Kulinarika.net - blog: ŠE NEKAJ BESED O POTEPANJU PO ŠVEDSKI 3

ŠE NEKAJ BESED O POTEPANJU PO ŠVEDSKI 3

verjetno nobenemu ne bo več zanimivo, pa vseen

blog: potovanja / Evropa, avtor: ežoj 

Vem, da si mislite: a bo že enkrat nehal s to Švedsko

Zapazil sem eno posebnost v prometu: kadar mi je zelo važno, da ne spregledam kakšne table, ki bi me opozorila kam moram zavit, zmeraj uredijo tako, da je pred mano vsaj kakšna kamp prikolica ali avtodom, če ne že kak velik tovornjak. Če nič od tega ni, vsaj uredijo tako da se peljem naravnost proti soncu, ki me slepi in nič ne vidim. No ja, druga država drugi običaji!

Kaže da so tukaj častilci mercedesa: postavijo mercedesovo zvezdo, da se vrti v vetru.

 

Zanimivo je tudi, da je opaziti zelo malo majhnih ptic. Po poljih in v mastih, je veliko vran, vrabcev skor ne vidiš. Enako je in na Danskem in Švedskem.

Pogled s trajekta, na poti za dansko, kaže, da so res veliki častilci mercedesa

 

Švedi so imeli pestro zgodovino ( to se lepše sliši, kot da bi zapisal, da so vse svoje sosede napadali in jih poskušali zasest, kadar se jim je le zdelo da so močnejši ). Včasih so imeli precej velik teritorij, ki je zavzemal dele Rusije, Litvo/Latvijo ( da me j**** jaz jih ne ločim ) dele poljske, Nemčije, Danske, Norveško in Finsko. Se mi zdi, da okrog leta 1700 je bil začetek njihovega konca. Najprej so nekje premagali Ruse, pol so tuhtali, a bi naprej zasedli nekaj Rusije, pa se odločijo da napadejo poljsko, pol jih Rusi nazaj premagajo ( sicer zahodni viri trdijo da s pomočjo ruske zime, tako kot zmeraj, kadar Rusi koga premagajo, kot da bi Švedi prišli iz ekvatorialne Afrike. Pol pa napadejo Norveško, pa izgubijo Finsko..........

tolk, da ne rečejo, da je prišen en neolikan........

 

Do devetnajstega stoletja je bilo nekaj lakote in se začenja emigracija v Ameriko. Kaže, da se je živelo na švedskem dokaj slabo, s industrializacijo so zamujali, v primerjavi s drugim evropskimi državami. Nekje se da zasledit, da so se leta 1917 komaj izognili revoluciji. V obeh svetovnih vojnah so bili neutralni ( s posebnim poudarkom na trgovanju z Nemčijo, čeprav so po drugi strani pomagali veliko danskim in madžarskim judom ). Po drugi svetovni vojni, so tudi razglasili nevtralnost in niso bili člani Nata ali one druge strani, kar jih ni preprečevalo, da bi veselo vohunili za američane, kot prostodušno priznajo v pojasnjevanju hladne vojne, na enih panojih v flygvapenmuseum v Linköpingu. Pojasnijo, da so se po drugi svetovni vojni, tako kot ves zahod, bali komunizma in rusov. Oni ( švedi ) so se odločili, da se komunizma bojo najlažje obranili tako, da za vsakega šveda sami proizvedejo dovolj hrane ( samozadostnost ) i streho nad glavo. Pojasnijo, da je komunizem bil privlačen, ker je ponujal enakost, socialno državo, šolstvo........... dodajo pa ( verjetno prepišejo od velikega brata ) da je izpadel enopartijski sistem............

pri eni hiši v Linköpingu

Kakorkoli, to je bilo izhodišče za sedanjo državo blaginje. Skoraj je neverjetno, da v okviru kapitalističnega sistema ustvarijo tako družbo, pravzaprav je meni najbolj neverjetno, da so američani to pustili. Imajo popolno otroško varstvo, brezplačno malico v šolah, brezplačno zdravstvo, neomejene možnosti šolanja za vse, porodniška za oba starša. Na primer, ena od nečakinj je ( pravzaprav obe ) bila noseča ( porodila se je to sredo ). Oba sta bila na porodniškem, mislim, da en teden pred porodom, so šli v bolnico in se tam spoznali s kirurgom ( bil je carski rez ), pokazali so jim operacijsko sobo, sobo kje bo spala po porodu, kje bo mož spal, spoznali so tudi drugo osebje......... Nasploh je socialno skrbstvo na nivoju. Za pijance, je recimo poskrbljeno tako, da socialno pomoč ne dobijo enkrat mesečno, ampak se po bon za hrano morajo oglasit vsak dan. Kot sem že prej povedal, berači na cesti so, pa naj so še tako zaviti v celofan. Njih ( vsi moji, moji in priženjeni moji ), razen nečaka, so gor končali srednje šole in fakultete ) so v šoli učili, da se beračem na cesti ne deva nič, ker je švedska država poskrbela za vse, da nobenemu ni treba beračit. Švedska je pa tudi edina država na svetu, kjer se pri visoko izobraženi populaciji rojevajo več kot dva otroka ( trend v porastu ).

bencinska črpalka, nekje na Danskem

 

Če podjetje ne izplača plače, takoj gre v stečaj, delavce poplača država, tako, da švedi tega našega sploh ne morejo razumet, da bi nekdo delal nekaj mesecev brez plače. Tist moj nečak je kot en amaterski politični analitik, sledi vso politiko in ekonomijo, švedsko in evropsko. Pravi, da to, kaj se dogaja v Grčiji, Italiji in še kje, je njim nedoumljivo. Predvsem ( pravi ) politiki tam so spoštovani, in se jim verjame in ne morejo razumet, da je lahko drugače ( saj so jih ljudje volili, zakaj bi pa take volili, meni pa ni bilo do razlaganja naše politične situacije, kjer lahko volite ( jaz ne hodim na volitve ) med slabimi in še slabšimi ). Pravi, da je sedaj na švedskem desna vlada. Pred volitvami so obljubili znižanje davkov za bogate ( tipično kapitalistično desno s*anje ), ko so prišli na oblast in se mal preračunali, so ugotovili, da to ne bo šlo, ker bo zmanjkalo denarja za........... , to so lepo pojasnili in se noben ne razburja, saj so oni ravno za to plačani, da peljejo državo v okvirih možnega.

snimljeno v Göteburgu, v trgovini s kruhom. Nisem upal vprašat, a je to za ptiče.

 

Davki so progresivni in iz tega se financira vsa ta država blaginje ( za vse švede, ne samo za peščico, kot drugod po svetu ). Poslovanje podjetij je strogo po kapitalističnih principih: minimalni stroški, maksimalni profiti. Oba moža ( koruznika ) od nečakinj, delajo v veliki švedski firmi Erikson. Na švedskem so imeli pet tovarn, sedaj je ostala le ena, ostale so prestavile proizvodnjo v Indijo in Kitajsko, seveda zaradi manjših stroškov. Tudi večino razvoja so preselili tam, ker jih enako kvaliteten inženir ( s podtonom, da morda še boljši, ker je izbran za študij iz večje baze sposobnih ) stane pol manj kot na švedskem. Uradni jezik v Eriksonu je angleščina in vsi uradni dokumenti, dopisi, dokumentacija je v angleščini.

tolk, da veste, če ste na pravem mestu

 

Švedska je članica EU. Torej, vse omejitve, ki jih predpisuje EU veljajo tudi pri njim. Kako uredijo, da švedski kmet lahko obstane pri konkurenci kmetov iz drugih območij Evrope, s daljšim vegetacijskim obdobjem, višjo temperaturo.......

Jaz večkrat napišem kaj o kapitalizmu. Če verjamete ali ne, kapitalizem mi je hobi že dolgo, in nič od tega kaj napišem, ni zrastlo na mojem zelniku.. Kapitalizem je izkoriščevalski sistem, ki je utemeljen na dobičku ( profitu ), denarju, ki je ukraden nekomu. Kaže, da so švedi stvar uredili s svojim lopovi ( kapitalisti ) nekako tako: vi kar kradite, ampak večino boste mogli dat državi, da povrne tistim, ki ste jim preveč pokradli. Pa tudi, na državni ravni, so verjetno vse skupaj premislili. Kako pravzaprav funkcionira ( naj bi ) država? Najprej je treba zagotovit dovolj hrane za vse prebivalce, treba je naredit dovolj stanovanj, vzdrževati stara, še en kup uslug je potrebnih, tudi en kup izdelkov je treba naredit, pa policijo in vojsko je treba tudi imet, šole, zdravstvo, da ljudje normalno živijo. Ko se vse to sešteje, izpade, da ( zaradi visoke produktivnosti danes ) 50 procentov prebivalstva nima kaj počet. V kapitalistični državi izmislijo en kup nepotrebnih inštitucij in tam namestijo nekaj od teh odvečnih. To so borze, zavarovalnice, banke, skladi, nadzorni sveti in kaj je še tega kapitalističnega sranja, za druge ni nič, morda kakšen bon v menzi za reveže. Nekaj ( pa ne tako malo ) od teh » odvečnih », vzame pištolo in začnejo ropat, tako kot v ZDA ( in, kot kaže, tudi mi nismo od muh ).

A, da vas zanimajo muzeji s vojaško tematiko? Tukaj so ( menda ) vsi, ki so na švedskem.

 

S tem se sprosti še nekaj delovnih mest, za varnostnike, policijo......... Če je država zelo lopovsko naravnana, kot na primer ZDA, ( pa tudi mi nismo daleč ), ko uni, v nepotrebnih inštitucijah poberejo preveč, je kriza, in se problemi le stopnjujejo. Švedska je očitno ubrala drugo pot: nepotrebne inštitucije držijo na minimumu, denar razporedijo na vse prebivalce. Vsi prebivalci se itak morajo preživet in, če jim daš krampe v roke, in jim rečeš: sedaj imate del, kopajte tunel v ( recimo ) savinjsko dolino, čez nekaj časa, bomo iz naše vasi imeli tunel, oni bi se itak preživeli, bodisi da bi kradli, ropali ali preprosto živeli od socialne pomoči in ne počeli ničesar. Ko nekdo ostane brez dela, dolžnost države je da ga preskrbi. Če mu že itak mora devat za preživetje, naj mu pri tem ponudi izbiro: pojdi študirat, dobiš štipendijo/kredit, ki ga morda ne bo treba vrnit če ..... ( država ponudi pametno izbiro ) in brezposleni se prelevi v študenta. S tem so ubite dve muhe: brezposleni je zaposlen s študijem in nima potrebe da tuhta neumnosti ( revolucijo, rope ), pa se morda tudi kakšen strokovnjak iz tega izcimi.

Gamla Stan, stari del Stockholma

 

Če švedska s svojim podnebjem lahko zagotovi dovolj hrane za lastne potrebo, lahko mi tem bolj. Nobene potrebe ( in opravičila ) ni, da bi nekdo bil lačen. Ravno tako ni nobenega opravičila, da okravatan tepec na borzi zasluži ( prejme ) nekajkrat večje zneske od inženirja nekje v proizvodnji.. Ali da bumbar v nadzornem svetu neke lopovske kapitalistične inštitucije prejme sejnino skor v višini minimalne plače ( za nobeno delo, nobeno odgovornost ), ali, da ta ( minimalna ) plača ne pokrije osnovnih stroškov.

Tukaj ni nobenega opravičila, pri nam je enostavno blaginja za nekatere, ki so si uredili tak sistem. Seveda, saj imamo kapitalizem, in je vse v najboljšem redu. Pa ni, pa naj se Janša in Pahor skupaj s svojimi podrepniki postavijo na glavo in pojejo ode guruju kapitalizma, pokojnemu Milton Friedmanu ( pa če se sklanja ali pa ne ). Pa, mimo grede. Ena od njegovih knjig je prevedena v slovenščino ( se mi zdi Free to Chose, ali je ona druga, Capitalism and Freedom ) priporočam kot berilo humoristične literature, kapitalizem pa svoboda, ne moreš verjet kakšne nebuloze sestavijo.

Gamla Stan

 

Kakorkoli obrnemo, kaže, da so švedi iznajdli način, kako omejiti pohlep kvazisposobnih kadrov v nadzornih svetih, upravnih odborih in ostalem kapitalističnem sranju, in razdelijo pridelano na bolj pravične dele kot drugje po svetu, in zaradi tega nimajo lačnih, obubožanih, obezpravljenih, ponižanih.............

še kar Gamla Stan

 

Pri nam je osnovno, da nihče več ne verjame v pravično državo. Najprej bi bilo treba nacionalizirat ( vrnit ) pokradeno, da se povrne zaupanje ljudstva v oblast.........

 

ežoj, ežoj, čak mal umiri konje..........

 

Gamla Stan

OK, OK, saj bom nehal, sam še tole: jaz bi vpeljal šeriatsko pravo: kdor ukrade, se mu odseka desna roka ( kraja je tudi, če kdo prejme večjo plačo od recimo, trikratne povprečne...............). O kamenjanju prešuštnic, pa naj ljudstvo odloči na referendumu ( prešuštnice seveda nimajo glasovalne pravice ).

Blogi istega avtorja

Mnenja o blogu

Lisa  

kuha že od: 13.1.2005

Št. objav: 1812

Objavljeno 30.8.2011 ob 14:44

Razen glede šeriatskega prava (saj tudi ti nisi mislil čisto resno, kaj) se popolnoma strinjam. Verjetno se strinja še cel kup ljudi tu gor, a bomo vsi še naprej sedeli na celi riti in govorili, da se nič ne da. In volili iste barabe in tepce, ker noben pameten ne bo šel vmes kandidirat.

Ognjič  

kuha že od: 18.1.2006

Št. objav: 4650

Objavljeno 30.8.2011 ob 15:46

e viva revolution

tanjaj  

kuha že od: 15.6.2007

Št. objav: 918

Objavljeno 30.8.2011 ob 16:32

Vesel

Odlično povedano!!

lljuba  

kuha že od: 17.9.2009

Št. objav: 2

Objavljeno 30.8.2011 ob 22:29

Odlično, pogrešam še mnenje o švedskem patriotizmu v primerjavi z slovenskim /ne/ patriotizmom.

Sicer pa , kje se v Stocholmu za primerno ceno lahko solidno stanuje in prehranjuje?

Sanjam o potovanju in krajšem bivanju na Švedskem.

Še tako naprej!

ežoj  

kuha že od: 24.2.2006

Št. objav: 6302

Objavljeno 31.8.2011 ob 7:25

Vsem hvala za lepa mnenja.

lljuba: ne vem sicer kaj misliš pod " solidno stanuje za primerno ceno ", vendar se da najti spanje v hostlu, dorm, za manj kot 30€/noč ( poglej na www.hostelworld.com ), včasih je sicer boljše imeti svoje rjuhe. Če mal planiraš vnaprej, lahko vse rezerviraš po internetu, pa ni pol veliko iskanja, ko tam prideš. Da se dobiti kakšen nizkocenovni prevoznik iz Zagreba ali Benetk. Za prehrano je možnost za đank fud v kakšnem Mc Donaldsu ali Burger Kingu, za par dni te ne bo hudič pobral od take hrane, pa na koncu, večinoma je v hostlih uporaba kuhinje, pa si lahko tudi kaj na hitro pripraviš. Jaz sem stanoval in jedel pri sorodnikih.

ursula-ce  

kuha že od: 18.10.2008

Št. objav: 538

Objavljeno 1.9.2011 ob 6:27

ežoj, vsako jutro najprej pogledam ali nadaljuješ svoj blog. Hvala ti, zabavam se navsezgodaj in tudi misliti ti da narsikaj. Ja, naša prelepa Slovenija, kam smo zašli?!

KARMINA  

kuha že od: 17.11.2003

Št. objav: 749

Objavljeno 1.9.2011 ob 10:05

Ežoj koliko km si naredil? MIdva sva jih 5600.

Si si pogledal Stockholmsko podzemsko železnico? Midva si je žel nisva, zato bo treba še enkrat tja.

ežoj  

kuha že od: 24.2.2006

Št. objav: 6302

Objavljeno 1.9.2011 ob 16:46

Karmina, jaz sem naredil nekaj več kot 5200 km. Upoštevati je treba, da dva dni v Kobenhavn-u nisem nič vozil, ravno tako v Getebörgu in Stockholmu, sem uporabljal javni prevoz.

S podzemno ( oni rečejo T(unel)-ban ) sem se enkrat peljal po zeleni liniji za Hasselby strand ( tam stanuje nečak ), od terminala ali kako rečejo Central Stacion, ta linija je večinoma na odprtem. Ta terminal se mi zdi mal zmešan, tam je vse in avtobusi in navadni vlaki in podzemna, kaj velik pa nisem videl.

Ja, saj smo še mladi, bomo šli še enkrat, da si ogledamo kaj sedaj nismo

KARMINA  

kuha že od: 17.11.2003

Št. objav: 749

Objavljeno 1.9.2011 ob 22:44

Tudi midva sva se pripeljala v Stockholm z "zunanjim" vlakom. Poglej si na netu fotke podzemske pa boš takoj videl o čem govorim (pišem).

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Število ogledov strani: 8316

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
Kaj danes za zajtrkgligor
MOJ vrtjohana
malo za hecpikec85
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti