Triki za čisto in dišeče perilo

zdravje: osebnostna rast, avtor: hlebpet 

Se tudi vi pogosto pritožujete, da vaše perilo ni oprano tako, kot bi si želeli?

Menjujete pralne praške in mehčalce ter iščete svoj najljubši vonj? Menite, da je bolje dodati malo več pralnega praška, kot pa premalo?

V primeru pralnega praška to vsekakor ne drži. Če zmanjšate dozo pralnega praška, ki ga vsakič vsujete v pralni stroj, boste ne le prihranili denar, temveč tudi podaljšali življenjsko dobo vašega pralnega stroja. Količino pralnega praška lahko zmanjšate celo za polovico in tako olajšate delo pralnemu stroju in razbremenite vaše perilo. Vas še nismo prepričali? Poiskali smo še nekaj dejstev in nasvetov za bolj čisto in dišeče perilo.

Več pralnega praška ne pomeni bolj čistega perila.

DEJSTVO ŠTEVILKA 1: Več pralnega praška ne pomeni bolj čistega perila.

Moderni pralni stroji so veliko bolj učinkoviti in porabijo manj vode, kar pomeni, da potrebujejo manj pralnega praška. Če želite preveriti, ali uporabljate preveč pralnega praška, naredite preprost test z vročo vodo.

V boben pralnega stroja naložite brisače in jih operite na programu, s katerim perete brisače, vendar ne dodajajte pralnega praška. Če bodo po zaključenem pranju brisače v pralnem stroju čiste in oprane, uporabljate preveč pralnega praška.

uspelo_mi_bo.jpg

DEJSTVO ŠTEVILKA 2: Merilne posodice so lahko zavajujoče.

Nekaterim pralnim praškom so priložene merilne posodice, ki pa so lahko tudi štirikrat večje, kot je predlagana količina na embalaži. Pogosto so priporočene količine pralnega praška pretirane, zato lahko predlagano količino zmanjšate za polovico. Ponavadi zadostuje, če pralnemu stroju za eno pranje dodate 1 do 2 veliki žlici praška.

NAJ VAŠE PERILO PRIJETNO DIŠI

Kako pa dosežete, da bo vaše perilo dlje časa dišalo? Vrečke z zelišči so precej priljubljene in razširjene, lahko pa si pomagate tudi s tema dvema načinoma.

1. Milo (v trdni obliki)

Ko se kos trdega mila segreje, začne oddajati vonj. Izberite milo, ki vam lepo diši. Zložena oblačila položite v večjo škatlo, jih prekrijte s tanjšim prtičkom in na vrh položite milo. Škatlo zaprite in jo po približno štirih urah odprite, saj bodo oblačila v tem času že vsrkala dovolj vonja po milu. Oblačila le še pospravite v omaro.

2. Vata, prepojena s parfumom

Kozmetične vatke lahko poškropite z vašim najljubšim parfumom in jih položite na police v omari in v predale. Ko se razdišijo, pa jih ponovno poškropite. Tako bodo vaša oblačila dišala po vašem parfumu, poleg tega pa se boste izognili madežem, ki lahko nastanejo, ko se popršimo s svojo priljubljeno dišavo.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecanjica1998
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »