Recepti - ponavljanje - kvaliteta

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8688

4. okt 2007 12:49

Kot pravi Teta torta, od otroških let se sučem v kuhinji..., kot mladoporočenka preizkušala sva svega in svašta, potem kuhanje za svojo družinico. Kuhala sem z veseljem, z veseljem pekla, še bolj z veseljem brala take in onake recepte. Čim bolj je zakompliciran recept meni je bil večji izziv. Nikdar nisem kuhala zato, ker sem morala. V moji družini, pa tudi v širši, kot tudi pri prijateljih se me nekako drži vzdevek - ona bo pekla, ona bo kuhala. Zato se mi res danes zgodi (kot pravi predhodnica), da postanem pikra in takoj opazim napako v receptu ali pa ob takih in onakih vprašanjih... Vsakokrat sem se pri receptih oglasila predvsem v DOBRI VERI IN ŽELJI, da izkušnje, ki sem jih z dolgoletnih kuhanjem in peko pridobila, prenesem še okrog sebe. Ne morem reči, da mi je KulSlo spremenila oz. odprla obzorje kuhanja, ampak mi je tako zlezla pod kožo, da skoraj vsak dan moram pogledat gor, ker smo res simpatična druščina in nobenega ne delim na bolj ali manj cenjenega člana. Pozdravček!

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

4. okt 2007 16:48

Se kdo spomni Milčinskega zgodbice o županovi hčeri, ki je kuhala mleko. Nadvse poučna zgodbica iz butalskega življenja dokazuje, da je tudi za kuhanje mleka potrebno določeno znanje.

In čeprav sem nekako prepričana, da so moji predhodniki preverjeni in zverzirani kuharji, sem še bolj prepričana, da obstaja še kar nekaj "butalskih nevest", ki ne znajo skuhati niti mleka. In nanje je treba pomisliti tisti trenutek, ko se nam zdi kako vprašnje skrajno butalsko, ko se nam zdi butalska objava recepta že kar smešna.

V bistvu smo na tej Kulinariki različni v znanju, različni v razumevanju, zato bi morali take malenkosti, ki jih predstavljajo podobni recepti, prepveč preprosti recepti, preskočiti. Tudi s skormno dozo razumevanja tistih, ki so drugačni.

Sama se pogosto čudim popolnemu neznanju, ki je DEJANSKO velik problem med mlajšimi osebami ,in izjemno usposobljenostjo izkušenih kuharic. Od ene do druge je veliko korakov in jih bomo veliko moralo prehoditi skupaj.

Sem že tudi opazila različna imena za zelo podobne jedi. O tem sem pisala že v temi "Burek", zdaj pa bom dodala še osebno izkušnjo. Pred desetimi leti mi je teta iz Beograda prinesla modelčelkza košnico in recept. Čeprav je Slovenka, sama ni našla slovenskega izraza za košnice. Seveda smo takoj ugotovili, da je to čebljeli panj, ki ga vsaj jaz povezujem z oglato zadevo, po možnosti s poslikano končnico. Pa motiv Hudič babi jezik brusi, je narisan. V izogib tej primerjavi sem ta recept vpisala v svojo knjižico pod imenom Uljnjaki.  To je starinski izraz za čebelenjak, oblika tega panja pa je nekako starinska. In tisti, ki sem jim dala recept, ga imajo shranjenega pod tem imenom. Najbrž jim ne bi prišlo na misel, da bi po bazi iskali Čebelji panj ali košnice. Tako se lahko recept tudi preimenuje.

Naslednja veščina je iskanje. Da imamo pluski kar nekaj možnosti več, je pa res, vsaj kar velja zame, da smo včasih nerodni pri iskanju. Pa tudi vseh receptov ne preverjamo, zato se lahko recept nehote ponovi.

 

Tudi same pripombe na recepte so včasih nenavadne, če že ne hecne. Ko berem o peteršiljevem krompirju in v pripombah piše, da ga nekdo ( tudi prav, seveda) pripravlja z rožmarinom, se mi zdi, da se niti ne zaveda, kako je pripomba vesela. Ampak je pa res - vsaka pripomba nosi neko sporočilo. Ali premalo pojasnil, ali pa druge izkušnje. In vsaj meni so vse dobrodošle.

 

Ne sekiram se kaj dosti, kakšne ocene in koliko jih je pri posameznem receptu. Že velikokrat se mi je zgodilo, da je bil kdo nepopisno navdušen nad kakim mojih izdelkom, ki je bil popolnoma preprost in celo poprečen. Okusi so različni. Je pa res, da so zahtevin jedci in zahtveni kuharji vedno bolj zahtevni do posameznega recepta kot pa Butlaska nevesta, ki se ji že kuhanje mleka zdi znanost.

Doslej sem objavila en sam recept. In sem zelo razmišljala, kako težavnost naj določim. Tista edina utež je za Butalsko nevesto, ali je to tudi  zahtevnost slovenske neveste ? Tudi to je subjektivno in izvira iz izkušenj.

 

Na koncu bi rada strnila svoje razmišljanje  v naslednje: vse, kar je napisano z dobrim namenom,  kar ne posega v naše ali tuje pravice, kar nikogar ne žali, ne bi smelo pregrevati strasti. Smo različni v svojih pričakovanjih in svojih znanjih, zato dajmo dopustiti to tudi drugim. Z napakami vred.

 

 

 

 

 

 

F r i n a

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

4. okt 2007 16:56

Ok, se podvajajo, ampak ajde, bodimo realni: če bi hotel jernej to kontrolirat, bi lahko ves čas delal samo to! Poleg tega je zelo težko potegniti mejo in bi hitro spet nastal cirkus, zakaj je nekaj še sprejemljivo, nekaj pa ne več: če so v enem receptu orehi, v drugem pa lešniki, je to isti recept? Kaj pa če dodaš še kapljice čokolade? Še vedno isti? In če daš 2 žlici sladkorja manj? Vsaka zase ni nič, ko daš vse skup, je lahko čisto drugo... pa malenkosti dajo včasih ravno tisti pravi okus... Ali pa manj sladko - koliko manj sladko, da je drug recept? Če sladkor čisto izpustiš, se vam še vedno zdi ista stvar? Okus je namreč drugačen... Ali pa iste sestavine in različen način priprave, dobiš čisto različne stvari ven: tortilje, kruh, listnato, krhko, vlečeno testo... vse je iz moke, vode, soli in malo ali veliko maščobe - so pa čisto drugačne zadeve... Recepti s pudingom: me vedno spomnijo, da ga moram porabit, pa da bi ga lahko tako... Nikoli jih ne tako, ker me vedno premami kaka bolj komplicirana sladica in se potem rajši tiste lotim, ampak vseeno mi ne grejo na jetra. Vsak po svoje, ko nimaš časa, pa lahko prav pridejo... Jaz to jemljem kot idejo, da me spomni, kaj bi lahko naredila ne kot zaščiten avtorski prispevek;) Nekateri vejo o nečem več, drugi o drugem. Rada se učim od tistih, ki neko stvar obvladajo, čeprav je vsekakor res, da lahko kak popolni začetnik pride s tako svežo idejo, da te na rit vrže:) In mam vse rada:) Veri

kordelina  

član od: 21.11.2005

sporočila: 223

4. okt 2007 18:10

Tudi jaz sem zasledila veliko enakih receptov, pravzaprav so si zelo podobni, je pa pri vsakem kakšna stvar malček drugačna, oz. kakšen dodatek ali pa drug postopek, pa razlaga. Če je zraven še slikica sem vesela da lahko vidim kako drugi naredijo. Torej mene ne motijo podobni recepti, redko se pa zgodi da so res popolnoma enaki. kordelina

aknelab  

član od: 22.11.2006

sporočila: 288

4. okt 2007 19:50

Sama nisem še objavila nobenega recepta, ker se mi zdi, da nimam za predstavit nič novega, kljub gori receptov, ki jih imam doma. Mislim pa, da lahko vsak preden objavi nov recept preveri, kaj oz. če je že kaj objavljeno pod tem imenom. In če je v bazi že tak recept oz. se razlikuje le v količinah, eni sestavini (dišavah ipd.) poda pod že objavljenim svoje mnenje-svoj recept in fotografijo, če jo ima. Je pa res, da imajo enaki recepti lahko tudi različna imena in tu je preverjanje težko izvedljivo. Nikoli si ne bi mislila, da so rogljički, žemljice tudi klipiči ipd. Glede strpnosti do različno mislečih, različno razgledanih in napakah, ki se pojavljajo med recepti, pa je bilo že veliko napisano. Eni spregledajo, eni pa napako "podčrtajo", enkrat je to dopustno, drugič pa ne. Človek res ne ve kako ravnati prav!? Smo različni ma enakopravni, a ne? aknelab

darcy1  

član od: 30.3.2011

sporočila: 70

21. avg 2012 14:28

Jaz sem tole sicer nameravala napisati v neko drugo temo, pa so jo zaprli.

Ali koga zanima, kako se naredi AŽNKFČ? Samo resni, prosim. Ali pa dam gor recept? Gre za jed iz jabolčnega kompota, jedel so jo v Zasavju po II. svetovni vojni. Okus in izgled: kot frutolino. Kaj pravite...? Jaz to skuham parkrat na leto.

Pa lepo bodite,

D.

darcy1

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

21. avg 2012 15:12

Si preprican da je to originalen recept? Da ni to samo se ena verzija cezane po tvoje

LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

21. avg 2012 15:17

Darcy1, meni je vseeno, dokler boš napisala količino sestavin, ne samo opisno, kot na primer vzameš po občutku. To mene od vsega najbolj razp...razpali. :)

 

 

Vanja

darcy1  

član od: 30.3.2011

sporočila: 70

21. avg 2012 15:25

Cau

To ni čežana.

Skuhaš malo sladek, gost jabolčni kompot. Pretlačiš s tlačiko za krompir ali pa zmiksaš s paličnim. Posebej razmešaš malo moke in nekaj smetane (sladke, ali pa kar mleko, če želiš, da zadeva ni tako hranljiva). "Zašprudlaš" v vrel kompot in malo pokuhaš. Lahko je tudi sladica. Vsekakor lahka hrana. Kaj pravite...?

 

darcy1

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

21. avg 2012 15:30

Vanja, saj te razumem, vendar je ista figa, velikokrat, pri kakšnih ameriških receptih: dodajte dve žlici smetane ( na primer ) če nimate lahko brez.

 

ežoj

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti