Kmetija

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

12. dec 2011 15:50

No, ta mala, saj to vem, pravim samo, da je to dodaten element v ocenjevanju, ki pripelje do tega, da se izbere napačna oseba ( napačna po čisto moralno/etičnih kriterijih ). Meni je Matej po tej strani sporan, vsi drugi pa ne.

ežoj

tamalaursa  

član od: 29.3.2006

sporočila: 795

12. dec 2011 15:59

Ja saj to se pa strinjam s teboj, po mojem bi morale takrat priti čisto nevtralne osebe in ocenjevati ostale tekmovalce. 

mejačka  

član od: 17.10.2008

sporočila: 601

12. dec 2011 19:39

Prav rada bi vedela, kako se bo obrnilo življenje Vesni, pa Darku, pa Simonu....

mejačka

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

12. dec 2011 21:44

Kot sem napovedala, je bil zadnji teden najbolj grozljiv, saj je scenarij predvideval ocenjevanje, kar je povzročilo konflikte. Prav ta del scenarija je najbolj udaren, ker so pogoji ocenjevanja najbolj krivični, saj pridejo na dan zamere, užaljenost zaradi izgubljenih dvobojev, pa tudi srečanja zunaj kmetije dajo svoj ton. Prav ocenjevanje ljudi, ki so bili skupaj nekaj dni, je poit teh konfliktov, ki so usodni za zadnje štiri finaliste. O pravičnosti sploh ni govora.

Finalisti so se znašli v zelo podrejeni sitauciji, dejansko so morali hlapčevati, " gospoda " jih je nadzorovala in gnjavila, čakanje, bili so odrinjeni. Mimogrede, na kmetijah so hlapci in dekle jedli za isto mizo, v tej igri je to samo dramatični moment. Vsem so popuščali živci, dolgo je že trajalo vse skupaj, vsea pa so sodniki zabelili še z raznimi provokacijamin brskanju po osebnem življenju.

Niti za hip nisem dvomila, da so bile Vlastine solze iskrene, ker so ji pač popustili živci .. Darko se je dobro držal, vendar je bil videti v hudi stiski. Kmetija je pomenila njegovo bodoče preživetje in si je silno želel, da bi si uredil življenje.Blinker ima naravne kvalitete, da je živčen že od poprej, zato bom njega, ki je bil poln sebe kot Fruktalov sok, prepričan v zmago, namerno izpustila.

Ostane še Vesna. Zanjo menim, da je prišla na Kmetijo zmagat. Po načelu pravičnosti bi bila zmagovalka. Bila je požrtvovalna, pridna, znala je delati, ni se spuščala v konflikte ( če odmislimo pozitven konflikt  s Simonom). Tudi ni opravljala drugih, bila je prizanesljiva, ne glede na to, kaj so ji rekli in naredili. Njen odnos do živali je bil najbolj čuteč in si ni bilo težko predstavljati, da bi dobro gospodarila. O ostalih je bilo bolj malo govora, kaj sploh v živeljenju počnejo in kaj za vraga delaju tu gor, v času, ko bi morali šihtati. Sumim, da je bila velika skupina ljudi, ki so bili zdravstveno zavarovani kot občani ali po drugih osebah. Ni potrebno pojasnjevati, kaj to pomeni in so prišli po premoženje. Glede na to, da ima Vesna že 10 let uspešno podjetje, ki ga sama vodi, da ima spodobni standard, je ona res prišla uresničit sanje. Meni se je od vseh zdela najbolj uspešna. Glede odpiranja drugim, se kdo od vas spomni, od česa živi Tone, kaj dela Tina, s čim se preživlja Matej? Toliko o  iskrenosti, ki so jo vsi terjali. Največ vemo o Vesni, kajne. Ki so ji očitali zaprtost. Prava grozljivost te Kmetije je prizor Dareta, ko je odprl roke in rekel: "Tak sem." Zgubil je tekmo za Kmetijo, ker je bil samo preprost, deloven in nekonflikten človek. Spreten, čustven. To je vse, kar mu gre očitati.

Zdaj pa k bistvu inkvizicije. Ti ljudje so se vrnili na Kmetijo zato, da ocenijo delo, da ugotovijo, kdo si zasluži Kmetijo. Prišli pa so kot inkvizicija, le grmada , na katero bi vrgli Vesno, je še manjkala.

Ko je Vesna stala sredi prostora, so se naslajali nad možnostjo, da jo bodo lahko nekaznovano žalili. Nismo odgovorni samo zato, kar smo storili, ampak tudi za tisto, česar nismo. Če kaj zamerim udeležnecem tega inkvizicijskega sodišča, zamerim, da so dovolili, da so se lahko posamezniki izživljali nad Vesno. Ni bilo niti enega, ki bi ustavil gobezdavo ESado, ki ni ni in ni nehala. Sodniki se niso več borili in jim konflikt zaradi upora ne bi škodoval, molče so se strinjali s takim ravnanjem. Hoteli so biti krvniki, ker so dobili moč nad razrvanimi ljudmi. Od nje so pričakovali, da se bo z njimi ob slovesu še objemala, ker je odšla brez solz, ki bi jih oni videli.

Ob inkvizicijski obravanavi Vesne sem se spomnila na film Samorastniki, ki je posnet na lokaciji, ki jo odlično poznam in ki ga nikoli nisem povsem prebolela. Hudabivško Meto ( MAjdo Potokar) privežejo z rokami navzgor, in jo golo raztegnejo, da stoji na vrshu prstov in od nje zahtevajo, da se odpove ljubezni do Ožbeja. To je bil njen edini greh. To se je lahko dogajalo pred več kot sto leti, ki je bil zemljiški gospod ( to ni bilo sodiče), oblast in krvnik, ker mu je bilo to dovoljeno. Na enak način je pred njimi stala Vesna, gola in je morala odgovoriti samo to, zakaj se ljubezni do Simona ni odpovedala. V času, ko se ljudje zbližajo in skupaj zaživijo kar po FB, pa okrog takega načina ni nobenega cirkusa.

Najbrž ima POP TV kaka pravila glede obnašanja. In da je udeleženec kaznovan, če se koga fizično loti. Mene moti, da nima enakega odnosa do psihičnega nasilja, ki je v tem šovu pripeljan do absurda.

Tudi komentatorji niso nikoli posvetili posebne pozornosti nasilju Mateja nad Simonom in Vesno. "Jaz sem glava družine." Takart je zasejano seme zla, ki se je razrazlo v zadnjem tednu. Nikograr ni bilo, ki bi branil Simona in Vesno pred ponorelim Matejem, in Vesno pred Vlasto. Nikogar v družini. Da se ne bi komu zamerili.

Včerajšnje obžalovanje, ki pa se ni dotaknilo vseh, je premalo za greh, ki so ga storili pred celo SLovenijo. Za nekatera dejanja ni odpuščanja, ne pri Bogu in ne pri ljudeh.

MAtej je dobil kmetijo, ker v njem niso prepoznali ustrahovalca. Prav to je bil na Kmetiji in najbrž  tudi takrat, ko je romal s kanglico na teraso. Nadut, domišljav in nasilen. Mislite, da bo kot zmagovalec Kmetije drugačen. Da  mu slava ne bo šla v glavo, kjer je zares prostorno.

Včeraj je na vprašanje, ali si bo ustvaril družino, kar bi 29 let star pob moral jemati resno, povedal, da je " Tega dost." Ni rekel bab, ali še bolj sočno. Nobene prijazne in sprejemljive besede o potrebi po družini. Pa avdicija. Bog pomagaj dekletu,ki se bo spečala z njim, ko bo morala biti ponižna in trpežna na zemlji, kjer bo on gospodar in bo udarjal s pestjo po svoji mizi in z zamegljenimi očmi kričal  " Tu sem jaz gospodar."  Kaj si ga predstavljate kot razumevajočega moža, ki spoštuje svojo družico.

Še komentar na Vlastino izgubo. Njena " nagrada" je bil silovit odpor publike. In ona bi imela zavetišče za ljudi, ki so jim takele Vlaste uničevale življenja. Pogled na njeno grozo, ko je doživela prezir publike- neprecenljiv.

Na koncu smo tudi mi različno prepoznali osebnostne lastnosti udeležencev in jih različno ovrednotili.  Zakaj smo bili pri tem tako različni ( Izključujem Issi in Tarjo), če imamo enak vrednostni sisetem ? Kaj mislijo tisti, ki niso napisali ničesar?

 

F r i n a

manca51  

član od: 5.5.2008

sporočila: 511

13. dec 2011 0:00

Med dvema  NULAMA  izbrati pozitivno NULO , je presneto težko delo . Ena bi rekla ;" ko je shvatio , shvatio je "

 

 

Ne razumem , a je Matej res tako zabit , da na vprašanje , koga bi si poleg sebe želel v finalu odgovori da Darka .  A mu ni jasno , da bi v tem primeru pogorel na celi črti ? Samo spletu okoliščin in neumnosti članov kmetije se lahko zahvali za tak razplet .

 

Škoda tako lepe kmetije , da bo šla v maloro (  napuh in alko sta jih že veliko spravila na boben )

 

Pravijo , da za vsako rit šiba raste, tudi za Matejevo , Vlastino in še posebej Esadino .

Upam , da še drži ta pregovor ; človek obrača , življenje pa vrača .   Naj jim povrne trikratno  !!!

 

Pustimo času  čas .

manca51

EvaLuna  

član od: 22.6.2010

sporočila: 114

13. dec 2011 7:11

Za Vesno se je našla kmetija, vsaj tako je povedal gospodar Vinko včeraj po oddaji v studiu (videi so na spletni strani kmetije), Vesna pa je napisala tudi zelo lepo pismo vsem.

http://kmetija.24ur.com/clanek/10_teden/vesna-vam-spo

 

 

EvaLuna

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

13. dec 2011 7:16

frina: , čeprav se s kakšnim stavkom niti ne bi čist strinjal. Aplavdiranje zaslužiš tudi zaradi tega, ker navadno kurbarijo prdstaviš kot shkespearovsko dramo primerljivo s Romeom in Julijo.

A ja, manca enainpetdeseta tudi ti zaslužiš .

ežoj

vida70  

član od: 13.9.2005

sporočila: 461

13. dec 2011 9:09

Popolnoma se strinjam s Frino, tudi jaz sem pomislila na Meto iz Samorastnikov.

Upam, da je Vesna našla pravo pomoč in da bo kmalu dobila tudi svoj košček raja na zemlji.

Za Esado  hudo dvomim, da je že kdaj slišala ali prebrala ta stavek: Ne počni drugim tistega, kar ne želiš, da bi drugi počeli tebi!!!!!  In hkrati dvomim, da bi si Esada želela tak linč kot ga je bila deležna Vesna.

vida70

home made  

član od: 26.5.2010

sporočila: 91

13. dec 2011 9:15

Uf, Frina, komentar kot se šika. Se povsem strinjam s tabo.

home made

Palma  

član od: 29.9.2003

sporočila: 285

13. dec 2011 13:57

Bravo, Frina za tole pisanje. Potegnila si črto čez vso dogajanje v tem šovu in navedla bistveno. 

Palma

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti