No, pa da še jaz povem svojo zgodbo. Imam IV. (!!!) stopnjo formalne izobrazbe. Dolgo sem delala v skladišču kot komisionarka in imela v glavi blokado, da kajveč pa s svojo izobrazbo itakne morem, razen iti za prodajalko (to je tudi moja formalna izobrazba). Pred šestimi leti mi je končno bilo dovolj garanja za minimalno plačo in sem se odločila, da je potrebno iti naprej v življenju. Zaposlila sem se na zavarovalnici, kot zastopnica. To je bil precejšen skok, ogromno učenja, študija, seminarjev in odobnega, plača pa - kakor si jo zaslužiš. Po enem letu sem imela dovolj "prostituiranja" in mesečnega seštevanja sklenjenih zavarovanj, preračunavanja provizije in posledično plače. Ampak imela sem boljše izhodišče za iskanje nove službe; formalna izobrazba sicer še vedno precej "na podnu", izkušnje in znanje pa so bili nekaj vredni. Zaposlila sem se v agenciji za zavarovalno zastopanje, imela sem zgolj pisarniško delo, plačo boljšo, bila sem vodja pisarne. Štiri leta sem mislila, da je to največ, kar lahko s svojo izobrazbo dosežem. Letos poleti mi je v glavi naredil "klik" in odločila sem se, da bi pač rada še malo višjo plačo (dosedaj cca. 800€ netto). Pripravljam se da grem naprej v šolo, ampak to pač stane in si tega zaenkrat ne morem privoščiti. Kljub temu sem se začela prijavljati na oglase, napisala življenjepis in ga pošiljala tudi tja, kjer nisem izpolnjevala pogojev po izobrazbi. Četrta firma, v katero sem poslala življenjepis, me je povabila na razgovor, potem še na drugi razgovor, ki je trajal uro in pol in potekal v celoti v angleščini. Tri dni po drugem razgovoru sem bila povabljena na podpis pogodbe in 1.1.2008 začnem delati pri njih za 1.100€ netto. Še vedno planiram iti v šolo, ki si jo bom sedaj pač lažje plačala in nočem reči, da šola ni pomembna. Ampak za božjo voljo, ne bodimo tako omejeni in prepričani, da je formalna izobrazba vse. Izkušnje, znanje, tečaji, seminarji tudi nekaj pomenijo! Ne javljajte se le na oglase, ki za pogoj postavljajo stopnjo izobrazbe ki jo imate. Včasih delodajalec rad vzame tudi koga, ki ima nižjo stopnjo, ima pa izkušnje, splošno razgledanost in pripravljenost na učenje. Jaz sem se prepričala, da to drži (v razpisu za delovno mesto, ki ga bom zasedla 1.1.2008, je bila zahtevana VI. stopnja izobrazbe).
Issi