Panakota z belo čokolado in penino
Da bi na pikniku cvrla krompir mi še na misel ne pride. Piknik si predstavljam kot uživanje, ne pa da še napeljujem kable in letam, da ja vsak dobil topel krompirček. Pomfrit mi nekako paše v zaprt prostor.
Za piknik se pripravim tako, da je vedno nekaj gotovega, ko gostje pridejo, in da v tem času, ko kaj grizljajo in se družijo, še kaj spečemo, bodisi na žaru, bodisi je to sać, in to v miru, ne pa da vlada panika ker so že vsi lačni.
ko prirejam piknik je vedno samopostrežni sistem, le da včasih ne uporabim plastinega pribora in krožnikov, ampak kar prave. če pa nas je več kot 20, potem pa obvezno plastika, ker se mi ne ljubi letat z vrta do pomivalnega stroja tri krat v enem popoldnevu.
Kot je rekla Vendy, pomembno je sproščeno druženje in družba, porcelan in kristal si prihranim za zimske večere, ko jemo v jedilnici, ob svečnikih na mizi.
Je pa res, da se tudi za piknik potrudim z izborom jedi, da ni vedno isto, saj se da z mesom in prilogami čarati do onemoglosti. Mamamia
mamamia
Aja, pozabila sem dodati, da je pa nekaj iz kotlička obvezen dodatek vzdušju na piknkiku. No, prva liga je zame še vedno vrtenje kozlička, odojka ali jagenjčka na ražnju, ampak še kotliček zraven, pa v njem karsibodi (bograč, golaž ričet, enolončnica, čili kon carne, kaj tajskega....) je uživancija do popolnosti.
Mamamia
mamamia
Za tak poletni čas so za prihod primerni na primer kakšni zeljni zvitki, pa majhne pogačice z zelišči in zelenjavo. Sploh, ker to lahko spečeš že dan prej, na dan piknika le narežeš, naložiš na pladnje in daš na mizo ob prihodu prvih gostov.
Malo zaseke na črn kruh ne bo odveč, saj vemo, da zaseka naredi lepo oblogo v želodcu, da se vinček ali pivček prehitro ne prime. Torej, če ste pivci, obvezno malo zasekice (pa v senco jo postavi, da ne bo "teklo"). Tudi liptovski namaz je dobra ideja, gostje se navsezadnje malce zaposlijo z mazanjem in ne gledajo željno že ob prihodu proti mizi z glavnimi jedmi.
Za prihod je dobrodošla tudi polenta v koščkih, ali pa proja (v bazi je recept proja a la Nebojša) - nekateri imajo radi koščke polente ob prvem kozarčku.
Morda daš na mizo tudi kakšno slano pecivo (recimo listnato testo, nadevano s skuto ali šunko), tudi malce sira in sadja ne bo odveč. Eni imajo radi to, drugi ono. Na Štajerskem pravimo: miza ponuja, budalo zamuja...
Kakorkoli, ko je vsaj nekaj na mizi ob prihodu gostov, jih lahko tudi sama v miru pozdraviš, najbolj pomembno pa je, da pridobiš na času, da se končajo nekatere glavne jedi.
Morda daš za začetek tudi kakšno solato s piščančjim mesom: na tanke trakove zrezano pečeno piščančje meso, premešaš ga z na tanke trakove narezano papriko, z na kolobarčke narezano mlado čebulo, zmešaš malo belega in rdečega zelja, pokapaš s sokom limone, soliš, popraš, dodaš malo mletega ingverja, sojine omake, kisa in olja, in to je to.
Glede na poletno vročino bi se jaz izogibla solatam s polivko na bazi jajc ali majoneze. Na vročini se hitro kaj zgodi, če nič drugega se na vročini vse tako cedi, zato se mi zdijo bolj primerne sadno-zelenjavne kombinacije. Recimo; grozdje, piščančje meso, kocke ementalerja, na grobo narezani orehi, preliješ pa z mešanico olivnega olja, limoninega soka, svežega peteršilja, soli in popra. Pa še kakšne začimbe, ki ti pašejo k tej kombinaciji.
Tudi naribane bučke (kot za jabolčni zavitek), sveže in neolupjene, prelite z jogurtom, dodanim česnom, soljo in poprom so prijetna popestritev piknika.
Bo zaekrat dovolj za preštudirat in izločit,kar ne pride v poštev, kajne?
Pozdrav, Mamamia
mamamia
Ko vas tako prebiram, si mislim kakšne goste na piknikih imate, a so to sami eni zmaji ki so tako požrešni? Kot je rekla pistacija:mal paradižnika, mlada čebula ( pa še mladi feferoni z vrta, dodam jaz ), kruh, malo zelenjave, mal mesa pečenega na žaru ( pravijo 20 dag/piknikarja, 25 dag pravim jaz, pa mi zmeraj ostane ).
Jaz nimam izkušnje z velikimi pikniki, pri meni so dve vrsti: družinski ( 5 - 12 oseb, izjemno 15 ) ali piknik " pivskih " tovarišev, recimo 4-6 oseb. O slednjem ni za zgubljat besed, vse je neformalno....
Družinski piknik se začne, ko so ( skoraj ) vsii zbrani. Takoj padejo zadolžitve: kdo bo naredil paradižnikovo solato ( mamamia, pri nam ne sme manjkat, res je da tudi ne stoji dolg, ker se takoj porabi ), jaz ponavadi startam z ognjem, ne prav daleč od mize, če se kadi, naj se vsem, saj je piknik. Na mizi je že pijača in ponavadi prej pripravljena pečena paprika s česnom. ponavadi štartamo z čevapčiči, po pet na osebo, imam tak žar da to " sfolga ", po čevapčičih je po želji: kotlet, piščančije, pleskavice, vendar, kot je rekla vedelina, redki so ki pojejo dva kotleta, tako da se potem peče počasi, po željah. Kot je rekla mamamia: piknik si predstavljam kot uživanje, in to tudi je. pri pečenju je zmeraj nekdo, ki rad pomaga.
Pred piknikom, jaz ponavadi oznanim, kaj vse imamo, recimo: solate na mizi, čevapčiči, pleskavice, ražnjiči, čokoladna torta, dinja.
Bograče, golaže, ribe: to pa tudi, vendar le to, se pravi vnaprej so vabljeni na golaž, recimo 0,5 - 1 uro preden je gotovo v kotliču ( da se mal vsi prekadijo ).
Pa še ena " polomija " s poknika nekaj tednov nazaj: za prvega maja sem bil v Sarajevu in sem tam kupil ( na markalama ) suhega kozla ( jarčetina, pravijo bosanci ), nekje sem tudi nabavil lep kos sira grana padano. Dan prej, pred piknikom, sem na žaru spekel nekaj melancanov, vse to dam na mizo in zadolžim sina, da naredi narezek od suhega kozlička in sira. imeli smo svež kruh in dokler sem jaz pripravil žar, so praktički vsi že bili siti, tako, da so že čevapčiči ostali, vsi so čakali le še jagodno torto, ki sem jo najavil.
ežojKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Panakota z belo čokolado in penino

Lazanja z bolonjsko omako