. LP Sonce sonce51

Ampak... znakec +15, se pa vseeno po vsakih oglasih pokaže. Tako da, jaz bi se tega držala.

MM
Jaz, ki me resničnostni šovi "kao" ne zanimajo, letos celo dokaj pogosto spremljam tole Kmetijo. Prav tako oba moja otroka, 10 in 12 let stara ( zaradi njiju sem jo začela gledati, da se z njima pogovorim o vsebini). In seveda še kup njunih vrstnikov. Večinoma to počnemo za računalnikom in se o posameznih posnetkih pogovarjamo. Kljub temu, da se mi vsebine "pogovorov" članov kmetije (beri preklinjanje, zaničevanje in podobno) ne zdijo niti najmanj primerne za javnost in otroška ušesa, da o režiji posameznih oddaj, kjer je očitno izberejo najbolj negativne trenutke dneva, ne govorim, sem zadovoljna, ker tako kot jaz tudi moja otroka zelo obsojata vse te negativne reakcije posameznih tekmovalcev. Zgrozilo bi me, če bi se otrokom ljudje, ki se tako nekulturno obnašajo, zdeli "carji". Na srečo se to ne dogaja, ravno obratno, pravita, da bi jih morali kazensko izseliti - zaradi obnašanja. Na internetu so poleg video posnetkov objavljeni tudi komentarji gledalcev. Po načinu pisanja sodeč, bi rekla, da gre večinoma za mladostnike. Skoraj vsi komentarji izražajo naspotovanje sovražnemu govoru, kletvicam in nasilju, ki je prisotno med tekmovalci, kar dokazuje, da imajo gledalci razčiščeno, kaj je prav in kaj ne. Še več, posamezne, najbolj grobe in hinavske tekmovalce brez izjeme obsojajo (no, na žalost nekateri tudi pri komentiranju ne poznajo bontona) . Po tem (odzivu mojih otrok in komentatorjev internetne strani Kmetije) sklepam, da v naši družbi kljub vsemu še vedno veljajo določene etične norme (česar pa na žalost v sami oddaji ni zaslediti, tu se strinjam z vami vsemi). Na žalost je v tej naši ljubi državi tako, da so najbolj brani časopisi, ki že na naslovnicah prikazujejo pikantne podrobnosto škandalov, tragičnih nesreč, umorov ter klevet. Naša ljuba televizija, ki producira resničnostne šove, se tega dejstva zelo drži in nam in našim otrokom prinaša vsak večer "poučno zabavno urico". Odgovorne za to produkcijo bi vprašala ZAKAJ, zakaj nas je potrebno pitati samo z nekulturnimi, prostaškimi in nasilnimi trenutki te oddaje? Vem, dragi moji, odgovorili bi mi: za večjo gledanost ali pa :izklopi TV, če te moti. Vse to lahko storim, tudi rumenih časnikov mi ni treba kupovati in ne poslušati črne kronike, vendar dejstva, da bodo moji in drugi otroci na tak ali drugačen način izpostavljeni poneumljanju z resničnostnimi šovi, bebavimi "humorističnimi" nadaljevankami, turbo muziko in turbo akcijami v trgovskih centrih, da o mega plakatih z nikakršno sporočilno vrednostjo na vsakem kilometru naše dežele ne morem spremeniti. In to me žalosti. Ostane mi le še izbira, da stvar, ki jo otroci želijo spremljati, gledam z njimi in jo poskušam komentirati na pravi način. In skupaj z njima ločevati zrnje od plev. Sama sreča, da obstaja tudi izbirni predmet "Vzgoja za medije", o, da bi le postal obvezen in dostopen vsem odraščajočim otrokom. Mislim, da bi se tam s pravim pristopom dalo ljudem zakaj in kako so stvari narejene, na koga ciljajo in kaj sporočajo. mamaF - Mojca
Morska medvedka, zelo se strinjam z znakom +15, vendar.....saj pravim, zadevo se da spremljati tudi po internetu in tako je 8, 10 ali pa 15- letniku dostopna kadarkoli. Če starši dovolijo ali pa ne (so mulci zadosti prebrisani, da najdejo pravi čas za gledanje "prepovedanega sadeža"). Zato jaz, raje, kot da bi izvajala "policijo", čepim z njima in razpravljamo, kadar nas pač "firbec matra", kako je na kmetiji. Boljše rešitve trenutno ne vidim (dokler producent ne pride k pameti). mamaF - Mojca

matjaž je napisal/a:

leni1 je napisal/a:
jo boste gledali?Danes se začne.Jaz bi rajši videla da ne bi bilo naprej že posneto.leni1

Še vedno je ne gledam, pa mislim, da nisem čisto nič zamudu.

Matjaž

Enako... pa še vedno sem živa

Lep dan in veliko se smejte

Tako kot sonce 51. Sploh ne vem kako naj preprečim gledanje.+15 in ura pa sploh ne gresta skupaj.Naše morajo sicer biti ob 9 v postelji.Z najmlajšo ,6 let nimam težav ji vedno rečem naj gre v pižamo in izbere dolgo lepo pravljico, da jo odvrnem od tv, 11 in 13 letnice pa kar ne znam, razen preprosto ugasniti, ker nisem dovolj spretna, da bi jima znala z besedami razložiti to neumnost.Sicer obe pravita kakšna bedarija je to.

Sem pa kljub temu da sem takim šovom nenaklonjena v večini gledala prvo kmetijo, predvsem zato, da bi videla kako bodo deleli.Sem bila kar malo razočarana, saj je po mojem njihovo delo zavzemalo manj kot pol dela, ki ga je res potrebno na kmetiji izvajati. To vedo le tisti, ki so zrasli na kmetiji. Delali so samo za sproti in sproti tudi vse pojedli, kaj pa pripravo na zimo za ljudi in za živino....

Žal tako kot mamaF ne morem biti zraven, ker takrat spravljam spat tudi našega malčka, ki se še doji.

Smo pa bili tudi tukaj na forumu pred časom priča nekulturnemu obnašanju in tega bo tudi s pomočjo takih oddaj vedno več.

lp

mizarka
Jst sm prav zgrožena nad letošnjo kmetijo. Usi samo govorijo kako psihično so močni,potem pa v svojih dnevnikih kažejo svoj srd,bes,razbijajo stvari in se obnašajo kot neki psihični bolniki,ki bi z veseljem nekoga premlatli do...bolš da ne rečem. WTF?! evagirl

Citat: "Moje mnenje je, da bi morala televizija to cenzurirati oz. sodelujoče opozoriti, da se to predvaja, da je potrebno izbirati besede, način obnašanja. Vseh bedarij pa mislim, da res ni dovoljeno javno predvajati."

Dekle drago, pa kje živiš? Kako naj TV kaj cenzurira, ko prav ta ista tv, ki oddajo predvaja, poskrbi za scenarij in določa, kaj in kako se bo v oddaji dogajalo?  In kako naj jioh opozori, da se to predvaja, če pa je osnovni namen dogajanja, da se kaže nateleviziji??? Pa ja ne mislite, da nastopajoče nekam zapro in potem snemajo v stilu, kar bo, bo, nespodobne besede in scene pa da bodo izrezali? Pa saj je s scenarijem v glavnem vse v naprej določeno.

Malce manj naivnosti ne bo škodilo. Hvala bogu, moji otroci so že čez to, da bi kaj takega gledali,  meni je pa to vse skupaj zanimivo zgolj kot socio-psihološki ( da ne rečem psihopatološki) fenomen. Tako glede nastopajočih kot glede tistih, ki vse to gledajo.  

Mamamia

mamamia
No, saj na takih primerih se da potem z otroki debatirat o morali in nemorali. Mizarka, tudi če ne moreš gledati oddaje s hčerama, ju lahko še vedno vprašaš, kaj je bilo na Kmetiji in kolikor poznam take punce, so ponavadi zelo zgovorne. Vsaj pri nas je tako. Na srečo je mamino mnenje še vedno pomembno in če ti pokomentiraš, da so slabe stvari res slabe in da se tako ne smemo obnašati,mislim, da bosta vseeno dobili pravo sporočilo. Se strinjam z vsemi, najlepše bi bilo, če takih oddaj sploh ne bi gledali, toda kaj, ko nas in naše otroke na žalost nasilje, preklinjanje in nesramnosti obkrožajo tako v šoli, kot tudi v vsakdanjem življenju. In otroci bodo temu izpostavljeni tako ali drugače, mi jim, kot starši pač moramo moč in vzgled, da se temu izogibajo oz. ne padejo pod tak negativen vpliv. In prav je, da si z našo pomočjo zgradijo pozitiven odnos do etičnih vrednot, ki bi morale vladati temu svetu. mamaF - Mojca

Se strinjam tudi s tem. Tudi sama otrokoma ne bi prepovedovala, če bi hotela gledati to oddajo, ker šele potem bi bila zanimiva. Bi iz tega izvlekla, kot ti praviš, mamaF, pomembne življenjske nauke - skozi pogovor z otrokoma. Mene bolj skrbijo tisti, ki otrokom to dovolijo gledat, samo da je mir, ali pa starši celo sami uživajo v tem, v stilu, glej kakšni asi so tile na TV (tudi dva taka primera poznam.

Mamamia

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtrimljanka
malo za hecNikita2
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti