Pripravite pogrinjek, ki bo očaral goste

zdravje: osebnostna rast, avtor: hlebpet 

Lahko je povsem klasičen, sezonski, otroški, prilagojen praznikom ali zgolj plod naše domišljije, ampak vsem je skupno, da goste že na začetku povabijo h kosilu ali večerji. Ne glede na to, kako so pripravljeni, vedno je potrebno poskrbeti, da jih postavimo na čist prt, na čiste podstavke in čisto mizo.

Da bodo gostje udobno nameščeni, pazite, da je med pogrinjki med 60 in 80 centimetrov razdalje. Pri domačih slavjih lahko centimetre malo prilagodite, vendar pazite, da se gostje ne bodo preveč stiskali. Preveč prostora med pogrinjki pa prav tako pričara slabo vzdušje, saj gostje sedijo preveč narazen, se zato težje pogovarjajo in so posledično bolj odtujeni.

Kako postaviti pribor, da bo pogrinjek kar najboljši?

Ko zagotovite dovolj prostora za vse goste, torej, da so pogrinjki v razdalji med 60 in 80 centimetrov, se lahko lotite same priprave pogrinjka. Pogrinjek naj bo približno 2 centimetra oddaljen od roba mize.

Jedilni pribor postavite levo in desno od krožnika, ter na njegovo zgornjo stran. Na levo stran postavite vilice, na desno pa najprej nož, kjer je rezilo obrnjeno proti krožniku, nato pa žlico. Pribor za desert je nad krožnikom, in sicer najprej vilice in nato žlička.

Če pripravljate kosilo ali večerjo z več hodi ne pozabite, da so na levi strani lahko največ trije kosi pribora, na desni pa največ štiri, nad krožnikom največ dva. Ne pozabite, da za predjedi uporabljate manjši pribor, za glavne jedi pa pribor običajne velikosti.

Krožnik s kruhom in krožnik s solato je položen levo od pogrinjka.

Kako h pogrinjku postaviti kozarce?

V kolikor boste postavili le en kozarec, velikih težav ne boste imeli. Nahaja naj se na desni strani pogrinjka, nad desnim zgornjim delom krožnika. Če pa imate več kozarcev, je postavitev malo bolj zahtevna. Najbolj pomembno je, da je glavni vinski kozarec postavljen nad vrh noža za glavno jed.

pogrinjek_ki_bo_oaral_goste.jpg

Na pogrinjku so lahko največ štirje kozarci.

Pri postavitvi večih kozarcev upoštevajte naslednje pravilo, kako si sledijo kozarci. Nikoli ne pozabite na kozarec za vodo, ki je vedno vključen h pogrinjku. Kozarci za aperitiv, digestiv ali pivo pa niso nikoli vključeni v pogrinjek in jih, po potrebi, prinesemo naknadno.

V primeru, da se pri jedi uporabljajo različne pijače, je pomembno, da so kozarci postavljeni v naslednjem vrstnem redu: najprej kozarec za vodo, nato kozarec za belo vino, kozarec za rdeče vino in peneče vino. Prvi kozarec, torej kozarec za vodo, se nahaja nad nožem za glavno jed, nato pa si proti levi, v diagonali, sledijo ostali kozarci.

Ob pogrinjkih lahko servirate tudi mineralno vodo, ki se vedno postreže v originalni embalaži, pije pa se jo iz kozarcev za vodo.

Kozarec za konjak ne sodi v osnovno postavitev pogrinjka, temveč se ga prinese na koncu, na željo stranke.

Kaj pa prtički?

K pogrnjeni mizi lahko vključite različne prtičke. Če gre za posebno slavje ali pogostitev, lahko vključite tudi večje prtičke. Lahko so veliki do 50 centimetrov, pleteni ali damastni, vendar pazite, da so barvno usklajeni s prtom, dekoracijo in namizno posodo.

Prtičke lahko tudi domiselno zložite v različne oblike in jih postavite na krožnik, jih položite na podkrožnik ali na krožnik za glavno jed, lahko pa jih položite tudi v vinski kozarec. Tu lahko domišljiji pustite prosto pot.

Prtiček si lahko položimo le na kolena, nikoli pa okrog vratu, za srajco ali za pas hlač.

Če smo kot gost povabljeni na pogostitev, vedno počakamo, da gostitelj prvi vzame prtiček, da je to znak za pričetek obreda.

Prtiček si pred pričetkom položimo na kolena. Če imamo na voljo pleten in papirnat prtiček, si pletenega položimo na kolena, papirnatega pa uporabimo za brisanje ust.

Na koncu obroka prtiček malo zložimo in ga odložimo na levo stran krožnika. Prtička ne mečkamo, polagamo na krožnik ali v kozarec.


Število ogledov strani: 16320

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtjohana
Kaj danes za zajtrkanasteele
malo za hecrajko0028
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »