Recepti - ponavljanje - kvaliteta

ddarinka  

član od: 9.12.2004

sporočila: 158

tema odprta - 1. okt 2007 22:50 | ogledi: 11.762 | odgovori: 83

Opažam, da se na Kulinarični Sloveniji recepti mnogokrat ponavljajo, dostikrat je vprašljiva tudi kvaliteta recepta (med zadnjmi cvetkami je bil recept imenovan baklava, ki to zagotovo ni bila), pa me zanima, kaj menite o tem? Zanima me tudi, kaj pomeni strokovni pregled pred objavo?

ddarinka

katka lopatka  

član od: 1.12.2006

sporočila: 4996

2. okt 2007 1:50

Se pridružujem ddarinki, večkrat vidim, da je recept (ali zelo podobna varianta) že objavljen, pa se nekako zadržim, ker nočem biti nestrpna do avtorja, ki je imel s prispevkom sigurno dober namen. Samo po moje je pa vseeno teba prej pregledati, če je recept že v bazi, morda še celo pod istim imenom... Zadnje čase sem to res velikokrat opazila (recimo tudi pehtranov biskvit je med zadnjimi) in se tudi sama spraševala, kako je s tem pregledovanjem (recimo če gre celo za isto ime?) Za to baklavo pa takole, to res ni prava baklava v klasičnem smislu, lahko pa bi se jo poimenovalo recimo "baklava" z dodatkom kajmaka (baklava med narekovaji torej), pa po moje noben ne bi imel kaj pripomb. Vendar pa se spet sprašujem, ali naj bi bila to sugestija oz. popravek pri strokovni kontroli? Vem, da je s tem ogromno dela (lastne izkušnje na tem področju) in da na objavo čaka tudi prek 50 receptov, ki jih je treba pregledati. Sama se ukvarjam z načrtovanjem in implementacijo podatkovnih baz v srednje velikem podjetju in vsak nov vnos gre skozi pregled oz. filter. Če je zadeva z istim imenom ali kakšnim drugim enoličnim identifikatorjem, ki naj se ne bi ponavljal, jo baza avtomatično zavrne in se potem to dodatno pregleduje (beri en človek, dnevno). Groza, ja :) Sicer pa ni bilo mišljeno kot kritika, vse pohvale naši ljubi kulinariki katka

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8694

2. okt 2007 7:33

Jaz se strinjam z vami, dekleta. Sem že malo vznemirjena zaradi tolikih "govejih juh", tolikih "baklavah" v bazi, pa ne vem kolikih vse podvojenih receptih. Meni se zdi, da to ni nobena nestrpnost, če kaj poveš proti receptu. Ne morem pomagat, ampak meni je dosti, da preberem recept in vidim za kaj gre - kakšno je testo, kakšna je masa in tako naprej. Kar se pa tiče strokovnega pregleda, po moje, da oni ne spreminjajo, kvečjem samo lektorirajo tekst. Pozdravček!

teta torta  

član od: 6.9.2005

sporočila: 1268

2. okt 2007 8:35

Daj, Jernej, povej, kaj pomeni strokovni pregled. Tudi mene je malo zbodel Marinkin "Pehtranov biskvit" pred nekaj dnevi, čeprav se recept res razlikuje od tistega, ki je že bil v bazi, mogoče bi bilo primerno vsaj "Pehtranov biskvit II", posebno če recept pošlje administratorka. Moji "najljubši" recepti pa so tisti, kjer je spodaj neki cenen biskvit, ki je potem polit s pudingom, po moje jih je v bazi vsaj 50. teta torta

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

2. okt 2007 8:40

Punce to ni strokovna revija ali kuharska knjiga ampak ljubiteljski forum. Mene čisto nič ne motijo podobni recepti, pač izbereš tistega, ki ti je všeč, zato pa imamo pluskota.

Sicer pa je Jernej že parkrat odgovarjal na podobna vprašanja.

jade Sporočilo je spremenil(a) jade dne 02. okt 2007 08:41:14

nektarina  

član od: 15.2.2006

sporočila: 901

2. okt 2007 9:00

tudi jaz opažam da se recepti ponavljajo. in me v glavnem to ne moti, ker še nisem zasledila da bi bila recepta popolnoma identična ampak sta vsaj malo drugačna in ta malenkost lahko komu celo paše, npr. če je kje biskvit ki vsebuje orehe pa kdo orehov ne mara potem vzame tistega kjer so lešniki. saj vem da lahko to zamenjaš tudi kar tako, brez recepta ampak morda pa komu pride prav. sama ne pošiljam dosti receptov ker vidim da jih je tukaj že ogromno in jaz nimam nobene inovatitete. moremo upoštevati to kar je rekla jade da je to ljubiteljski forum, da lahko recept pošlje vsak ki to hoče, da jernej ali odgovorni recept pregleda in je. seveda je že veliko receptov na forumu ampak zato je pa zanimivo. ena naredi nekaj tako, druga drugače in že imaš nekaj novega. sicer mislim, da bi vsak član kulinarike ki misli dati recept na kulinariko prej preveril če takšnega ali podobnega recepta že ni. tako bi lažje reševali to. in tudi pri imenih je res nesmiselno dati neko ime ki sploh ni primerno za recept ali pa dati enako ime kot že je v bazi. nektarina

Jelenckova  

član od: 30.3.2005

sporočila: 2053

2. okt 2007 9:09

Ja, kaj naj rečem. Vsi imate po svoje prav. To je res, da je to forum za ljubitelje kuhanja (pa seveda tudi druge), toda neka selekcija, vsaj malo omejitve bi lahko bilo. Po moje bo čez nekaj časa postalo vse skupaj nepregledno, vsaj za nas, ki pluskota (še) nimamo. Če delaš npr. čokoladni liker, moraš pač odpreti in pregledati vseh tistih 10 ali koliko pač receptov. Med njimi je razlika minimalna. Jelenckova

feferon  

član od: 27.8.2007

sporočila: 114

2. okt 2007 9:11

Mislim, da bi bilo najbolje, če bi jernej poizkusil vseh 7726 receptov in potem izločil tiste, ki imajo enak okus feferon

nektarina  

član od: 15.2.2006

sporočila: 901

2. okt 2007 9:16

mene moti to, da je iskanje brez pluskota malce težavno. sicer to razumem, ker če bi bilo izi kdo pa bi imel pluskota. ampak če iščeš npr špagete moreš predelat celo rubriko testenin da vidiš vse recepte, ker so pač naslovi : špageti po sicilijansko, carbonara špageti, na hitro špageti, ... jaz predlagam da se recepti napišejo takole: ŠPAGETI- carbonara, špageti- na hitro, špageti- po sicilijansko. nektarina

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

2. okt 2007 9:48

Ja punce pluskota si nabavite pa bo šlo velikooo lažje. jade

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

2. okt 2007 10:09

Rekla bi, da nas je na tem forumu preveč različnih, da bi lahko veljala kakšna bolj oprijemljiva ali strožja pravila. Ker prav pri receptih se to kaže v polni luči: nekateri poznajo veliko več skrivnosti kuhinje in vihtenja kuhalnice od drugih in so jim preprosti recepti, ki jih prispevajo nekateri drugi, ki še niso toliko vešči, pač nekaj samo po sebi umevnega.

Zato se mi zdi, da je Jernej to kar dobro uravnal, sploh ko je uvedel "recept prispeval" namesto "avtor recepta", kar se mi zdi bolj realno (bi rekla, da so recepti, ki so res naš avtorski izum, morda v manjšini, večino receptov smo nekje "pobrali" in jih potem dodelali po lastnem navdihu; sicer pa v pripombah lahko pripišemo, ali gre za našo stvaritev ali že znan recept).

Upoštevati moramo, da veliko članov foruma ne gleda natančno in veliko po bazi receptov, pa pač prispevajo tudi kak recept, zelo podoben tistim, ki so že v bazi. Tu smo spet na začetku - med nami je veliko mladih kuharic, ki šele osvajajo prva znanja, in jim je novega marsikaj od tistega, kar bolj izkušene med nami poznajo že dolgo in naredijo mimogrede (sodim tudi po tem, da je ob kakšnem receptu, po katerem se jed naredi z levo roko, za stopnjo težavnosti navedeno na primer tri, čeprav se vse dela v enem loncu in s tremi sestavinami, če malo karikiram).

 

Sama zelo rada prebiram pripombe pod recepti, sploh tiste, ki kažejo, kako nekdo recept predela po svoje ali podobno jed naredi malo drugače, pa o izkušnjah pri pripravi posameznih jedi. Dejstvo, da nekateri občasno popljuvajo vse povprek, je pač treba zeti v zakup, nas je ti preveč pisana druščina, da ne bi bilo tudi nestrpnežev vmes. Pa saj se je zkazalo, da sčasoma, ob premoči dobrovoljnežev, umolknejo oziroma ostanejo brez nekega odmeva (ali pa andaljujejo komunikaciojo s sebi enakimi po zasebni pošti). Če nič drugega, dajo vsaj prispevek k različnosti človeške vrste.

 

Kulianrika torej ponuja, kar ponuja, Jernej se trudi in uravnava, mi pa izbiramo. Kaže, da nas je veliko več tistih, ki ne preklapljamo na druge programe, kot tistih, ki odhajajo drugam.

Mamamia

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

MOJ vrtrdkapica
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti