Ne vem, no, če je prav, da se ponovno vtaknem, pri temi dojenja, ne bomo nikoli skup prišle...
Mene samo nekaj moti. Naj vam dam živ primer. Moja cimra iz porodnišnice. Prve dni ni bilo mleka. Šla je domov, brez flaške, brez aptamila, poklicala je LLL, tašča ji je kuhala kurjo juho, mama ji je ahtala prvorojenca, mož je gospodinjil, ona je pristavljala, otrok se je naučil pravilno zgrabit in dojenje je steklo. Polno dojen fantič, ki do 7. meseca ni pojedel ničesar drugega, kot mamino mleko. Ničersar. niti sokca korenčka, niti naribane jabolke, nič razen maminega mleka.
Nakar se medve nekega dne pri dopolnjenih 7 mesecih najinih otrok dobiva v mestu, pa mi pravi, da gre na prvo cepljenje. Jaz se malo čudim, kje smo že mi prvič cepili...sto let nazaj!
Pa pravi: ja, prvič bo cepljen šele zdaj, saj je bil skozi prehlajen, skozi je kašljal, imel viroze, vročino...ah, ampak to cepljenje....ah, saj se ne bojim ošpic, rdečk, mumpsa, pa saj je dojen!!!
A razumete poanto? Toliko dajo poudarka na zdravje otroka, da doječa mamica enostavno misli, da se temu otroku nič ne more pritaknit. Kot se cimra ni bala rdečk, ošpic, mumpsa....v isti sapi kot mi pove, da bo prvič cepljen šele sedaj, ker prej je bil pa skozi bolan, imel vročino, kašljal, bruhal, driskal, imel viroze!!??!! a to pa ni bolezen? če je polna dojenost predpogoj za zdravje, potem tudi prehladov, viroz, driskanj, vročine in bruhanja nebi smelo bit.
To mene bega! To metanje peska v oči.
To, da vsaka mama hoče svojemu otroku le najboljše, je po moje itak jasno, vsaj v velikanski večini primerov. Samo taka propaganda po moje ni ravno koristna, tukaj se gre za zdravje otrok in bolj očitno kot na tem primeru (pa tudi dejansko večini drugih primerov) ne more bit: tudi dojeni otroci zbolijo! samo da v tem primeru so mamice "oprane" krivde, ker jim bolezni niso podtaknile z umetnim mlekom. Samo jaz pojmujem materinstvo malo drugače: meni nič ne pomaga biti oprana krivde, če je moj otrok bolan.
TanjaG.