Kaj jutri za kosilo?

tema je zalepljena

Satilion, jaz bi tud tole rada izvedela  Hvala za pojasnilo 

Danes: goveja juha ( iz zamrzovalnika ) z gresovimi cmočki, makaronova solata ( PITONČICA ), sadni smuti, kakšna  bo moj rekel 

"Pomembna je pot, po kateri hodiš, in ne kraj, kamor greš." babka1951

Torek:   

Pozdravček!

Danes:   makaronflajš,  pesina solata, spekel se je .

mopsika

mopsika je napisal/a:

Satilon, prosim za prevod, kaj so to fetucini in alfredo omaka. , hvala.

mopsika

mopsika, babka - ce dovolita da namesto satilon jaz povem ker ta jed je ena mojih najljubsih - fettuccini so v bistvu malo sirsi rezanci =>

Fettuccini Alfredo pa so siroki rezanci v bogati kremni omakci iz masla, kvalitetnega sira (npr. pecorino ali parmezan ampak ne tisti iz vreckic, marvec sveze nariban)  in popra, z dodatkom sladke smetane kar pa ni nujno.

Prilagam se link s fajn slikovnim prikazom in malo zgodovinskega ozadja o nastanku recepta.

http://www.seriouseats.com/2014/09/lighter-fettuccine-al

svenska

Sporočilo je spremenil(a) svenska dne 05. 2015 13:11

Sporočilo je spremenil(a) svenska dne 05. 2015 13:13

Svenska,  najlepša hvala za pojasnilo.  Široke rezance imamo tudi pri nas zelo radi.  

mopsika

Alfredo testenine v Italiji težko najdeš: mene vedno spomnijo na UK/USA, tam jih imajo povsod, ponavadi so še kakšne gobe noter. V Rimu jih dobiš pod imenom "pasta al burro e parmigiano", ni gob zraven, niti smetane. Težko jih naročiš v restavracijah, ponavadi je to bolj jed za doma, ko se ti ne da kaj bolj zanimivega skuhat. Mojemu je to totalni comfort food, jst pa, če že ravno moram kaj takšnega pojest, si dam zraven vsaj žajbelj in malo črnega popra (no ja, s črnim poprom in pecorinom in tonnarelli zraven smo pa že pri "pasta caccio&pepe", še en staple rimske kuhinje"). Odkar sem odkrila paradižnike iz Sorrenta, je postala ta omaka na testeninah moja comfort food.

Pardon za smetenje, danes (ta teden) sama, zato se mi ni dalo biti posebej kreativna: včerajšnja lepinja, pogreta v toasterju, solata in na oko pečeno jajce.

Saša

Svenska in Sashika, najlepša hvala obema 

"Pomembna je pot, po kateri hodiš, in ne kraj, kamor greš." babka1951

Debelina je enaka, vse je v širini, seveda govorim o rezancih

Italijani na grobo delijo rezance pibližno takole:

- tagliatelle so rezanci, široki med 6 in 8 mm
- fettuccine cca 10 mm
-​ papardelle nekje od 12- 20 mm​

Fettuccine so fettuccine, enako šroke, pa naj bo recept Alfredo ali ne.

Alfredo di Lelio je ojačal klasičen recept "fettuccine al burro" zaradi izgube apetita njegove noseče žene.
V ZDA sta slavo teh rezancev ponesla filmska diva takratnega časa ​Mary Pickford in igralec Douglas Fairbank, ko sta jih jedla na medenih tednih v Rimu, takrat pod šefovim imenom "bionde".
Zgodbo sem slišala iz n-te roke, bolje rečeno ust, na Piazza Navona, morda je pa res.

Tudi danes bomo jedli, predvidoma pizzo, pa ne domače, je ni čez tisto iz krušne peči.

lp

mzm

Pri nama je bila brzinska južna: špageti aglio, olio e  peperoncino, pa stročji fižol iz kozarca.

rrr

@mzm, nisem vedela tega glede igralcev, hvala :) Bila sem sveto prepričana, da je to popolnoma USA iznajdba, tako jo je enkrat v preteklih sezonah IT Mastechefa klasificiral Joe Bastianich.

Še mafaldine manjkajo :)))

Tukaj je en tak lep nabor raznovrstnih testenin, nad 50 kg je dostava po vsej EU brezplačna (preverjeno). Ko klikneš na ime testenin, se pojavi slika.

http://www.dececco.it/eshop/EN/prodotti.asp?Categor

Saša

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecjohana
MOJ vrtrimljanka
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti