Kulinarika.net - zdravje: Božična zvezda

Božična zvezda

zdravje: moj vrt, avtor: Semenarna Ljubljana

Božična zvezda že dolga leta ohranja prvo mesto med lončnicami, s katerimi okrašujemo naše domove med božično-novoletnimi prazniki. Vsako leto nas gojitelji božičnih zvezd presenetijo z novimi barvnimi odtenki (od klasične rdeče do pastelno rumene) in dvobarvnimi kombinacijami. Nekateri gredo še dlje in ovršne liste božičnih zvezd obarvajo modro ali jim dodajo bleščice.

Ovršni listi ji dajejo lepoto

Lepota božične zvezde izhaja iz obarvanih ovršnih listov, ki obkrožajo neznatne rumenkaste cvetove. Najbolj poznana je rdeča božična zvezda, obstaja pa še paleta drugih barv (roza, bela, rumena, belkasta z rožnatim središčem, rumena z roza lisami, roza z rdečimi lisami itd.).

Ko kupujemo božično zvezdo

Božično zvezdo večinoma kupimo v lončku, da jo potem doma postavimo na mesto, od koder nam bo razveseljevala pogled. Že pri nakupu moramo paziti, da pravi cvetovi niso odprti in da rastlina ne stoji zunaj ali v mrzli trgovini, sicer bomo njeno lepoto uživali le kratek čas.

Rastlino postavimo v prostor s temperaturo najmanj 15 ° C, na svetlo okensko polico (ne na direktno sonce) in jo redno ter temeljito zalivamo. Da bomo preprečili gnitje korenin, moramo po zalivanju vodo iz podstavka odliti. Ne pozabimo tudi na pršenje listov.

Kaj gre lahko narobe

Listi rumenijo, venejo in odpadajo: temperatura v sobi je previsoka, zrak pa je preveč suh. Rastline potrebujejo več pršenja.

Še zeleni listi venejo in odpadajo: vzrok je lahko premočno zalivanje (površina prsti mora biti pred ponovnim zalivanjem suha) ali pa pomanjkanje vode, kar povzroča sušenje prsti okrog korenin.

Škodljivci in bolezni: najraje jo napadajo pršice in volnate uši, od bolezni pa pepelasta plesen, botritis in koreninska gniloba. Proti vsem ustrezno škropimo, v kmetijski apoteki pa nam bodo svetovali, s čim in kako.

Proti koncu zime lahko odpadejo vsi zeleni listi: to je naraven pojav, ovršni listi pa lahko ostanejo na rastlini vse do junija.

Kako ohranimo božično zvezdo do naslednjega božiča

Maja, ko smo rastlino presadili, jo prenesemo ven in jo postavimo pod streho v polsenco. Redno jo zalivamo in gnojimo ter po potrebi ohranjamo število poganjkov. V začetku oktobra jo začnemo pokrivati, in sicer od zgodnjega popoldneva do naslednjega jutra (skupaj 14 ur), s čimer simuliramo kratek zimski dan. To počnemo osem tednov. Po tem času bodo ovršni listi že obarvani in rastlino lahko postavimo, kamor želimo, seveda brez pokrivala.

Vir: Semenarna Ljubljana, d.d.
Več informacij na www.semenarna.si, www.kalia.si


Število ogledov strani: 5642

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?sandrak
MOJ vrtSUZANAZ
malo za hecVrana
Kaj danes za zajtrkŠpelais
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »