Kulinarika.net - blog: 5 Maminih pravil, da bo kuhinja vedno čista in pospravljena

5 Maminih pravil, da bo kuhinja vedno čista in pospravljena

blog: hrana, kuhanje / nasveti, avtor: superchef 

Blog vsebuje nekaj priročnih nasvetov, z upoštevanjem katerih bo vaša kuhinja zmeraj čista in urejena.

Kuhinja je srce doma, vendar pa slednja tudi zelo hitro postane umazana. Zagotovo se je vsak izmed nas v svoji kulinarični karieri vsaj enkrat že srečal  s kaosom v kuhinji; ko po pojedini kuhinja zgleda kot, da je vanjo priletela bomba. Sama sem se v taki situaciji znašla vsaj toliko krat, kolikor je prstov na obeh rokah  . Gre lahko za situacije, ob večjih družinskih kosilih, – ko na druženje povabiš starše, stare starše, pa še tete, strice … no saj verjetno tudi sami veste  -  ali pa pri nekaterih morda tudi za izkušnjo na dnevni bazi.  Lotevaš se kuhanja ene, dveh, treh jedi hkrati; poskrbeti moraš,da bodo vsaka usta zadovoljna in, da česa ne bo zmanjkalo, pa tudi, da bo pravočasno vse nared. Ob takih priložnostih gre velikokrat kaj narobe vsaj kar se mojih izkušenj tiče, kar predstavlja idealne okoliščine za razvoj panike. In ja tako kmalu pozabimo na organiziranost in kuhinja postane pravo »bojno polje«.    

Da bi se takim niti malo vabljivim situacijam čim bolj uspešno izmuznili, pa vam predstavljam kot sem jih poimenovala 5 maminih pravil, da bo vaša kuhinja vedno čista in urejena. Morda ne verjamete ampak ja, je mogoče.

1 ORGANIZIRANOST

Zelo pomembno je, da ima vsaka stvar, ki sodi v vašo kuhinjo tudi svoje mesto – krožniki, kozice, pribor, skratka vse, tako pripomočki za kuho kot tudi sestavine za pripravo jedi. Učinkoviti kuhar, tako profesionalni kot tudi amater,se ne more iti kuhanja brez, da bi vedel kam kaj spada. Pomembna je organiziranost in čiščenje delovne površine tudi med samim procesom kuhanja torej, preden ne počistite že nastalega nereda, s pripravo ostalih jedi ne nadaljujte, saj vam bo v neredu veliko težje kuhati, pa tudi več časa boste zapravili. V kolikor se čiščenja lotevamo sproti, si zelo olajšamo pospravljanje po končanem kuhanju. Zelo pomembno je, da vse pripomočke, ki smo jih uporabljali med samo kuho, po vsaki uporabi vrnemo na svoje mesto, tako bomo vedno vedeli kje je stvar, ki jo potrebujemo.

2 ČE NE UPORABLJAŠ, POSPRAVI

Zagotovo ima vsak izmed nas v kuhinji tudi kakšno tako stvar, ki je ne uporablja tako pogosto, vendar pa enkrat na leto mogoče pride prav. In ravno kake take stvari nam zavzemajo prostor ter ustvarjajo nered v omarah, predalih. Na dosegu roke imejmo vedno samo tiste stvari, ki jih res uporabljamo na vsakodnevni bazi. Tako sama npr. modelčke za peko piškotov, ki jih uporabljam 1-2 krat letno skrbno pospravim v škatlo, ki jo postavim na vrh omare. S tem sprostim nekaj prostora v predalu in hkrati točno vem kam sem določeno stvar pospravila, ko bo naslednjič nared za uporabo.  

3 SIJOČE POMIVALNO KORITO

Sijoče pomivalno korito, lahko primerjamo z lepim nasmeškom, ki pritegne marsikateri pogled, zato je le – to fokus pospravljene kuhinje. Sijoči zobje so torej nekaj kar polepša posameznikov nasmeh in izraz na obrazu, sijoče pomivalno korito pa zagotovo predstavlja nasmejano kuhinjo. Vzdrževanje pomivalnega korita tako, da bo zmeraj čisto in sijoče predstavlja pomemben korak v čiščenju celotne kuhinje, saj vas pogled na lepo urejeno korito lahko navdahne, da tudi ostale dele kuhinje vzdržujete čiste, tako da bo pogled na celotno kuhinjo skladen. Torej vedno ko začnete s kuhanjem, naj bo pomivalno korito počiščeno, enako velja tudi ko s kuhanjem zaključite. Naj čisto pomivalno korito postane  norma čiste kuhinje,naj bo to nekaj kar vas motivira, da bo tudi celotna kuhinja zablestela.

4 VSAKODNEVNO ČIŠČENJE

Tako kot sami sebi namenjate pozornost in skrbite zase vsak dan, vam bo tudi vaša kuhinja hvaležna, če boste zanjo redno skrbeli, obenem pa boste tudi sebi tako olajšali vzdrževanje.  Verjemite, da bo lažje vsak dan čiščenju nameniti kakih 15 – 20 minut, kot pa med vikendi opravit cel kuhinjski maraton v čiščenju. Tako je zelo pomembno vsakodnevno pometanje, pomivanje posode, pospravljanje čiste posode, brisanje prahu. V kolikor v gospodinjstvu niste sami, bo to opravilo še veliko lažje in hitreje opravljeno, saj si lahko opravila medsebojno razdelite in vsakodnevno zamenjujete, kar garantira raznovrstnost in tako vas čiščenje nikakor ne bo pripeljalo do obupa.

5 ČASOVNICA OPRAVIL

Da bi si opravljanje opravil, ki bodo privedla do čiste kuhinje kar najbolj olajšali ter, da bi se jih redno držali predlagam, da si osmislite časovnico. Tako boste točno vedeli kateri del dneva bo namenjen kateremu opravilu in kdo bo katero opravilo opravil. Če si boste čas, ki ga imate na voljo pravilno razporedili, ga bo ostalo dovolj za vse aktivnosti pa tudi za sproščanje.

PS: Kljub zgoraj opisanim nasvetom pa le poskrbite, da si vedno vzamete čas zase, ko ga potrebujete, saj ne bo nihče vedel, da enkrat v tednu prah s kuhinjskih omaric ni bil pobrisan ali tla niso bila pomita.  

Z upoštevanjem zgoraj naštetih enostavnih pravil je lahko vaša kuhinja vedno čista in pospravljena.

Upam, da sem vam s svojimi nasveti vsaj malo pomagala, veliko napisanega ste verjetno tudi sami že vedeli, mogoče pa se je kdo naučil tudi kaj novega.

Za konec vam želim še veliko kulinaričnih kilometrov in naj vam bo kuhanje v veselje in ponos; tako takrat, ko kuhate za družino in prijatelje kot tudi, ko kuhate zase. Pa ne pozabit, urejenost in organiziranost med kuhanjem odraža osebnost kuharja.

 

Blogi istega avtorja

Mnenja o blogu

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15669

Objavljeno 26.1.2017 ob 16:44

Katera pa je tvoja kuhinja, na uvodni fotki ali na zadnji?

katrin11  

kuha že od: 3.1.2010

Št. objav: 2205

Objavljeno 6.3.2017 ob 3:15

Tole bi jaz rabila takrat, ko sem se vselila v novo, na pol zgrajeno hišo. Tako pa zjutraj zastavim zajtrk in delno kosilo, da potem samo še dokončam obrok. In da mi vmes ostane čim več časa za kaj drugega, kot gospodinjstvo. Za razpored kuhinjskih pripomočkov pa mi je ostala iz otroških let igrica, da moraš z zavezanimi očmi vse najti v kuhinji. Pride prav, če elektrike zmanjka.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Število ogledov strani: 16923

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?eta
malo za hecBojaan24
MOJ vrteta
Kaj danes za zajtrkgligor
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti