Kdaj uporabljati vejico?

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

3. maj 2007 9:27

Zakoni pričnejo veljati, ko so javno obvajvljeni v Uradnem listu in po sprejemljivi ceni dostopni širši množici državljanov.

Iz Slovenskega pravpisa, moj je iz leta 2003 ,je razvidno,da je spremna beseda iz leta 1998 , 2001 in 2003. In niti besede o tem, od kdaj pravila veljajo. Pravice pridržane.

Pravopis je bil sorazmerno drag in ni mogoče trditi, da je dostopen. V naši hiši smo z zadnjo maturo končali leta 1982 in od takrat nismo kupovali novih učebenikov za slovenski jezik, kar zagotovo velja za večino gospodinjstev.

 

Teoretično je moje znanje na nivoju znanja, ki sem ga imela kot maturantka pred 30 leti. Ko sem pred leti v našem mestu, ki je eno večjih mest v Sloveniji, iskala knjigo, v kateri bi bila opisana nova pravila pisanja dopisov, sem ugotovila, da ne obstaja niti ena sama knjiga. Še Slovenski pravopis iz leta 2003 sem si pripraskala z dobrimi zvezami.

Ko strokovnjaki spremenijo pravila, to običajno ostane v krogu slavistov, malo pljuskne do učeče populacije, potem pa je kar konec.

 

V mojem prijateljskem in družinskem krogu ni niti enega slavista oz. slovenista, če ravno hočete, v poprečju imajo precej visoko izobrazbo, pa nihče nima doma ne pravopisa in ne slovarja. Na srečo jih imam in to samo zato, ker sem se za to posebej potrudila in bila pripravljena izdati zelo veliko denarja. Ob tem je le potrebno reči, da nimam vselej dovolj časa, da svojo dilemo razrešim z uporabo strokovne literature.

Za spremembe v pravilih pravopisa mi je povedala znanka, ki je v zrelih letih obiskovala zahtevni študij za poslovne sekretarje. 

Poprečen smrtnik gre zakon poiskat v Uradni list, na inetrnetu na strani Državnega zbora, kam pa naj gre iskat spremembo pravopisnih pravil ? Še tega ne vem, ali je moj debeli pravopis še v celoti veljaven ! Vse pravice ( iz Slovenskega pravopisa) so namreč pridržane. Pa naj to pomeni karkoli !

 

 

 

 

Frina

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti