Kaj jutri za kosilo?

tema je zalepljena

Evo himna bo vsak čas- kapo dol vsem našim!!!

Pri nas goveja juha, štefani pečenka, zabeljen stročji fižol, solata iz mešanice radičev, kitajskega zelja in motovilca.

tabu

Danes: pečene sv. rebre, pečen  regrat krompirjem ,"primorske" kremšnite .

mopsika

Bravo, naši skakalci!!!     Bravo Tina, bravo Jakov Fak. 

Sporočilo je spremenil(a) mopsika dne 22. 2015 14:14

naor je napisal/a:

"Dekle je v vrtu plela, pela je pesem glasno, pela je pesem glasno, živo v lice zarudela, ko je stopil on pred njo..."

Elaphus bo pa v gartlcu plela in pesmice pela... a ne Elči?  Kot vem, vrtu rečejo gartlc tudi v okolici Ljubljane, za drugje pa ne vem.

naor

Ojej, naor, če bi jaz v gartlcu pela, bi vsi ptiči in živad zbežale, ovce, ki se pasejo na bližnjem travniku, pa zbezljale!!!!

Gartlc je seveda popačenka iz nemškega Garten, ki pomeni vrt. Moja stara mama in njena sestra nista vrta nikoli drugače imenovali kot gartlc, no, pa sem se še jaz navadila 

lp

cervus

Nedelja:        

Goveja juhica; pečene perutničke s krompirjem (pečeno v vrečki), endivija, radič, čičerika, naribana zelena in črna redkev; zapečen palačinke nadevane s skuto in kokosom:

Pozdravček!

Brokolijeva juha, medaljoni v smetanovi omaki, polenta z bučko, solata.

mojezlato http://kosilazavsakdan.blogspot.com/

Gartlc se uporablja bolj na Koroškem,kot v deželi kjer biva Elaphus. Tam je bolj znana beseda petlc ampak ok, jest ji verjamem. 

Opravičilo, ker smetim :)

hedonist

Žemeljšak je kruhov narastek, ki se lahko naredi na slano za prilogo ali na sladko za sladico. Dodajo se lahko tudi razni drugi dodatki, da se bolj obogati okus. Vsaj pri nas je tako. 

dayana je napisal/a:

Danes: čemaževa juhica, pečeni losos, masleni pečen krompir z blitvo, še zadnje nabrani motovilec z vrta v družbi radiča (pol pa štihat).

Breskva: "žemeljšak je sladica?

Elaphus: "garteljca je hm kaj?

Malo obrazložitve - da bomo sestavili kulinarično/slovenski slovar po regijah (itak imamo vsepovsod originalne)

dayana

mojezlato http://kosilazavsakdan.blogspot.com/

hedonist je napisal/a:

Gartlc se uporablja bolj na Koroškem,kot v deželi kjer biva Elaphus. Tam je bolj znana beseda petlc ampak ok, jest ji verjamem. 

Opravičilo, ker smetim :)

hedonist

hedonist, sicer smetiva, ampak vseeno upam, da naju ne bodo po prstih: ja, imaš prav, gartlc se reče na Koroškem, tam sta se omenjeni moji žlahtnici učili kuhanja in z vsemi dobrotami za v želodec privlekli še nekatere besede. Petlc je pa pri nas samo del vrta - ena gredica - npr.: " Na ta petlc bomo posadili karfjolo, na tistih treh bo pa kiflčk."

lp

cervus

"O tem, kaj je gartlc, mnenja niso vedno enaka. Razvojno gledano je najstarejša oblika gartlca majhen obhišni vrtiček, kjer je gospodinja gojila rastline, ki so ji morale biti vedno pri roki. Širše ponekod imenujejo gartlc tudi obhišni vrt, kjer poleg zelišč pridelujejo osnovne skupine zelenjave in je v bistvu kmečki obhišni zelenjavno zeliščni vrt. Šele v meščanskem obhišnem vrtu so se vse skupine vrtnin in zelišča združili na eni površini." Takole piše na spletni strani Kluba Gaia.

Majhen obhišni vrt je torej gartlc. in elaphus počne točno to, pleve v gartlcu.

Koslilo pri nas: goveja juha z rrezanci, restan krompir, špinača (blitva iz zaloge in sveže koprive z vrta), govedina iz juhe, regrat in radič v solati; malo sladice, ki jo je prinesla soseda, mnastala pa je iz sotankov ruskih kap, ki so bile narejene ob diplomo njenega vnuka.

Zdaj se pečejo potičke, smetanovo skutno nadevane. Pa čaj bo, za popoldanski posladek, je le nedelja, a ne?

rimljanka

Pri nas za ene: goveja juha, meso iz juhe in krompirjeva solata. Zame isto kot včeraj: dušen brokoli, bučke in šparglji ter solata iz baby špinače in češnjevega paradižnika.

Zanima me ali je ta baby špinača kaka posebna sorta ali bi jo lahko tudi doma gojila in kdaj naj jo posejem? Na internetu piše, da je samo hitro pobrana navadna špinača, vendar meni tista špinača, ki jo imam na vrtu nikdar ne izgleda kot ta, ki jo kupim za solato.

Vesnuska

Sporočilo je spremenil(a) Vesnuska dne 22. 2015 16:05

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecjohana
MOJ vrtrimljanka
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti