Kulinarika.net - zdravje: Marčna opravila na vrtu

Marčna opravila na vrtu

zdravje: moj vrt, avtor: hlebpet 

Marec je mesec, ko so sončni žarki že precej močni in topli, pa vendar je mesec še vedno hladen, občasno tudi povsem zimski, zato topla greda v marcu še kako pride prav.

Sneg, led in obilne padavine pustijo vidne posledice tudi na trati. Snežna plesen se lahko pojavlja v vsakem letnem času, najpogostejša pa je ravno v času taljenja snega. Obilna voda ji godi zlasti tam, kjer je ruša gostejša, bolezen pa pospešuje tudi slabo zračenje in preobilno pozno jesensko gnojenje z dušikom. Travo prezračimo kar z vilami.

Tako na zelenici, kot tudi na zelenjavnem in cvetličnem vrtu imamo v marcu že kar nekaj opravil. Tudi sadni vrt kliče, saj je potrebno obrezati drevje in grmovje.

Priprava vrta po zimskih mesecih je v marcu ena od ključnih nalog. Vidimo namreč, kaj je sneg polomil, katere veje moramo pospraviti in podobno.

Zelenjavni vrt

 

Če je sneg skopnel in če so tla dovolj ogreta, torej zemlja ni več zmrznjena, potem lahko postopno pričnemo s prekopavanjem. Prav tako je marec najboljši čas, da zemljo izdatno pognojimo – z organskim gnojilom, najbolje pa kar z domačim kompostom, ki smo ga pripravljali skozi celo leto. Marec je čas, ko na vrt oziroma če je le možno, kar v toplo gredo, posadimo solato berivko, korenček, redkvico, zeleno, paradižnik, papriko, cvetačo, zelje, ohrovt, por, bob, grah in motovilec.

Marec je čas, ko na vrt, oziroma, če je le možno kar v toplo gredo, posadimo solato berivko, korenček, redkvico, zeleno, paradižnik, papriko, cvetačo, zelje, ohrovt in por.

Marec je v Sloveniji lahko tudi še zelo hladen, zato vse, kar posadite na vrt, tudi zaščitite z vrtno tkanino. Proti koncu marca lahko na vrtu posadimo tudi že krompir, čebulček in česen.

marna_opravila_vrt.jpg

Obrezovanje sadnega drevja

Obrezovanje drevja in grmovja zahteva kar nekaj energije, dela, predvsem pa znanja, da drevje pravilno obrežemo in s tem zagotovimo kar najboljši pridelek v jeseni. Obrezujemo v glavnem jablane in hruške in pazimo, da pustimo na drevju primerno razmerje cvetnih in listnih brstov, da bomo jeseni lahko uživali v obilnem pridelku. Največja umetnost obrezovanja sadnega drevja je usmerjena ravno v pravilno in zmerno rez. Pravilna rez je vsakoletni kompromis med rastjo in rodnostjo, torej ravnotežje med rastjo poganjkov in količino in kakovostjo pridelka.

Marec je tudi primeren čas, da posadimo nova drevesa.

Marec je tudi pravi čas za gnojenje okrog sadnega drevja. Če gnojimo nepravilno in enostransko, porušimo številna razmerja med hranili, ki jih drevo nujno potrebuje. Najbolj pravilno je, da vsako pomlad naredimo analizo zemlje in s tem strokovno izvemo, česa zemlji najbolj primanjkuje. Sadjarske mineralne mešanice vkopljemo po obodu krošnje v predpisanih količinah, slabše rastišče pa obogatimo z dodajanjem organskih gnojil in komposta. Škropljenje z oljnimi pripravki pride v poštev proti koncu meseca v času odpiranja cvetnih brstov, a samo, če smo imeli v prejšnjem letu probleme z ušmi.

Okrasni vrt

Okrasni vrt je skozi zimo doživel veliko neprijetnosti. Sneg in žled sta pustila veliko posledic, ki jih je potrebno sedaj odpraviti ali vsaj omiliti. Oblikujemo in poravnamo živo mejo, ki so jo zimske razmere uničile. Sedaj je tudi čas, da obrežemo vrtnice in iz ostalega grmovja in okrasnih rastlin odstranimo poškodovane in polomljene dele.

Marec je tudi najbolj primeren čas za presaditev sobnih rastlin. Sploh kjer korenine že gledajo skozi lončke, je skrajni čas, da rože presadimo. Sedaj je tudi primeren trenutek, da v lončke posadimo seme, ki bo vzklilo in ga bomo v maju lahko posadili na vrt.


Število ogledov strani: 9507

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
MOJ vrtrdkapica
malo za hecvegetar
Kaj danes za zajtrkzdravka
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »